close
CímlapMagazinPEN Fesztivál

PEN Fesztivál

Három napra, április 25-ével kezdve egész Magyarországról érkező zenerajongók vették birtokba az Expo Centert. A PEN, avagy a Pécsi Egyetemi Napok a PTE legnagyobb kulturális és zenei fesztiválja, amelyet minden évben tavasszal rendeznek. Hagyományosan a fesztiválon magyar és külföldi fellépők, közismert művészek és jövőbeli sztárok szerepelnek, a közönségnek így lehetősége nyílik szinte bármilyen zenét hallgatni.

PEN 2019 - Csapatok bemutatkozása; fotó: Csortos Szabolcs

Minden este hattól érkeztek a hallgatók, párok, sőt családok is gyerekekkel, és sokan egészen hajnalig maradtak, hiszen a négy színpadon rengeteg fellépő szórakoztatta őket. A közönség nagy része magyar volt, közülük is többen az ország más részéről jöttek, hogy a kedvenc zenekaraikat meghallgassák, és velük együtt énekeljék a jól ismert dalokat. A legjobban talán a Punnany Massif-ot és a Halott Pénzt várta a nagyérdemű, valamint a 30Y-t és a Tankacsapdát, akiket talán senkinek sem kell bemutatni.

Persze voltak olyanok is, akik kifejezetten egy-egy zenekar műsorára voltak kíváncsiak. Például a magyar indie-pop együttes, a Blahalouisiana fellépésén is sok rajongó gyűlt össze, akik kiabálták a dalszövegeket, akik pedig esetleg nem ismerték előzőleg a zenéjüket, azoknak új, kellemes meglepetés voltak. Más zenekaroknál is sikított a rajongótábor, például az indie-rockot játszó Bagossy Brothers Company, valamint az hard, garázs- és pszichedelikus rock együttes, vagy ahogy a magyar hallgatók mondják ’a magyar Rolling Stones’, az Ivan & The Parazol. Nem kevés rajongó jött a PEN-re külön a Bëlga miatt.

Mind a magyar, mind a külföldi PEN-re látogatóknak igazi felfedezést jelentett a két magyar rap művész Dé:Nash és Krúbi. A magyar hallgatók szerint: „Ők egyre népszerűbbek, nagyon szarkasztikus és kritikus szövegekkel.” A baranyai megyeszékhelyen rendezett PEN-ről lévén szó, nem hagyhatjuk ki a híres pop zenekart, a Mongooz And The Magnet-t, akik a fesztivál harmadik napján léptek fel hatalmas rajongói tábort felsorakoztatva.

Ugyan a közönség nagy része magyar volt, a PEN-en sok nemzetközi hallgató is részt vett, hiszen - mivel itt élnek - érdekli őket a magyar zene, és felvillanyozta őket a lehetőség, hogy meghallgassák az olyan világhírű fellépőket, mint például a német DJ, Felix Jaehn és a francia DJ, Willy William. Volt, aki éjfélkor távozott, volt, aki akkor érkezett.

A PEN különlegessége, hogy mindenki talál olyan zenét, ami tetszik neki, és új zenekarokat fedezhet fel. Amikor az emberek kijöttek egy-egy koncertteremből, akkor is zene várta őket. Szerepeltek az utcai zenészek, és DJ-k is. Rájuk is nagyon sokan voltak kíváncsiak.

"A 2019-es PEN fantasztikus élmény volt, amely három napra Pécsett egy nagy partivá varázsolta. Talán a legjobb az volt, hogy különböző korú, nemzetiségű és zenei ízlésű embereket mozgatott meg."

Ekaterina Morozova

Ekaterina Morozova (ford. Tóth Mariann)

Ekaterina Morozova (ford. Tóth Mariann)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni