close
CímlapMagazinNők kékben

Nők kékben

2017. március 13.

Az Autisták Országos Szövetségének vándorkiállítása érkezett Pécsre, a Tudásközpontba. A célaz, hogy bemutassák az autista gyermekeket nevelő nők és az autista emberek életét. Egléné Fekete Zsuzsával, a kiállítás-megnyitón szereplő Esőmanók egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Komka Péter sajtófotóst készítette az autista gyerekeket nevelő nőkről a fotókat, a szereplők önként jelentkeztek egy pályázat útján. A fotóriporter képein elevenedik meg négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete. A cél: láthatóvá tenni az autizmussal érintett családok, nők speciális helyzetét, felhívva a figyelmet mindarra, amivel ezek a nők és családok hozzájárulnak az értékteremtéshez, a társadalmi sokszínűséghez. Nemcsak az ünnepnapokat, hanem a mindennapokat is megmutatják a képek, az anyák elképzelhetetlen nehézségeit, amellyel küzdenek az autista gyermekek ellátása, felnevelése és biztonságos életének megteremtéséért.

Miért csak anyák szerepelnek a képek, az apák nem vesznek részt a gyermeknevelésben?

Vannak tiszteletre méltó tevékenységet végző apák, testvérek is természetesen, de az oroszlánrészt a nők végzik. Szülői érdekvédelmi szervezetként működünk a Dél-Dunántúlon, az autisták ellátása és biztonsága nagyon nincs rendben a régiónkban, sem az egészségügyi, sem az oktatási, sem más rendszerekben, erre hívjuk fel a figyelmet, ezen szeretnénk segíteni. Az egyesületünk egyébként is kapcsolatban áll a Tudásközponttal, ez azért fontos, mert az autizmussal kapcsolatos új tudás nem kerül ki megfelelő mértékben azokra a helyekre, ahol erre szükség lenne: az oktatásba, a gyógypedagógusokhoz, az egészségügybe az orvosokhoz, védőnőkhöz… A tudásáramlást segítjük, a Tudásközpontot új könyvekkel támogatjuk az Autizmus világnapjához kapcsolódva, az egyetem több karának szintén adományoztunk könyveket.

A kiállítás március 16-ig látható.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni