close
CímlapMagazinROVITEX, azaz a pécsi függöny

ROVITEX, azaz a pécsi függöny

2021. május 26.

Romeisz Norbert egy kiállításon ismerkedett meg egy török függönygyártóval, akivel saját mintákat kezdett gyártatni. Mivel a gyártatás mennyiségének csak a felét tudta felvenni a hazai piac, előbb 2004-ben Horvátország felé kezdett terjeszkedni, majd déli szomszédunkat további országok követték. Mára már hét országban működik Rovitex-leányvállalat. Jelen pillanatban a termékek 30%-át vásárolják más gyártóktól, 20 %-ot állítanak elő Pécsett, a többit pedig a világ más részén gyártatják, például Spanyolországban, Németországban és Törökországban.

2019 óta a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve egy új terméken dolgoznak: egy antibakteriális textílián. Hasonló anyag már létezik más gyártóknál, de horrorisztikus árakon. A textilen Dr. Márk Lászlóval, az ÁOK Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének vezetőjével kezdtek el dolgozni.

„Sajnos sok ügy Pesten dől el – mondta Romeisz Norbert –, ezért sok fővárosi tárgyalásra utazom, de lokálpatrióta vagyok, Pécsben gondolkozom.”

Jelenleg 70-en dolgoznak a Rovitex pécsi telephelyén, de a bedolgozókkal és alvállalkozókkal együtt közel 100 embert foglalkoztatnak.

„Nagy cégnek még kicsik vagyunk, kis cégnek már nagyok.” A növekedésre a lehetőséget az exportban látja cégvezető.

A cég életében egyfajta digitalizációs folyamat áll most a középpontban. Ez a folyamat nem csak a készletek új webes felületre történő digitalizálását és a prémiumtermékek multimédia-tartalmainak előállítását jelenti, hanem azt is, hogy a vállalat folyamatait a XXI. század digitális kihívásainak megfelelően újrastruktúrálják és optimazálják.

„Online rendelőrendszerünket úgy készítjük el, hogy annak is élmény legyen a függönyvásárlás, aki eddig még sosem vásárolt függönyt, lakástextilt! Az a legfontosabb a számunkra, hogy mindenki a lehető legmegfelelőbb terméket választhassa ki otthonába. A szükséges információkon és szakértelmen túl inspirációt is nyújtunk leendő ügyfeleinknek!”


„A Covid-járvány elején történt, hogy a PTE beszerzője telefonált nekünk, hogy megfelelő védőfelszerelés hiányában nem képesek a délutáni műtéteket elvégezni, ezért azonnal szükségük van 200 darab maszkra. A termelés azonban sajnos nem működik ilyen egyszerűen.

Emlékszem, egy pénteki napon eszkalálódott a Covid-járvány első hulláma az országban, és hétfőn kezdődött is a lezárás. Szombaton délelőtt már letárgyaltam a varrodavezetőkkel, hogy mit kell csinálnunk, délután pedig útra tudtam kelni a mintadarabokkal.

Csúcsidőben az ország 41 helyszínén hetente 50 ezer darab szájmaszkot gyártottunk. Egy hét kellett a termelés felfuttatásához. Izgalmas időszak volt. Megtanultuk, hogyan kell azonnal alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. De ehhez be kellett szerezni egy millió méter Y-gumit is! Lezárt határok mellett mindez nem volt egyszerű művelet, de ezt is megcsináltuk. Szállítottunk a rendőrségnek, a NAV-nak, eleget tettünk a magyar szabvány minőségi elvárásainak is, így két és fél hét alatt meg is szereztük azt. Pécsett, Zalaegerszegen, Kazincbarcikán a mi maszkjainkat hordták.”

„Mi nem a futballt vagy a kézilabdát támogatjuk, nekik megvannak a saját szponzoraik, hanem azokat, akik nincsenek ennyire a reflektorfényben: Pécsett a Szikla utcai Gyermekotthont, a Mentőszolgálatot, a Véradószolgálatot, vagy egy gyerektábort, ahol hátrányos helyzetű gyerekeket nyaraltatnak. Az oltópontra is vitt a feleségem minden héten egy tortát. Mi nem marketingre használtuk fel az adományainkat, nem egy Facebook-posztért küldtünk tíz pizzát.”

És milyen a jó függöny Romeisz Norbert szerint?

Nemcsak árnyékol, hanem tényleg öltözteti a lakást.

Ha kimossuk a függönyöket, fel fog tűnni, hogy a csupasz üvegfelületektől és a kerámialapoktól élessé és hideggé válnak a hangok a szobában, viszont a függönyök hatására lágyabb lesz a hangzás és melegebb a hangulat. Most a natúr színek képezik a trendet, például a policotton anyagokból készült függöny divatos. A pamut könnyen kifakul, de ez a finom kidolgozású, újrahasznosított poliészter anyag nem. Az eldobott kólásüvegből függöny lesz.
Dekorfüggönyök terén a black out – fényzáró – függönyök divatosak. Ez a fajta függöny télen-nyáron hőszigetel: télen megfogja, nyáron kint rekeszti a meleget. Németországban két függönyt tartanak – télen egy thermo zsenília függönyt használnak, egy másikat pedig nyáron.

Minden függöny hangszűrő, minél vastagabb tehát egy függöny, annál jobban szigeteli a hangot is. Lángmentes függönyöket is gyártanak, hiszen van olyan poliészter anyag a piacon, amely különböző mestereséges adalékanyagok hozzáadása nélkül is nagyon lassan ég. Új fejlesztés, hogy a Rovitex már olyan speciális függönyanyaggal bevont akusztikus paneleket is gyárt irodákba, irodaházakba, amelyek elnyelik a hangot! Sok közintézménybe magas üvegfalakat helyeznek el az aulákban, így ha bemegy oda 50 ember, olyan alapzaj lesz, hogy semmit nem lehet érteni. Ha ott háromszor 5-6 méter függönyt vastagon lelógatnak, annak érezhető hatása lesz.
„A gyár mellett épül egy új csarnok. Egy franchise-hálózatot is fejlesztünk, az új csarnokban fogjuk gyártani az antibakteriális textíliát, és öt éven belül elindul a textil-újrahasznosító részlegünk is. Terveink szerint a poliészter alapanyagokat állítjuk majd a középpontba. A Covid miatt lelassult a textiliipar zöldülési folyamata, de biztosak vagyunk benne, hogy pár éven belül újra felpörög majd, és mi akkor már – egy új úton újra – úttörők leszünk!”

A ROVITEX-honlapja
x

UnivPÉCS

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni