close
CímlapMagazinA plazmaadás életeket ment

A plazmaadás életeket ment

2023. január 26.

Baleset, égési sérülés vagy műtét esetén bárkinek lehet szüksége emberi vérplazmára. Nagy az esélye annak, hogy életed során legalább egyszer te is olyan helyzetbe kerülsz majd, hogy szükséged lesz plazmára. A plazmaadás nemcsak jó érzés, de emellett rendszeres egészségügyi szűrést, az időráfordításért és utazási költségekért cserébe pénzügyi juttatást kapsz. Plusz, minden plazmaadáshoz ingyenes wifi használat, csoki, szendvics és üdítő is jár.

A legtöbben nem is tudják, hogy a plazma mesterséges úton nem állítható elő. Plazmaadás nélkül számos plazmaalapú terápia nem lenne elérhető a betegek számára. Ezek közül néhány az egyetlen megoldást jelenti a betegnek, míg más terápiák életmentők.

A véradás és a plazmaadás egyformán fontos – mindkettő életet menthet.

A vérplazma egy sárgás színű, áttetsző folyadék, vérünknek több mint felét teszi ki. A plazma 90%-át víz, 2%-át zsírok, ásványi anyagok és hormonok, 8%-át pedig fehérjék alkotják. Magyarországon több ezer krónikus beteget kezelnek plazmakészítményekkel. A veleszületett immunhiányban szenvedő beteg esetén például az éves gyógyszeradag előállításához akár 200 plazmaadásra is szükség lehet. Hemofília – vérzékenység - esetén egy beteg éves kezeléséhez több mint 1000 plazmadonációra van szükség. Plazmaalapú készítményre azonban bárkinek szüksége lehet: a vérplazmából balesetet követően vagy operáció során használt sebragasztó is készül, de segíthet a fertőzéstől szenvedőknek, súlyos égési sérülteknek, csontvelő- és szervátültetetteknek.

Ki adhat plazmát?
Minden 18-60 év közötti egészséges felnőtt adhat plazmát. Egyszerűen csak kérj időpontot 10 BioLife plazmaközpontunk valamelyikében - Pécsen a Király utcai vagy a Bajcsy-Zsilinszky utcai Centrum üzletház második emeletén lévő BioLife központban – akár online vagy telefonon.

Hogyan zajlik a plazmaadás?
Az első látogatásnál egy egészségügyi kérdőívet kell kitöltened, majd a központ orvosa megvizsgál, hogy egészségi állapotod alapján alkalmas vagy-e plazmaadásra. Általában a véradók plazmaadásra is alkalmasak. A kizáró okokról részletesen itt olvashatsz. Rendszeres donorjaink nagyra értékelik azt, hogy minden alkalommal egészségügyi szűrésen vehetnek részt, mert így lehetőség nyílik az esetleges egészségügyi problémák korai felismerésére – különösen fontos lehet ez a fiatalok esetében, akik többnyire nem túl gyakran járnak orvoshoz.

Maga a plazmaadás egy nyugodt körülmények között zajló, jól bevált, ellenőrzött folyamat.

Annyiban különbözik a véradástól, hogy plazmaadás során kizárólag a vérplazmát veszik le, a vörös- és fehérvérsejteket, illetve a vérlemezkéket visszajuttatják a szervezetedbe. A vérplazma újratermelődéséhez 72 óra szükséges, ezért plazmát sokkal gyakrabban lehet adni, mint vért, 365 napon belül akár 45-ször is. Maga a plazmaadás körülbelül egy órás folyamat, amely alatt egy ágyon ülve relaxálhatsz, zenét hallgathatsz, netezhetsz, amihez ingyen Wi-fi áll rendelkezésre, vagy akár tanulhatsz a következő vizsgádra.

Hogyan készülj fel a plazmaadásra?
Donorjaink odafigyelnek az étkezésre és a folyadékbevitelre. A rendszeres donációnak köszönhetően egészségesebben élnek, zsíros ételek helyett sok zöldséget, fehérjedús ételeket esznek. A plazmaadás előtti napokon legalább 2 liter folyadékot tanácsos inni, illetve kerülni kell az alkoholt, a dohányzást.

A rendszeres plazmaadás kifizetődő
Sokan nem tudják, hogy 6 hónapon belül legalább kétszer szükséges plazmát adni, máskülönben az adott plazma nem használható fel terápiás célra, meg kell semmisíteni. Erre az előírásra gyógyszerbiztonsági szempontok miatt van szükség.
A rendszeres plazmaadás nemcsak a plazmából származó terápiák iránti kereslet kielégítését segíti, hanem donorként számodra is megéri.

Visszatérő donorként áttekintést kapsz az egészségügyi állapotodról és emellett minden plazmaadást követően 14.000 forint juttatásban részesülsz, amelyet készpénz és utalvány formájában kapsz kézhez.

Minél gyakrabban keresel fel minket, annál több juttatásban részesülsz, és minden donációhoz ingyenes wifi, csoki, szendvics és üdítő is jár. Részletes információt erről itt  és itt olvashatsz.

A központjainkban plazmát adó diákok kifejezetten élvezik a csendes és nyugodt légkört, a nálunk töltött időt pedig tanulásra használják vagy barátaikkal együtt érkeznek és beszélgetnek.
Ha szeretnél a saját és a plazmából származó terápiákra szorulók életén változtatni, látogass el pécsi BioLife plazmacentrumaink egyikébe.

A plazmaadás minden részletéről bővebb információt itt találsz: https://teddmegmost.hu/

(X)

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni