close
CímlapMagazinMagyarul ugrálnak a kenguruk?

Magyarul ugrálnak a kenguruk?

2021. április 17.

Jó reggelt! - köszönt Szabó Ágnes, akinél reggel 7 órakor kezdődött a PTE Diaszpóra projekt programja – nálunk Pécsett délután 1-kor startolt el az online rendezvény, amihez képest Ausztráliában ez meglehetősen korai időpont. A PTE Diaszpóra programja ötödik online találkozóját tartotta április 16-án, rekordszámú érdeklődővel.

Az eseményhez a korábbi találkozók által megszólított közösségek tagjai is csatlakoztak, és ahogy a programsorozat halad előre, egyre több országból kapcsolódnak be résztvevők. Az Ausztráliáról szólón például az USA, Finnország, Németország, Brazília, Anglia, Szerbia magyarjai közül is többen csatlakoztak. Ebből is úgy tűnik, hogy

a PTE Diaszpóra program katalizálja a világ minden táján szétszóratott magyarság kapcsolatait.

A magyar nyelv és kultúra ápolása mindig összetett feladat, ahhoz, hogy sikeresen működjön, hálózatokra van szükség. Ausztrál részről e kötelék szilárd tagja Szabó Ágnes, aki az ottani magyar online magyar nyelvoktatás vezetője és kitalálója. Ez nemcsak a most kényszerű online oktatás bevezetését előzte meg, de egyben választ is ad egy tipikusan ausztrál kihívásra. A hatalmas távolságok, különböző adottságok, sok helyütt elérhetetlené teszik azt, hogy magyarul lehessen tanulni. Az online órákkal ezek az akadályok elhárulnak.
Szabó Ágnes egyébként külkereskedelemmel foglalkozott eredetileg, de kitelepültként nyelvismerete vált az előnyére, azóta tolmácsként,, fordítóként dolgozik magyar és angol nyelven. Anyanyelvének tanítása akkor került előtérbe, amikor saját gyermekét szerette volna megtanítani magyarul – miután ő leérettségizett, döntötte el, hogy másokat is megpróbál segíteni a tanulásban.
Ausztrália 8 tagállamból áll, mindnek más az oktatási rendszere. Egy viszont közös:

mindben lehet érettségi vizsgát tenni magyar nyelvből,

ami, ha nyelvvizsgát is tesznek – és a kultúra ápolásának igényén túl ez jelenti a legfőbb motivációt – komoly pluszpontokat jelent a felsőoktatási felvételinél.
Az online rendszer 2013 óta működik, és ennek révén olyan városokban is el lehetett kezdeni magyarul tanulni, mint amilyen például Darwin, ahol korábban egyáltalán nem volt magyar nyelvoktatás.
Sokan kritizálták az online oktatást, mert úgy gondolják, a gyerekek közösségi képességei nem fejlődnek általa, és valódi közösségek sem alakulnak ki. Hadd mondjak erre egy ellenpéldát: az egyik online magyar órán két diákom annyira összebarátkozott, hogy megbeszélték, hogy ellátogatnak Magyarországra, és megállapodtak abban, hogy

pontosan mikor fognak találkozni egymással az esztergomi bazilika bejáratánál. Egyikük Sydneyben, a másik Darwinban él, az óráról ismerték csak egymást.

Meggyőződésem, hogy jobban össze tudnak tartani a tanítványaim, mintha személyesen találkoznának.” - szögezte le Szabó Ágnes.
Harmadik nyelvek oktatása magyar nyelven – ez a legújabb innováció, mely Szabó Ágnes nevéhez fűződik. „Vannak olyan gyerekek, akik jól tudnak magyarul, de észre sem veszik, hogy a nyelvtudásuk fakulni kezd. A megszerzett tudás szinten tartására megoldás, ha egy új nyelv megtanulásánál

nem az angolt, hanem a magyart használják közvetítő nyelvként.

Így voltaképpen nem egy, hanem három nyelvet tanul egyszerre: például a spanyolt, a magyart és az angolt.” - mondta el Szabó Ágnes.
Az ausztrál őslakosok nyelve iránt is érdeklődik, sőt, egy meglehetősen meglepő felfedezését is megosztotta a résztvevőkkel:Megtaláltam a magyar nyelv bizonyos elemeit egyes ausztrál bennszülöttek nyelvében! Nem állítom, hogy ez egy ősnyelv, melyből a magyar származik, de elemei megvannak, szavakat lehet felismerni!”