close
CímlapMagazinPécs a húrokba csap

Pécs a húrokba csap

2022. január 07.

A rendhagyó nyári időpont után a Made in Pécs Fesztivál is visszatér a megszokott helyére az évben. Így, január 8-9 között, a hetedszer megrendezett programsorozattal indíthatjuk a 2022-es esztendőt! A felállás a szokásos: reggel tíztől hajnalig élőzene tölti be a belvárost. Jó hír, hogy gyarapodott a helyszínek száma. Idén a Made in Pécs Café, a Pécsi Est , a Trafik, a Nappali, a Szabadkikötő, a Ti-Ti-Tá és a Sárkány Barlang is tárt kapukkal várja a koncerteken a látogatókat. A belépés minden helyszínen ingyenes, de oltási igazolványhoz kötött.

A fesztivál koncepcióját talán már nem kell bemutatni. Azonban azt mindenképp érdemes megemlítenünk, hogy

ez az év első nagy könnyűzenei fesztiválja.

Nem véletlenül kapta már meg többször is Pécs a “magyar Liverpool” elnevezést. Itt minden bokor alatt terem egy zenekar, vagy legalábbis próbál.

Ezt bizonyítja a több mint száz fellépő is a hétvégi eseményen. Elsősorban pécsi zenekarok és zenészek tűnnek fel, azonban idén két vendég város zenekarai is meghívást kaptak, vagyis Debrecen és Újvidék bandái.

„Pécs a húrokban csap” és a kezdő akkord ismét nagyon ütős lesz.

A Pécsi Estben Lovasi András Egy az egybe… csak maga, a Made in Pécs Caféban a Rudán Joe Akusztik tűnik fel a színen, a Trafikban a legutóbbi X-Faktorban is szereplő Mehringer Marci, a Ti-Ti-Tában a Rózsaszín Pittbull indít, a Szabadkikötőben boebeck zenél, míg a Nappaliban lesz a Fesztiválnyitány gyerekeknek, ahol Villuth Andrással találkozhatnak, a legtávolabbi helyszínen, a Sárkány Barlangban a Don Gattoval startolnak.

A fesztiválon több debütáló zenekar is feltűnik például a

Gexy és zenekara, akik mindannyian álltak már színpadon, annak ellenére, hogy még csak tinédzserek.

„Elsőre nagyképűnek tűnhet, hogy az én becenevemmel mutatkozunk be, de mivel nem szeretnénk egy újabb alter/underground együttes lenni (ezekkel már Dunát lehet rekeszteni) és gagyibbnál gagyibb zenekarneveket kitalálni ezért jelenleg ez tűnik a legjobb megoldásnak, persze ez változhat”-nyilatkozta Bánkuti Gellért, a banda frontembere. 
Tavaly elhatározták, hogy bandát alapítanak, és bemutatkozásként  a mostani fesztiválon lépnek fel először, öt saját dalukkal. Stílusukat még keresik, de sokat inspirálódnak külföldi és magyar bandák hatására, egyik például a Bagossy Brothers Company. „A banda rajtam kívül három gitárosból és egy dobosból áll. Gulyás Timóteus dobol, Lévay Botond és Szelényi Bernát gitározik, a basszusgitárt Kerekes Vince kezeli. A jövőben előfordulhat, hogy én is a kezembe veszem a gitáromat, de ez jelenleg többet árt, mint használ. A zenekar tagjaival egyébként régebben soha nem mozogtunk egy társaságban, de a Rock n' Roll összehozott minket és mostanra nagyon jó barátok lettünk”-mesélte Gellért. 

Az újoncok mellett biztos veteránnal is találkozhatunk majd.

A Deindools már az első évtől fellépője az eseménynek és a mai napig imádják ezzel kezdeni az évet.

A klasszikus dob, gitár és basszus triója, akik alter rockot játszanak. Valamint talán az ő nevük az egyik legizgalmasabb.

„Szerettük volna, ha a banda neve három szótagos lenne, hogy jól lehessen skandálni. Ugyanakkor magyar nyelvűt akartunk, ha már magyarul írjuk a dalszöveget, viszont nem jutott eszünkbe jó darabig semmi. Ugye ilyenkor fontos az is, hogy valamelyeset utaljon a zenekar profiljára vagy zenei stílusára is esetleg a név. Végül a Deindol pécsi kerület elnevezést kölcsönvettük, hozzácsaptuk a dolls angol szót, amit megannyi angol zenekar használ, ebből lett a Deindolls. Ha nem is felelt meg a korábbi kritériumoknak, ettől lett egy kicsit külföldi, kicsit magyar, kicsit pécsi” -meséi Bocskai Tamás.
Idén  számukra is új terepen mutatkoznak, ugyanis Sztonival (Tátrai Antal János) az ország egyik legismertebb blues gitárosának dalaiból szemezgetnek, és saját koncertjük után a Nappaliban 14:50-től együtt is zenélnek.

Güth Istvánt a városban sokan a Széchenyi tér country zenészeként ismerik aki idén is fellép a Made in Pécs Fesztiválon. „A Made in Pécs Caféban, Rudán Joe után az Ireg együttessel, ír és rag lesz főleg, utána én leszek, mint bendzsós Mikulás, csak éppen gitárral,  saját repertoárból karácsonyi dalokat játszom. 12:10 körül a Reg-ölők zenekarral lépek fel- talán ez lesz a country igazándiból. Majd délután a Szabadkikötőben a Mecsek Country-val, ez a táncosabb (Line Dance) country, hiszen itt már dob és elektromos hangszerek is vannak.

Elkötelezettje vagyok az akusztikus és élő zenének.”-mondta Güth István.

A Made in Pécs Fesztivál zenei felhozatala idén is roppant nagy részt ölel fel a könnyűzene világából. A helyszíneken a koncertek,  végig ingyenesek lesznek, azonban oltási igazolványhoz kötöttek.

További info: https://www.facebook.com/MadeInPecsFesztival

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni