close
CímlapMagazinMagyar érettségi feladat lett a PTE KPVK oktatójának írása

Magyar érettségi feladat lett a PTE KPVK oktatójának írása

2023. május 08.

Egy ország várja évente visszafogott lélegzettel, hogy ifjaink milyen akadállyal találják szembe magukat az érettségin. Nagy büszkeség, hogy a mai magyar érettségi szövegértést célzó feladata dr. Máté Andrea, a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Tanszék vezetőjének egy korábbi cikke volt. A szerzőt kérdeztük a részletekről.

„Nem tudtam róla, de hatalmas megtiszteltetés ez a számomra, hogy a cikkem az érettségi feladatok közé került”

– mondta el kérdésünkre Máté Andrea, majd hozzátette: „Fiatal kutatóként, 2003-ban publikáltam ezt az írást, melyet a Rubikon folyóirat egy reprint válogatásban 2018-ban újraközölt.
Egy bortörténeti áttekintésről van szó, melyben az Egri és a Szekszárdi Bikavér történetét jártam röviden körül. A bikavér fontos magyar bormárkánk, amire joggal lehetünk büszkék, főleg, hogy a rendszerváltozás után a családi borászatoknak volt lehetőségük van arra, hogy a szocializmus tömegtermelése után újrapozicionálják. A cikkben a bikavér létrejöttével is foglalkozom: több borfajta házasításával készül, ám míg a 19. században a kadarka volt az alapja, a szocialista időkben ezt a kékfrankos váltotta fel - a kadarka ugyanis alkalmatlan volt a tömegtermelésre. Így az a bikavér, amit 1846-ban Garay János emlegetett a
Szegszárdi bordal című versében, teljesen más bor volt, mint amit ma ismerünk. A két nagy borvidék verseng egymással, de mindkettőnek megvan a maga legendája a bikavérről. Ezek fantasztikus történetek, melyek révén a borokat és általuk a borvidékeket is meg tudjuk szerettetni.

Remélem, nem volt túl nehéz feladat a cikkem elemzése a diákoknak!”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni