close
CímlapMagazinPécs hazavár

Pécs hazavár

Jobb fizetés, karrier, család? Miért költöztek el a pécsi fiatalok másik városba, vagy külföldre? A pécsi önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztály Városmarketing osztálya 2020. decemberében kérdőíves felmérést indított, amelyben olyanokat szólított meg, akik valaha Pécsett éltek.

A kutatás során két hónap alatt 2061 „pécsi” mondta el elköltözésének okát, és válaszolta meg esetleges hazaköltözésével kapcsolatos kérdéseiket.

A kérdőívet a PTE számos karával együttműködve alumni hírlevelekben népszerűsítették, valamint a Facebookon organikus módon terjesztették.

A kérdőív anonim volt, de lehetőség volt e-mail cím megadására azoknak, akik szeretnének a Főosztállyal kapcsolatban maradni. Ezzel a lehetőséggel több, mint 100-an éltek is. A kérdőív kiértékelését a Városmarketing osztály munkatársai végezték.
A kutatás kérdései elsősorban arra vonatkoztak, hogy mi volt a megkérdezett, képzett fiatal elköltözésének oka. A kutatás célja természetesen messze túlmutat ennél. A válaszokból következtetni lehet arra is, hogy milyen téren kellene Pécset vonzóbbá tenni ahhoz, hogy ezek az emberek visszaköltözzenek, és természetesen ahhoz, hogy a pécsi, vagy mondjuk egyetemen itt végzettek eleve a városban képzeljék el a jövőjüket. A kutatás eredményei később még a városmarketing több területén hasznosak lesznek. A pécsi önkormányzat fontos kérdésekben továbbra is folyamatos kommunikációt szeretne folytatni a városlakókkal, a vállalkozókkal, a segítő, építő véleményeket beépítve további munkánkba.

A ma nem itt élő válaszadók 64%-a több, mint 15 évig élt itt, de csak 59%-uk született Pécsen. Érdekesség, hogy a válaszadók 71%-a tartja Pécsinek magát, tehát többen, mint akik valójában itt születtek. Ez is bizonyítja, hogy Pécs megszerethető, és az is látszik belőle, hogy minél tovább él valaki Pécsen, annál inkább válik Pécsivé.
A válaszadók 1960-2021 között költöztek el, kimagasló a 2011-2015 közötti időszak.

2012-ben költöztek el a legtöbben. Jelenleg Budapesten és környékén 68 %-uk él, negyedük pedig külföldre költözött - minden 3.

külföldön élő Németországban lakik. A többi elköltöző jellemzően nagyobb magyar városokba költözött. Vezet ezek között is Győr-Moson-Sopron és Fejér megye.
 Az elvándorlás legfőbb okai a munkalehetőség keresése, karrier és jobb fizetés volt. Ezeket követte sorrendben a házasság/párkapcsolat, tanulmányok és élhetőbb város keresése. Ami elmondható:
Munkalehetőség és karrier miatt jellemzően elsősorban a felsőfokú végzettségű, PTE-n végzett férfiak mentek el, többségük Budapesten telepedett le.
Karrier miatt jól behatárolhatóan a 26-30 év közötti, itt születettek mentek el, az elszivárgás az elmúlt 20 évben folyamatos volt. Munkalehetőség miatt pedig elsősorban 2001-2015 között vándoroltak el.
Jobb fizetés miatt jellemzően a közép és alapfokú végzettségűek, többségében férfiak hagyták el Pécset. Ők Budapesten, az Egyesült Királyságban vagy Ausztriában telepedtek le. Az elvándorlás az elmúlt 10 évben jelentős a körükben.

Házasság miatt, leginkább a nők költöztek el. Tanulmányok miatt inkább a 19-25 éves korosztály tagjai, akik más városba jártak egyetemre, elsősorban 1991 és 2000 között. Mivel 16-20 évet élt Pécsett ezért feltehetően itt is születtek. Családi okok miatt, kiugró számban jelennek meg a 66 év felettiek a felmérésben.
Más – gyorsabb - élettempó miatt a fiatalok (19 és 30 év közöttiek) költöztek el, ők elsősorban Budapesten élnek, legtöbben 2006 után költöztek el és máig Pécsinek vallják magukat.

Élhetőbb városra vágyva elsősorban a 19-35 év közötti, inkább középfokú végzettségű fiatalok költöztek el, ők más városokban, de nem Budapesten élnek.

Fontos megemlíteni, hogy a válaszadók 97%-a visszalátogat Pécsre, és a visszalátogatók több, mint fele három havonta, vagy gyakrabban látogat haza, tehát kapcsolatuk továbbra is nagyon aktív Péccsel.

A legtöbben szülők, rokonok, barátok miatt látogatnak haza, de sokan jelölték meg a fesztiválokat és városlátogatásokat is a hazalátogatás okának.

A lehetséges visszaköltözést sokkal több tényező együttese befolyásolja, mint az elköltözést. Közös vonása a leggyakoribb visszaköltözési okokat megjelölőknek, hogy mindannyian Pécsinek vallják magukat.

  • Munkalehetőség miatt leginkább a 40 év alattiak fontolnák meg a visszaköltözést Budapestről vagy Németországból, az Egyesült Királyságból. Ők jellemzően 2006 után költöztek el.
  • Karrier miatt jellemzően azok a 35 év alatti felsőfokú végzettségű férfiak költöznének vissza, akik az elmúlt 5 évben mentek el, Budapesten vagy az Egyesült Királyságban élnek és vélhetően itt születtek Pécsen.
  • Jobb fizetés miatt többnyire a középfokú végzettséggel rendelkező, az elmúlt 10 évben elköltöző, általában Budapesten vagy az Egyesült Királyságban élő 35 év alatti fiatalok jönnének vissza.
  • Ingatlanpiaci helyzet miatt a 30 év alatti, elmúlt 5 évben Budapestre és környékére költözött fiatalok vennék fontolóra a hazaköltözést.

Házasság és Tanulmányok miatt a fiatalok (19-25 éves korosztály) fontolnák meg a visszaköltözést. Család miatt inkább a nők jönnének vissza, jellemzően azok, akik pécsinek vallják magukat.  Élhetőbb város és más élettempó miatt jellemzően Budapesten élők fontolnák meg, hogy újra Pécsett éljenek.
A kérdőívhez tartozott Pécs vonzerejét felmérő kérdéskör is. Pécs vonzerejéhez a nem Pécsen élők szerint leginkább a tudomány, oktatás, a természeti környezet, az éghajlat, a pécsi életérzés, valamint a kultúra járul hozzá. A Pécsen élők hasonlóan, de kritikusabban értékelték a tényezőket.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni