close
CímlapMagazinPécsi fények

Pécsi fények

2022. június 02.

A legnapfényesebb város címet a statisztikák alapján Szeged vindikálja magának, ám Pécs sincs rossz helyzetben: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint “Magyarországon a napfénytartam éves összege Pécs környékén és a Dél-Alföldön éri el a maximumát.”

Mecsek
Az alföldi városhoz képest a különbség mégis nagy, hiszen Pécset mégiscsak egy középhegység öleli körbe. Azt is szoktuk mondani, amikor országosan esővel riogatnak, hogy “majd a Mecsek megvéd minket”. És sokszor így is van, de azért van, hogy esik is. Csordás Dániel egykori pécsi képregényrajzolónak van is egy olyan opusa, mely a hagyomány szerint késő ősszel rendezett Pécsi Napok hangulatát a “végtelen fröccs” című képsorban foglalja össze. A vénasszonyok nyara melengető, a közösség és a fesztivál hangulata olyan erős, hogy kevesen törődnek bele abba, hogy kezd hideg lenni. Az igazi tél csak januárban vagy februárban érkezik - akkor meg úgyis alszik vagy tanul a város. 

“Mediterrán”
Pécsre úgy tapad a mediterrán jelző, mint a mandulaszirmok a szélborzolt hajba. A Mecsek lankáin a télben bátran virágzó mandulafáért egyébként nem kellett Janus Pannoniusnak olyan messze menni - 2019-ben például a Havi hegyi templomnál lévő mandulafa lett az év fája, és ezt ugyanúgy megugorja, mint az 1450-es években erre élő fajtársai.
Az emberek itt szeretnek a tereken ücsörögni. Tényleg olyan, mint egy olasz kisvárosban: a teraszok, a terek padjai mind megtelnek sütkérező emberekkel. Jelzem: ez itt még csak nem is Celsiusfok-függő. A télen a köztereken ragadt pálmák, a télen is szikrázóan világoskék ég, a verandákra behurcolt leanderek tudatják: a helyzet átmeneti, a napfény hamar jön és elönti a várost.

Meteorológia
A város időjárási viszonyaira két helyi adatból lehet következtetni. Az egyik a város szélén, Pogányban lévő telep, melyre az Országos Meteorológiai Szolgálat is támaszkodik - vagyis ha pl.a tévében valaki az időjárás-előrejelzést nézné, akkor a “pogányi számokat” látja Pécsnél.
A másik forrás kevésbé közismert, és a jelenlegi helyzetet mutatja, mégpedig Pécs szívéből, a Botanikus Kertből. Ez a PTE Természettudományi Karának saját meteorológiai állomása, érdemes böngészni a nyilvánosan elérhető adatait és a a kameráinak felvételeit is.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni