close
CímlapMagazinStipendium Hungaricum Gála 2018

Stipendium Hungaricum Gála 2018

2018. november 07.

Öt éve indította a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot a magyar kormány, idén több mint hétezer külföldi fiatal e lehetőség révén tanul Magyarországon. A PTE minden negyedik külföldi hallgatója Stipendium Hungaricum ösztöndíjas. Ám a magyar felsőoktatási intézmények közül csak egy van, mely külön társasági eseményen üdvözli az új Stipendiumosokat, lehetőséget adva számukra az egymással való ismerkedésre, és az ünneplésre. Idén harmadszor rendezte meg a Stipendium Gálát a PTE, mely ezúttal is a Zsolnay Kulturális Negyedben kapott helyet, október 26-án. Az est moderátora Árvai Péter, a PTE KNI igazgatójának helyettese volt.

A színes és elegáns ruhákban szelfiző hallgatókkal megtelt a terem. Az egybegyűlteket Miseta Attila rektor és Páva Zsolt polgármester is üdvözölte. „Szép jó estét kívánok mindenkinek” - kezdte magyarul beszédét Tarrósy István, a Kapcsolati és Nemzetköziestési Igazgatóság vezetője, aki ki is mondatta Pécs nevét az egybegyűltekkel, akik számára a város neve valószínűleg eredetileg úgy hangzott, hogy „pex” vagy „pix”. „Isten hozott benneteket Magyarország egyik legnemzetközibb egyetemén.” - folytatta beszédét az igazgató. „És hogy miért van ez így? Miattatok. Komoly döntést hoztatok meg azzal, hogy éltetek az ösztöndíj lehetőségével.

Azt remélem, az lesz életetek legjobb döntése, hogy Pécsre jöttetek, tanulni kezdtetek, diplomázni fogtok, és közben kötődni az itteni közösséghez. A szívetek a végére félig magyar lesz.”

Tarrósy István hangsúlyozta, hogy a város és az egyetem mindent megtesz azért, hogy valóban otthonuknak érezzék Pécset, s azt is hozzátette: a nemzetközi hallgatók jelenlétől az itteni közösség is több lesz.

A műsort Samuel Akinola éneke nyitotta. A nigériai hallgató a PTE Hangja versenyen is előkelő helyezést ért el, az idei Pécsi Napokon is fellépett, és ezen a gálán is elvarázsolta a közönséget. Azon túl, hogy a hangja gyönyörű, azt is élmény nézni, mennyire átadja magát a zenének az ETK-n tanuló fiatal.

Két hallgató - a BTK-s Shairil Bhardwaj és a MIK-es Khan Fakhar Mahmood - beszélt az itt szerzett élményeiről, a legfőbb üzenetük az volt, hogy

mindenki merjen kilépni a komfortzónájából, mert megéri.

„Gyönyörű ez a sokféleség” - ezt hangsúlyozta Khan Fakhar Mahmood, aki felidézte, milyen érzés volt elveszettnek lenni a tanulmányai kapcsán, és hogyan kapott azonnal támogatást és segítséget. Azt is hozzátette: sok érdekes történetet tud majd erről az időszakról megosztani a családjával. Magyarországot rendkívül szépnek, lakóit pedig világpolgároknak tartja. Azt külön kiemelte, mennyire sokat köszönhet a MIK tanári gárdájának: az oktatási rendszer nagyon jól szervezett, könnyű volt beilleszkednie.

Shairil Bhardwaj azt mondta, négy hónapba telt, mire Pécsre úgy kezdett gondolni,mint az otthonára, amit szerinte az is erősített, hogy volt alkalma körbeutazni a régiót és Európát, s a végpont mindig a baranyai megyeszékhely volt. Azt is fontosnak tartja, hogy sok más országból érkezőt ismert meg, akik mára olyanná váltak számára, mintha lenne itt egy második családja. Arról a hihetetlen önállóságról és függetlenségről is átfogó képet adott, amit az ösztöndíja révén megtapasztalt.

Az esemény a svédasztalos vacsora után az Eszterlánc zenekar és a Mongooz and the Magnet koncertjével zárult. Míg előbbi a tradicionális magyar zenéből adott ízelítőt, addig utóbbi szintén a PTE-hez fűződő siker: a banda alapítói olyan Pécsett tanuló külföldi hallgatók, akiknek zenéi ma már országosan ismertek.

 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni