close
CímlapMagazinPhotosynthetizálj!

Photosynthetizálj!

2018. június 19.343Megtekintés

Napelemes unikornis, önpengető dobozgitár, sétapálcába rejtett mikrofon és még sokféle érdekesség jellemezte a június 13-16 között megtartott PhotoSynth szimpóziumot, melyet a PTE Művészeti Kar Média- és Alkalmazott Művészeti Intézet szervezett.

A szimpózium szervezője, Kovács Balázs elmondta: az összekötő ötlet az volt, hogy olyan eszközöket hozzanak létre, melyek zajkeltésre, zene készítésére alkalmasak, de a 220-as hálózat igénybevétele nélkül, alternatív áramtermeléssel. Példaként említette a napenergiát, és  az emberi erő által nyelt energiát. A szervező elmondta: megkeresett mindenkit, aki elektronikus zenével foglalkozik. A program eseményei az elektronikus zenei tanszék, és a Nádor Galéria mellett egy új helyszínen, a közönség számára is nyitott műhelyben, a Makkerben zajlottak.

Az első napon  John Patrick Ayson, a New York-i Egyetem előadója tartotta The Anonymus Antropocen nevű workshopját. Az amerikai egy nyílt galériakészítő workshopot tartott, majd a helyi erők személyében saját területükön saját tanszékükön tartották meg előadásukat. Az MK hallgatói, Vincze Ferenc és Kelemen Márton mutatták meg, hogyan lehet három alkatrészből egyszerű oszcillátort építeni.

A workshopokkal egyidőben érdekes eszközök is készültek  Az egyik nemzetközi résztvevő egy átalakított varrógép és egy lemezjátszó szerelemgyerekét alkotta meg, méghozzá úgy, hogy ne hangot, hanem fényt játsszon le.

A második napon a Kovács Balázs által egyik legérdekesebbnek vélt előadás Ralf Schreiber vezetésével zajlott le. A német szakember az újrahasznosított eszközökből alkotott analóg szintetizátorok építését mutatta be. Pénteken a workshop a közönség felé is nyitott: a Nádor Galériában az arra járók napelemes kisállatokat, ún. Eco-Pet-eket építhettek és kipróbálhatták, milyen egy kézi erővel működtethető MP3 lejátszó. Az elkészített eszközök az esemény zárónapján a Balokány-ligetben kerültek kiállításra.

GOLDMANN-GÖRÖG VIKTOR

GOLDMANN-GÖRÖG VIKTOR

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni