close
CímlapMagazin"Ahogy kondenzált öntöttvas gőzölög vasárnap"

"Ahogy kondenzált öntöttvas gőzölög vasárnap"

2022. október 25.

Az UnivPécs is jelen volt a 3. Irány a PTE! Kultúrfeszten, október 14-én az Expo Centerben. A standunknál ki lehetett próbálni egy “Akár te is lehetnél!” című játékot Tóth Marinann-nal, de az igazán magabiztos középiskolások akár verset is írhattak.

A versíró játékot én vezethettem, amit Harka Évivel és Barta Vivivel közösen valósítottuk meg, és a Balogh Robi által javasolt Parti Nagy Lajos Egy hosszú kávé című versén alapult. Eleinte több ötletünk is volt - például szerettünk volna haikukat íratni a résztvevőkkel a forma egyszerűsége miatt, azonban a műfaj ismertsége kétséges volt, így inkább ezt a tervünket félretettük és elkezdtünk egy satírvers-szerű játékot kiötleni.


A satírvers koncepciója lényegében az, hogy egy eredeti szövegből kiemelve egyes szavakat hozhatunk létre egy új verset vagy prózát. Végül ennek az ötletnek egy többször újrahasznosítható verzióját csináltuk meg, ahol a már említett vers szavaiból lehetett építkezni. A verset építőkockákra bontottuk, és a helyszínen két táblán, némi gyurmaragasztó segítségével

bármilyen verset írhattak látogatóink a már meglévő szókészlettel.

Eleinte kicsit aggódtunk, hogy valóban érkeznek-e majd érdeklődök egy ilyen játékhoz, azonban szerencsére az egyetem humán szakjai iránt érdeklődők is szép számmal képviselték magukat, így szinte az esemény végéig volt, aki vállalkozott arra, hogy verset legózzon össze. Az is nagyon tetszett a résztvevőknek, hogy egy kis papírra ki is nyomtattuk nekik saját verseiket, így emlékbe is elvihették alkotásaikat.


Személyes kedvencem egy olyan páros volt, akik a szavakból való “építkezést” szó szerint vették és egy házikót raktak össze. A versek többsége szépen felépített klasszikusabb formájú volt. Az eredeti Parti Nagy alkotás kötött képi világából adódóan sokszor jelentek meg hasonló szituációk a versekben, de jól használták ezeket a középiskolások. Jó érzés volt, hogy az alkotó csapatok szívesen megosztották alkotási stratégiáikat, olykor még továbbtanulási szándékaikat is. Jó volt látni, hogy mérnöki, jogi, orvosi és pszichológia szak iránt érdeklődő diákok egyaránt szívesen játszottak velünk.

Rónoki Bertalan

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni