close
CímlapMagazinMiért ne segítenél?

Miért ne segítenél?

2016. június 13.

Nagy Zsófia ötödéves orvostanhallgató az egyik nyertese a Diplomás Pályakövetési Rendszer kérdőíve kapcsán meghirdetett játéknak. Hogy szerinte miért érdemes válaszolni?

„Tavaly és tavalyelőtt is válaszoltam a DPR-es kérdőívre, de általában is segítek a különböző felmérésekben. Még a szakdolgozatok megírásához szükséges kérdőíveket is ki szoktam tölteni, mert

úgy gondolom, hogy nekem nem nagy feladat, de mások hasznát vehetik.

Legtöbbször nem szoktam figyelni, hogy mi lesz a kiértékelés, bár legutóbb egy olyan kutatás eredményeinek néztem utána, amihez a kapcsolódó kérdőív az egészségügyben dolgozók kiégésével foglalkozott.

Nem azért csinálom, hogy nyerjek valamit, inkább a segítő szándék a fontos. Ezért is lepett meg annyira, hogy pont engem sorsoltak ki, és az enyém lett az egyik PTE-s pulóver, de nagyon örültem neki. Eddig nem tartottam magam túl szerencsésnek ilyen tekintetben: egyszer például egy termékbemutatón vettem részt, ahol szinte mindenki kapott ajándékba valami apróságot – én persze azok között voltam, akik nem. A családom sem nyert soha mondjuk nagyobb összeget a lottón, annak ellenére, hogy a papám, s az ő halála után a mamám is lottózott. Tombolák, csoki- és jégkrémpapírok, lehetne sorolni, mikkel próbálkoztam hiába.

Talán most már szerencsésebb vagyok a vizsgáimat illetően is. Annak idején a rengeteg anatómia tételből sikerült kihúznom azt az egyetlent, amit nem tudtam eléggé. Annyira biztosra vettem, hogy nem sikerülhet, hogy vissza is adtam a tételt. Mióta eldöntöttem, hogy ilyen esetben sem adom fel, általában sikerrel zárom a vizsgát.

Hozzáállás kérdése is, nem csak a szerencséé.

2016-06-11-portre-nagy-zsofia.jpg

A végzés után PhD-zni szeretnék, olyan témával, ami közel áll a háziorvosi teendőkhöz. Megtaláltam életem párját, együtt is élünk, szeretnénk gyermeket vállalni, s így szerintem szerencsésebb választás a PhD-képzést mostanra időzíteni. A családom is támogat benne, így nincs okom panaszra.

A hosszútávú tervem az, hogy háziorvos lehessek. Emberközelibbnek tartom ezt a munkát, mint a klinikumban dolgozókét, hiszen a pácienseimnek nagyobb valószínűséggel ismerem a családját, hátterét, körülményeit, így ahhoz lehet majd igazítani a terápiát is."

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni