close
CímlapMagazinMit kerestek a pécsi jogászok a fjordoknál?

Mit kerestek a pécsi jogászok a fjordoknál?

2021. április 08.

Hogyan csaptak reklámot egy utazási irodának a múlt században? Pont, ahogy manapság. Menő arcokat utaztattak, és felkérték őket, hogy írjanak az útról!

Így történt, hogy 1938 júliusában az akkori Erzsébet Tudományegyetem Jogi Karának dékánja, dr. Bozóky Géza és a felesége, valamint a jelenleg Rektori Kabinetként működő egykori Szent Mór kollégium alapítója, Vargha Damján egy közös társasutazáson vettek részt. A Batory nevű legendás lengyel óceánjáróval járhatták be Skandináviát. Tapasztalataikat újságcikkekben osztották meg a 8 órai újság című lapban.
A luxusgőzösként, majd a későbbiekben hadihajóként is szolgáló tengeri járműről nemrég jelent meg egy összefoglaló történeti összeállítás. Bozóky részletes, részben praktikus tudnivalókat összegző, részben a látottakról szóló anyagainak egy teljes cikksorozatot szenteltek a korabeli lapban.
A hajóról így ír: “Az 1936-ban épült 14.400 tonnás hajó, amely valóságos úszó szálloda, kerek 18 millió zlotyba került. Az utas itt minden kényelmet megtalál. Van rajta több nagyterem, márvány vagy bronz , kiváló lengyel festők és iparművészek képeivel. … Az ún. sétafedélzet mely a 160 méter hosszúságú hajó mindkét oldalát körülfutja hátsó részén zárt és nagy tükörablakokkal van ellátva.” A beszámoló szerint az óceánjárón volt télikert, bálterem, uszoda, hangversenytermek, egy hatalmas étkező, cukrászda. és többfajta bár - köztük olyan is, amiben magyar barackpálinka volt kapható - ezt a pécsi professzorok is biztosan kipróbálták. A bőséges reggeli, tízórai, ebéd, a teából vagy kávéból és cukrászsüteményből álló uzsonna és vacsora sem volt elég ahhoz, hogy a tengert bámulókat mind asztalhoz tudja ültetni.
“A fjordokban egész éjjel olyan világos volt, hogy lámpa nélkül is olvasni lehetett. a nap még éjjel 11 órakor is vörösen izzott, s a tenger örökké fodros vizét narancssárga, barna, ibolyaszínű, zöld és kék csíkokkal tarkította. - írja dr. Bozóky, majd hozzáteszi: “Istenem! Milyen gyönyörű lehet a túlvilág és milyen lehetsz Te, ha már ez a föld is ennyi szépséggel van tele.”

Az utazásról és a hajóról szóló kötet ezen a linken érhető el:
https://www.flipsnack.com/CORBIE/m-v-batory/full-view.html

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni