close
CímlapMagazinOtthon is finomat

Otthon is finomat

kávé, otthon
2016. december 15.

Egy kiváló kávé felbecsülhetetlen, állítják a kávérajongók. De mégis kinek van ideje a közelgő vizsgaidőszak előtt naponta kávézóba járni?! Márpedig ebben az időszakban a kávé hamar elhanyagolhatatlan baráttá lesz. Szerencsére manapság a legtöbb helyen beszerezhetőek a legkiválóbb hozzávalók egy jó csésze feketéhez. Most lerántjuk a leplet a minőségi kávéfőzés titkáról. Mindebben segítségünkre lesz Mester Zoltán gasztroújságíró, a BTK alumnusa, a Balkán Bisztró egyik tulajdonosa.

Nem mindenkinek van kerete arra, hogy a legspeciálisabb eszközökkel készítsen kávét otthoni fogyasztásra. Biztosan van egy-két olyan fortély, mellyel költséghatékonyabban is el tudjuk készíteni az általunk kívánt minőséget. Mi az a technika, amivel markánsabb lesz az ital?

Otthoni körülmények között nyilván nem éri meg, felesleges egy üzemi kávégépet fenntartani. Ezek a gépek használtan is 80.000 – 100.000 Ft-tól kezdődnek. Plusz akkor már egy jó őrlőre is szükséged van. Nagyon szeretem például a török kávét, amihez igazából kevés eszközre van szükségünk: egy dzsezvára és egy gáztűzhelyre. Elkötelezett vagyok a kotyogós kávéfőző iránt. Érdemes az olasz minőséget választani, például a Bialetti kotyogókat – a Moka Express feltalálása és kialakítása ennek a családnak az érdeme. Elfogadható minőséget adnak az izmosabb hazai kotyogók is, de mindent összevetve a Bialetti a legjobb befektetés, amire egyszer kell kiadni. Tízezer forintért már tudunk vásárolni, s karbantartva hosszú ideig használható. Az ezer-kétezer forintos vacakokat érdemes elhagyni, mert azok kilyukadnak, felrobbannak, lerepül a tetejük, eltörnek, stb., és a kávé sem lesz finom. A kotyogó mindenesetre külön műfaj: és bár nekem egy espresso jobban ízlik, otthoni terepen előbbi tökéletes választás. Ár, befektetett energia és minőség tekintetében arany középutat képvisel.

Van ebben valami, ha egyszer valaki ráérez a finom kávékra, akkor már alig fogja kívánni a kevésbé jó minőségű italokat. Miért lehet ez?

Olyan ez, mint a borok esetében. Ha valaki elég sokféle bort kóstol, kicsit komolyabban elkezd foglalkozni a témával, akkor óhatatlanul is kialakul benne egy olyan minőségbeli elvárás, amit már nem tud elhagyni. Ez egy természetes folyamat, melynek során képtelen leszel a rossz, hibás, gyenge minőséget elfogyasztani – vagy legalábbis kiszúrod azokat.  És ehhez nem szükséges kávénácinak lenni.

Sajnos még ma sem egyértelmű, hogy bármelyik random vendéglátóhelyen normális minőségű kávét kapjál, tisztességesen lefőzve. Pedig ennek kellene a minimumnak lennie.

Persze a jó kávéhoz nem csak egy minőségű kotyogó, vagy speciális gép kell, hanem a lényeg, a kávé. Pécsett hol lehet kapni jó kávét?

Mikor bő tíz évvel ezelőtt Pécsre kerültem, a csúcs mondjuk a Lavazza meg az Illy volt a városban. Ehhez képest az utóbbi 2-3 évben borzasztóan sokat fejlődött Pécs kávéfronton, más vidéki városok tekintetében is. Nem kell nagyon keresgélned a tökéletes kávé után. Ott a Block Coffee Room, a Pécsi Kávé, vagy a Next Step Coffe, a Kisülés, hogy tényleg csak néhányat említsek.

Hatalmas érték, hogy a kifejezetten a kávéra, kávéalapú italokra, kávékoktélokra koncentráló helyekből ilyen sok van.

Ez egy nagy előrelépés, és a mi felelősségünk is, hogy jól működjenek: tessék eljárni kávézni. Ha otthoni körülmények között kellően jó minőségű kávét szeretnénk fogyasztani, körülbelül négyezer forint/kg-tól már találunk jót: akár darált, 250 grammos kiszerelésben is.

Megvan a kávéfőző, megvan a kávé, már csak a víz hiányzik. Milyen vízzel főzzünk, hogy elérjük a célunkat?

Ha nagyon oda akarunk erre figyelni, akkor szűrt vízzel. Természetesen nem mindegy a víz minősége, de tényleg nagyon kevés ember van, aki például ezt kiérzi a kávéból. Szóval, főleg otthon, nem kell gleccservízért rohanni. S már a szűrt vízzel is sokat tettünk a gépünk egészségéért.

Ne felejtsük el, hogy a kávét azért igyuk, ami: hogy együtt legyünk, legyen szertartása, élvezzük a pillanatot, vagy csak hagyjuk, hogy felpörgessen.

Vermes Nikolett

Vermes Nikolett

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni