close
CímlapMagazinKerék+város=2017?

Kerék+város=2017?

2016. szeptember 05.

A következő másfél-két évben a pécsi városrészek kerékpáros összeköttetésén javítanak több mint félmilliárd forintos forrás felhasználásával, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban pályáznak meg.

A tervezés előkészítésébe bevonták a civil szervezeteket és a pécsi kerékpározókat is, mert a fő cél a biztonságos kerékpáros közlekedés fejlesztése. Főleg elkülönített kerékpárutak építését tervezi a város és csak a kis forgalmú, veszélyt alig vagy nem jelentő közutakon terveznek kijelölt kerékpársávokat.

A legnagyobb beruházás az Apáczai Csere János Körtér–Verseny utca kerékpárút lesz, melynek hossza 4500 méter, a beruházás tervezett nettó költsége csaknem 210 millió forint.

A Zsolnay negyed–Budai vám közti kerékpárút építése a tervek szerint 2017 első félévében kezdődik meg. A Zsolnay-dombtól a Diósi úton felfestett kerékpárutat létesítenek a Puskin térig, innen a Zsolnay Vilmos út északi oldalán, a járda kiszélesítésével épített kerékpárúton közlekedhetünk majd a Budai vámig, biztonságos körülmények között.

Az előzetes tervek szerint több mint négy kilométer hosszú lesz a város nyugati településrészét az egyetemvárossal összekötő kerékpárút. A PTE orvoskari épületének déli oldalától indul majd a bicajosoknak készített út, amely a Szigeti úton, a Rácvárosi úton, és a Pellérdi úton halad végig kijelölt kerékpársávon. A Makay István út mellett külön pályát létesítenek a bringásoknak az Állomás utcáig, egészen a pellérdi elágazóig. A 4,1 kilométer hosszú kerékpárút tervezett nettó költsége közel kétszázmillió forintot. A beruházás megvalósítása 2017-ben várható.

2014-03-04-kerekpar2.jpg

A pécsi tervek szerint közel 40 kilométernyi kerékpárút lesz összesen a városban, de jelentős kerékpárútszakaszok újulnak meg a következő években az országban is. A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű fejlesztésekhez szükséges fedezetet uniós és hazai források biztosítják, a beruházások többsége 2018-ra megvalósulhat. Harmincmilliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött a kormány, már kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos is dolgozik. A kiemelt állami fejlesztések közé sorolták a Budapest-Balaton kerékpárútat, a Balatont a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárútat, a Balatoni bringakör komplex fejlesztését, a Tisza-tó körüli kerékpárút hiányzó szakaszának kiépítését, valamint az Eurovelo 6 útvonal Rajka–Dömös, Szentendre–Budapest, Dunakeszi–Budapest, Budapest–Érd–Százhalombatta szakaszainak modernizálását. A fejlesztésekhez szükséges fedezetet uniós és hazai források biztosítják, a beruházások többsége 2018-ra megvalósulhat, amikorra országos turisztikai kerékpárút fejlesztési programot is kidolgoznak majd. Az országszerte egységes turisztikai útirányjelző táblarendszer kialakítását is ősszel kezdenék el, hogy az a Bejárható Magyarország program információs rendszeréhez is illeszkedjen.

Pécsett a következő két évben legalább 30 százalékkal növeli meg az önkormányzat a kerékpárutak hosszát, emellett az elektromos közösségi biciklis rendszert is fejleszti. Ahhoz, hogy a tervek megvalósítása minél inkább

illeszkedjen az igényekhez a pécsi kerékpárosokat, érdeklődőket is megkérdezik. Pécsett több százmillió forintos fejlesztési forrás áll rendelkezésre a következő egy-két évben a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, kerékpárutak építésére, elektromos közösségi biciklik üzembe állítására.

A kerékpáros konzultáció keretében az általános kerékpározási szokásokon kívül megkérdezik a pécsieket arról, hogy merre tekernek leggyakrabban szabadidős céllal a városon belül és kívül, milyen célokkal vennének igénybe e-közbringákat, melyek jelenleg a legnagyobb hiányosságok Pécsett biciklis szemmel, mi az amiben fejlesztéseket várnak az emberek.

A konzultációs íveket az http://kerekparoskonzultacio.pecs.hu/ interneten lehet kitölteni a kerekparoskonzultacio.pecs.hu címen.

Balogh Robert

teszt

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni