close
CímlapMagazinMemento mori

Memento mori

2016. augusztus 04.

Temetkezési verseny

A piramis kész, de ez még nem elég: egy csomó dolgot meg kell még szerezni ahhoz, hogy győztesként menjünk át a túlvilágra, és ott is azok maradjunk. Nem árt ehhez némi útmutató (a zöld kártyák), mondjuk a Halottak könyve, ami leginkább abban segít, hogy hogyan szerezzünk még több tárgyat, amit egyből a sírunkba tehetünk. A kapuk, a Föld, az örökkévalóság, a mennyek és az alvilág könyvei is ugyanehhez járulnak hozzá, csak kicsit fifikásabban: van például, ami már bezsákmányolt tárgyakhoz kötődően ad pluszt. Ezek a koporsószövegek, amiket még a múmiák szarkofágjaira is ráírtak, azért is hasznosak, mert az alvilágban félelmetes szörnyek és csapdák vannak, és a szövegek leírják, hogyan kell őket elkerülni.

 

Ne porladj el!

Köztudott, hogy egy rendes fáraónak legalább három (külső-középső-belső), a mumifikált tetemét tartó szarkofágra (piros kártyák), és négy edényre is szüksége van, amikbe a belső szerveit teszik majd (ezek a kanópuszedények) (a barna kártyák). Oltalmazó-segítő szerepük nagyon erős: komoly átok sújtja azt, aki úgy találkozik velük, hogy nincs nála áldozati asztala, amin e tárgyakat védő isteneknek és istenőknek áldozni tudna. A belső szerveket védő istenek elég félelmetesek: az emberfejű Amszet mellett, aki a májat védi, ott a majomfejű Hápi,a  tüdő védnöke, és a gyomoré, a sakálfejű Duamutef - a többi belső szervet őrző súlyomfejű Kebehszenufról nem is beszélve.

 

 

Szerezz galacsinhajtó bogarakat (is)

A szívet jelképező szkarabeuszt ábrázoló amulett (sárga kártyák) szerepét nem győzöm hangsúlyozni: a túlvilágon ugyanis a szívet Thot, a bölcsesség és igazság írnokistene megméri majd, s ha a gaztettektől nehezebb, mint a rend istennőjének, Maatnak fejdíszéből származó strucctoll, az elhunyt sosem juthat el a Boldog Lelkek Földjére, az elíziumi mezőkre. Nem sok olyan egyiptomi volt az ókorban, aki ezt kockáztatni merte volna, a rosszaságtól terhelt szívhez tartozó lelkeket ugyanis széttépte egy krokodilfejű, oroszlántestű, vízilólábú halottfaló - az pedig nem túl jó. Vagy ott a nagyon hasznos Djed amulett, ami biztosította azt, hogy a túlivlágra is ép gerinccel jut majd át a fáraó. Az istenek szobrocskáival (kék kártyák) is előnyökhöz juthatunk: Anubis, Bastet, a már emlegetett Thot,  Hórusz, Ízisz képmásai ezek. A krokodilfejű Sobek, a víz és a félig zöld fejű Ozirisz, a feltámadás isteneinek szobrai talán a leghatékonyabbak mind közül.

 

 

Macskauralom

A cicákat szentként tisztelték az ókori Egyiptomban, Bastet istennő templomában például 300 000 bebalzsamozott macskát találtak. A halálra készülve nem árt beszerezni egyet, hiszen egy ilyen cica közvetlenül bejáratos az istenekhez, és simán elhoz a gazdájának olyasmiket is, amiket mások az égieknek szántak volna áldozatul. A tömjénező is hasznos, mert vele “ködösítve” akár ki is rabolhatunk valakit (lila kártyák). Ezek csak egy-egy plusz momentumnak minősülnek a sírt tekintve, az sokkal fontosabb, hogy amulettekből, szobrocskákból, könyvekből, szarkofágokból vagy kanópuszedényekből a lehető legtöbbet beszerezzzük.

 

 

Intelmek: tényleg készülj a halálra

Legyünk őszinték: nem fogod tudni elkerülni, nagy igyekezettel is csak lassítani tudod az eljövetelét (a játékidő is maximum 25-30 perc). Muszáj, hogy felkészült legyél, mert abban a pillanatban, amint lesújt a vég, a piramisod bezárul (a kezedben és a dobópaklidban maradt lapok nem számítanak bele a pontszámodba). Az idő homokja gyorsan pereg (körönként legalább egy lappal kevesebb lesz a megszerezhető tárgyak száma), ezért ne bízz semmit a véletlenre (próbálj minél kisebb paklit tartani a kezedben). A fáraóktól tudjuk: lehet, hogy pl. egy halotti maszk sokba kerül, de a  helyes temetkezés megfizethetetlen (a játék nem, bár kártyajátékhoz képest elég drága). Ha egyszer már eljátszottad, hogy felkészültél a halálra, fel fogsz készülni megint. Folyton csak ez jár majd a fejedben. Vajon a Tyet amulett és Thot szobra együttes hatása elég ahhoz, hogy te legyél, aki először az elíziumi mezőkre jut? A halotti maszk vagy a szkarabeusz amulett a legjobb választás? Biztos, hogy készen állsz a  halálra?

 

Tom Cleaver's Valley of the Kings

A deck-building game of ancient Egypt

Más játék: Hanabi

Pandemic

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni