close
CímlapMagazinFÖLDRAJZI TEHETSÉGGONDOZÁS A PTE-N

FÖLDRAJZI TEHETSÉGGONDOZÁS A PTE-N

2024. február 22.

2024 januárjában új, középiskolásoknak szóló folyóirat indult a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetében, amelynek részleteiről dr. Tésits Róbert főszerkesztőt kérdeztük.

Hogyan született az ötlet?
A Modern Geográfia szerkesztőbizottsága 2023 októberében úgy gondolta, hogy a tehetséggondozás jegyében elindít egy új platformot Középiskolai Földrajzi Lapok címmel. Először rovatként terveztük a profil bővítését, aztán úgy döntöttünk, hogy – bár hasonló arculattal, de teljesen új névvel és azonosító kóddal – fióklapként indítjuk el. Felvettük a kapcsolatot a Szentágothai Szakkollégiummal, illetve a Magyar Földrajzi Társasággal, akikkel együttműködésben valósítjuk meg a programot.

Mi a legfontosabb célja az új lap indításának?
A periodika célja, hogy ingyenesen és szabadon hozzáférhető lehetőséget biztosítson azon fiatalok számára, akik fokozott érdeklődést mutatnak a természet- és a társadalomtudományi jelenségek földrajzi vonatkozásai iránt. Elsősorban azok számára, akik kíváncsiak e jelenségek tudományos megközelítési módjaira, egyúttal készek arra, hogy lektorált, társszerzős formában publikálják mentortanárukkal közösen folytatott kutatómunkájuk eredményeit, elősegítve felkészülésüket az egyetemi tanulmányok megkezdésére.

Milyen feltételek mellett élhetnek a publikációs lehetőséggel?
Fontosnak tartjuk a középiskolai felkészítő tanárok szerepét, akik minden esetben társszerzőként vesznek részt a publikációs folyamatban. Ők irányítják a diákok munkáját, felelnek a kéziratok minőségéért, továbbá gyakorolják a publikálással járó jogokat és etikai kötelezettségeket.

Van valamilyen fontos küldetése a folyóiratnak?
Igen, a sorozat törekvése, hogy felkeltse, valamint tovább növelje a fiatalok érdeklődését a földrajz tantárgy iránt. Lehetőséget kínál azon diákoknak, akik tehetségüket a földrajz kapcsán szeretnék kibontakoztatni, akár földrajz érettségire készülnek. Mindezeken felül célunk, hogy erősítsük motivációjukat, későbbi elkötelezettségüket a természet- és társadalomtudományok területi megközelítései felé. Szándékunk a kiemelkedő teljesítményt felmutatni képes hazai középiskolák és a felsőoktatási intézmények együttműködésének elősegítése.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni