close
Címlap8. Tisztességes munka és gazdasági növekedésMár 50 országban „fűszerezik” a borokat szigetvári hordókkal

Már 50 országban „fűszerezik” a borokat szigetvári hordókkal

A világ legjobb vörösbora is Trust-hordóban érlelődött, de Francis Ford Coppola borászatában vagy a Pannonhalmi Főapátság pincészetében, illetve Villányban is előszeretettel használják a Szigetvár–Becefán készülő tölgyfahordókat. A világ 50 országába jutnak el a baranyai vállalat világszínvonalú termékei, amelyek egyedi ízeket biztosítanak az egyes szőlőtermő vidékeken készülő borokból. Kérdéseinkre Salamon Balázs cégvezető válaszolt.

A több mint 30 éve működő Trust Hungary Kft.-t egy az USA-ban élő magyar család alapította az üzleti értékteremtés mellett olyan szándékkal, hogy magas minőségű termékeik szerte a világba vigyék el a kiváló magyar alapanyag és munkaerő jó hírét. A tulajdonosok máig aktívan részt vesznek az üzleti kapcsolatok ápolásában, ennek eredményeként Ausztráliától Dél-Afrikán át Kaliforniáig, az Egyesült Államokig számos bortermelő birtokon használják cégünk termékeit. Sokan nem is tudják, hogy milyen kincsek birtokosa vagyunk itt Baranyában, hiszen hordóink, valamint a borkészítéshez használatos kiegészítő eszközök javarészt helyi alapanyagokból, itt élő szakemberek munkája által készülnek, de alkalmazkodnak a borpiacon érvényesülő világtrendekhez és az egyéni igényekhez, hiszen a borászok a hordóval és egyéb Trust-termékekkel „fűszerezik” a boraikat.

A hordókat évszázadokon keresztül kádárok készítették hagyományos technológiával és szinte ugyanazokkal az eszközökkel, azonban ezt a ma már kihalófélben lévő szakmát a Trust továbbfejlesztette.
Van egy vonal, amit a „bort a fába vagy fát a borba?” kérdéssel is jellemezhetnénk. Elképesztő fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben a borkészítés, a borkultúra, így a hozzájuk kapcsolódó szegmensek is, érthető ez a boroshordókra, valamint a borkészítés eszközeire is. Viccesen szokták mondani, hogy már a madárfüttyöt és a déli lejtőket is megérzi a szakavatott ember a borban, azonban ennek van egy tudományos háttere is. A Celláriusz Kft. szakembereivel évtizedek óta fejlesztési és szakmai innovációs vonalon is kapcsolódunk, az ő laborhátterük biztosít alapot azokhoz a tudományos kísérletekhez, termékfejlesztésekhez, amelyek által a nálunk készült termékekkel különböző ízhatásokat tudnak biztosítani a világ minden táján készülő boroknak. Nyilván a piac határozza meg, hogy mire van igényük a borászatoknak, de ismerjük a világtrendeket is, amik meghatározzák a borok ízvilágát, és amihez részben a hordóhasználat is igazodik. Ahogy az ételekben, úgy az italokban is leginkább az ízeket keressük, nemcsak az alkoholt, hanem az élményt is, mi pedig a termékeinkkel ehhez hozzá tudunk járulni.

Minden gyártásunk receptúrák alapján, precíz beállításokkal történik, ez nemcsak a gyártási méretekre és a famegmunkálásra vonatkozik, hanem az ízekre is.

A hordókitüzelő helyiségünk a Trust „boszorkánykonyhája”, mivel ott kapja meg a végső ízt a hordó. Ahogy a séfek a fűszerkészletüket, úgy a borászok gyakran a hordót használják „fűszerezésre”, a bor ízének a beállítására. Illetve azokat a szintén tölgyfából készült eszközöket, amelyek akár a tartályos eljárásnál is a tölgyfának köszönhető ízeket tudják átadni az italnak.

Ezek az említett alternatív tölgytermékek jelentik a „fát a borba” vonalat?
Igen, ami voltaképpen egy unikális dologként is értelmezhető.

Hordóink kiváló minőségű, többségében 100 éves tölgyfákból készülnek, ezért igyekszünk a legnagyobb hatásfokkal feldolgozni ezt az értékes alapanyagot, amelyet fenntartható erdőgazdálkodásból szerzünk be. Így nemcsak dongát gyártunk a rönkökből, hanem különböző melléktermékeket is, az utolsó forgácsig és fűrészporszemig feldolgozzuk őket.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, a borkészítésnek két iránya van. Az egyik a hordós, a másik pedig a tartályos érlelés. A piaci igények odáig terjednek, hogy a vevők elvárják: a tartályos technológiával készült boroknak is tudjanak fából származó ízjegyeket adni. Ezt pedig úgy tudják megtenni, ha a tartályokban az ezeket az ízeket biztosító, a fahordókhoz hasonlóan megpörkölt, kitüzelt fa szegmenseket helyeznek el.

Hogyan kell elképzelni egy 21. századi kádárműhelyt?
Bár a hordókészítés alapvetően kétkezi munka, ma már sok mindent gépekkel végzünk, amit lehet automatizálunk. Erre főként a termelés volumene miatt van szükség. Mi kishordókat készítünk, maximum 500 literes méretig, ehhez igazítjuk a technológiánkat. Azt az elvet követjük, hogy a hagyományos eljárásoknak és a modern megoldásoknak egészséges egyensúlyban kell maradniuk a gyártáskor. Nem szeretnénk teljesen automatizált gyártóeszközöket vásárolni, mert fontos, hogy minden dongát többször szemrevételezzünk, ami azt is feltételezi, hogy sok minőségellenőrzési pontot építettünk be a gyártási folyamatba. Minden hordórészlet többször megfordul a kiváló szaktudással és gyakorlattal rendelkező kollégák keze alatt.

A napjaink jelentős részét a munkahelyünkön töltjük el, ezért nem mindegy, hogy ott milyen hatások érnek bennünket. Munkahelyként miként lehet jellemezni a Trustot?
Fontos kiemelni, hogy egy igen stabil cégről beszélhetünk. Állandó létszámmal dolgozunk, és mivel a vállalkozást több mint 30 éve alapították, munkatársaink között jócskán vannak 20–25 éves munkaviszonnyal rendelkezők is. A kiváló minőség eléréséhez tapasztalt és gyakorlott szakemberek kellenek, akiket nem könnyű pótolni, ezért is igyekszünk minden szinten megbecsülni a munkatársainkat. A hordógyártás tekintetében egy különböző nehézségi szinten lévő fizikai munkáról beszélünk, ezért is igyekszünk a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb munkakörnyezetet biztosítani. A munkaerő-utánpótlás tekintetében sok szempontból egy hajóban evezünk a hazai kis- és nagyvállalkozásokkal, ez szinte mindenhol kritikus kérdés.

Miért lehet perspektíva egy fiatal számára a Trust Hungary?
Azt gondolom, hogy nemcsak a fizikai dolgozók számára lehet perspektíva egy olyan vállalkozás, amely stabil jövedelmet képes biztosítani egy állandó munkateher mellett. Minden munkatársunknak kiszámítható munkakörnyezetet és időbeosztást tudunk nyújtani. De

akár az egyetemről kikerülő fiatal számára hatalmas potenciált jelenthet, ha egy olyan vállalatnál kezdhet el dolgozni, amely jelentős exportot bonyolít, a világ minden táján jelen van, komoly kapcsolatrendszerrel, egy igen elismert és izgalmas területen.

Tőlem még nem ment el úgy vendég, aki már a kocsiból kiszállva azt ne mondta volna, hogy hú, de jó illat van. Ha valakit kicsit is érdekli a bor világa, ebbe elsőre bele fog szeretni. Fontos kiemelnem a tulajdonosok személyét, akik véleményem szerint igen jó gondolkodású és nagyon józanul vállalkozó emberek, magam is büszke vagyok arra, hogy itt dolgozhatok. Az ő személyiségük meghatározza az egész vállalkozás atmoszféráját. A tulajdonosi kör a mai napig aktívan részt vesz a Trust életében és jövőjének alakításában. Ez olyan képet fest a cégről a partnereink számára, hogy itt a tulajdonos közvetlenül a cégben dolgozik, érdeke fűződik hozzá, érdekli a piac, személyes kapcsolatban állnak a partnerekkel, a vevőkkel – azt gondolom, ez is egy rendkívül nagy érték a Trustban.  

Miként alakul a vállalkozás jövője, milyen célokat tűztek ki maguk elé?
A mi szakmánkat sok szempontból befolyásolja a környezet, az időjárás, a természeti katasztrófák, amelyek meghatározzák az adott évi szőlőtermést. Mindig optimistán nézünk előre, és még a jelenlegi gazdasági helyzetben is megpróbáljuk a magunk módján megtervezni a tervezhetetlent. Igyekszünk elérni a tulajdonos által kijelölt célokat, még ha ez jelenleg egy kicsit több munkát is igényel a részünkről. Nagyon fontos, hogy a meglévő partnereinket 100%-ban ki tudjuk szolgálni, akár új termékekkel is. Arra is hangsúlyt helyezünk, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor a lehető legjobb módon növeljük a piaci részesedéseinket. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükségesek a fejlesztések, hogy a trendváltozásokat és a hagyományok megőrzését szem előtt tartva tudjunk megfelelni az aktuális piaci igényeknek.

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni