close
CímlapMagazinA kék és zöld minden árnyalata

A kék és zöld minden árnyalata

2022. május 23.

Töretlen népszerűségnek örvend a PTE Kancellária Botanikus Kertjének növénykiállítása és -vására, melyre május 21-22 verőfényes hétvégéjén került sor. Több mint háromezer-ötszáz látogató járt a rendezvényen!

Az esemény idei vendége

az Írisz-kedvelők Magyarországi Egyesülete

volt. A fajtaként egy-egy vágott szálat bemutató teremben lehetett csak igazán szembesülni azzal, mennyire sokféle méretűek, mennyire változatos alakúak (például szakálltalanok vagy tarajosak)  a nőszirom-fajták! Látogatóként engem leginkább a kék színek sokféle változata bűvölt el: az indógókék szirmoktól az éjkéken át a szilvaszínűig, az opálkéktől a tintaszínűig elkészepsztően sok árnyalat jelent meg az amúgy más színeket is felvillantó íriszeken.


A meghívott kiállítókon túl a rendezvény két erősödő ágát a haszonnövények és a helyi termelők termékeiből készült finomságok jelentik. A menták sokféleségét talán csak a bazsalikomok és a paradicsomok sokfélesége múlta felül. Több olyan zöldségféle is volt, melyekhez a

piacokon nem, vagy nehezen lehet hozzájutni.

A mézek mellett idén már lekvároskenyereket majszolva is bejárhattuk a kertet.
Sokan voltak a pálmaházban és csodálták meg a kaktuszokat is a Botanikus Kerten belül. A nyílt téren a legnépszerűbb talán a campus keleti oldalánál található japán kert volt, ahol leginkább a vörös levelű japán juhar vonzotta a kertben szelfizőket.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni