close
CímlapMagazinSzínházi szüret az Egyetemi Borbirtokon

Színházi szüret az Egyetemi Borbirtokon

2022. szeptember 12.

A Pécsi Nemzeti Színház szüretelt a Pécsi Egyetemi Borbirtokon szeptember 11-én. Az ősz akár a színészek, akár borászok életében sűrű, izgalmas időszak.

Lipics Zsolt, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

A bor és a kultúra összefonódása többszáz éves hagyomány, a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Egyetemi Borbirtok, azaz a bor és kultúra helyi „házasítói” 2022 tavaszán, először a színház történelmében kiválasztották és bemutatták a SzínHáz borait. A Pécsi Egyetemi Borbirtok Rozé 2021 és Summa Pinot Noir 2019 nyerte el azt a megtisztelő szerepet, hogy a SzínHáz borai és a színház közönségének kedvencei legyenek!

Ipacs Szabó István főborász

Az ősz mindkét intézmény életében az év legizgalmasabb időszaka: kezdődik az évad, kezdődik a szüret! Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha szakmát cserélnénk a játék kedvéért, mi történik, ha a borász a színpadra áll, a színész pedig szüretel. Eddig csak az utóbbira volt példa: szeptember 11-én vasárnap a színház dolgozói szüreteltek, a 2022-es SzínHáz Rozé alapanyagát a Pécsi Nemzeti Színház társulata szüretelte le és dolgozta is fel a termést Ipacs Szabó István főborász szakmai vezényletével a Kutatóintézet Pázmány Péter utcai szőlőbirtokán.

A szüretelés mellett jutott idő pincesétára, megismerkedhetett a társulat a génbank legexkluzívabb fajtagyűjteményével, kalandoztak a régi és új fajták között. A frissen leszüretelt szőlőt lábbal taposták, közben jutott a poharakba must, murci és bor!