close

Nem boszorkányság!

Első tematikus tájékoztató délutánját tartotta serdülő és fiatal felnőtt lányok részére az idén alakult EgészségtudományÉRT Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara december 13-án, Luca napján a Szentágothai János Kutatóközpontjában Nem boszorkányság címmel!

A délutáni, laikusoknak szóló programot A női egészség megőrzése serdülő és fiatal felnőttkorban szakmai konferencia előzte meg, mely témák komplex feldolgozásával olyan használható ismeretanyagot adott át a megjelent egészségtudományi szakemberek, oktatók és orvosok részére, melynek birtokában a laikusok számára is könnyen továbbadható ismeretanyagot tudnak majd felhasználni munkájuk során, illetve praxisaikban.

Dr. Schiszler Bence, az alapítvány egyik alapítója elmondta, az egész napos, hiánypótló rendezvényt az EgészségtudományÉRT Alapítvány és PTE ETK Egészségtudományi Alapozó, Szülésznői és Védőnői Intézete közösen hívta életre az általános egészségprevenciós célkitűzéseken túl azért, hogy a női egészséget érintő témákban

mind a szakemberek, mind a laikusok fontos ismereteket sajátíthassanak el, emellett szakmai és anyagi támogatást nyújtsanak a szülésznői és védőnői képzésekhez.

Utóbbinak részét képezi a szakmai képzéseket támogató eszközpark fejlesztése is, melyhez az alapítvány szívesen fogad minden segítséget. Dr. Schiszler Bence azt is kiemelte, hogy a délelőtti konferenciára 160 fő, míg a délutáni, egyébként regisztrációhoz nem kötött szekcióra 90 fő regisztrált.

A program keretében, standrendszerben szakemberek tartottak rövid tájékoztató előadásokat olyan érzékeny témákról, mint a fogamzásgátló módszerek, az óvszer és a pesszárium használta, a HPV védőoltás és a daganatos megbetegedések, a cytológiai vizsgálat, az emlő önvizsgálat, a szexuális úton terjedő betegségek, a női intim higiénia és -torna, valamint a női egészségmegőrzés táplálkozási vonatkozásai. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezen témák megismerése időnként nehézségekbe ütközik, vagy torz információk látnak napvilágot, emiatt kiemelten fontos, hogy a női egészségmegőrzés nagyobb hangsúlyt kapjon napjainkban.

A résztvevőknek lehetőségük volt a fenti témákról kortársaiktól, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar hallgatóitól tájékozódni, a beszélgetések ennek köszönhetően barátságos hangulatban, teljesen természetes módon zajlottak,

mintha csak barátnők beszélgettek volna egymás között. A program bebizonyította, hogy ezekről a témákról, az egészségmegőrzés lehetőségeiről lehet nyíltan beszélni és beszélgetni.

A serdülő lányok és fiúk - igen,nem tévedés, több fiú is érkezett különböző egészségügyi szakközépiskolából - a HPV-vel a Mályvavirág Alapítvány idén kiadott COOLTAS című képregénye segítségével ismerkedhettek meg jobban, mely abszolút a serdülők nyelvén dolgozza fel ezt a sokszor kellemetlen témát.

Egy standdal odébb, az oktatásban is használt, felcsatolható mellprotézis adott lehetőséget a lányoknak arra, hogy megtapasztalják milyen érzés, amikor elváltozást tapasztalnak az emlőben. A szakemberek mindenkinek felhívták a figyelmét az önvizsgálat fontosságára, mely csak akkor nyer értelmet, ha azt rendszeresen elvégezzük és mindig van mihez viszonyítani. Panasz esetén az orvosok 35 éves kor alatt ultrahanggal, afelett mammográfiával ellenőrzik az emlőket.

Az önvizsgálat 20 éves kor felett minden nőnek havonta javasolt a menstruáció utáni 5-7. napon, amikor kevésbé érzékenyek a mellek.

A legnépszerűbb előadások a védekezéssel és a fogamzásgátlással foglalkoztak, a lányok ezek során közelről is megnézhették, hogyan néz ki egy pesszárium, egy spirál, vagy egy gumióvszer. Utóbbi kapcsán, a felszabadult beszélgetéseknek köszönhetően

rengeteg kérdés és tévhit látott napvilágot, például, hogy a foszforos víz nem csak hatástalan a nem kívánt terhességgel szemben, hanem mérgező is,

vagy hogy az aktus után nem szabad semmilyen nem patikában, vagy drogériában beszerezhető termékkel hüvelyöblítést végezni. Természetesen szó esett az esemény utáni tablettáról is, melynek hatékonysága az idő előrehaladtával folyamatosan és meredeken csökken, ezért érdemes azt minél előbb feliratni és kiváltani. A tablettát nem csak nőgyógyász, de háziorvos is felírhatja, ügyeleti időben pedig a nőgyógyászati ambulancián lehet receptet kérni. Az ETK hallgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a típusú prilák valódi lórúgást jelentenek a hormonháztartásnak, ezért fontos, hogy használójuk tisztában legyen az esetleges mellékhatásokkal.

A legtöbb téma kapcsán a szakemberek nem győzték hansúlyozni, hogy

már a legelső panaszok esetén forduljunk orvoshoz, hiszen a legtöbb betegség a korai stádiumban jól és eredményesen kezelhető,

azok elhanyagolása azonban komoly egészségügyi problémákat, akár meddőséget is okozhatnak.
A rendezvény egyben orientációs program is volt, így azoknak, akik a 2024. évi felvételi eljárás során az Egészségtudományi Kar alapkézéseire jelentkeznek, igazolt részvétel esetén 15 felvételi többletpontot is jóváírtak a szervezők.
Akik szeretnék támogatni az EgészségtudományÉRT Alapítványt az egészségtudományi képzések minőségi fejlesztésében, a lakosság informálásában és egészségmegőrzésében, azok az alábbi bankszámlaszámon vagy ezen a támogatói oldalon keresztül tudják ezt megtenni: 
MagNet Bank: 16200670-10001686  (IBAN: HU34162006701000168600000000)

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni