close
CímlapMagazinA tanulás változó útjai

A tanulás változó útjai

Az élethosszig tartó tanulás jegyében óvodáskortól időskorig minden korosztályra külön figyelmet fordítottak a IV. Pécsi Tanuló Fesztivál szervezői, így számos érdekes program közül választhattak az érdeklődők szeptember 25-26-án, sőt az események egy részét online is lehetett követni. A Tanulással a kreatív és cselekvő közösségekért mottójú kezdeményezéshez a PTE mellett az egyéni és közösségi képesség-fejlesztés mellett elkötelezett oktatási, tudományos, kulturális, művészeti, gazdasági, sport, természetvédő szervezetek és intézmények, továbbá felekezetek és nemzetiségek is csatlakoztak.

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben ünnepelte alapításának 650. jubileumát. Ennek kapcsán a PTE javaslatára Pécs városa kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, vívmányaira, valamint a Pécsett élő polgárok aktív társadalmi szerepvállalására és sokféle tanulási megnyilvánulására alapozva megpályázta és el is nyerte az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat. A mediterrán megyeszékhely az UNESCO Global Network of Learning Cities hálózathoz (Tanuló Városok Globális Hálózata) is csatlakozott, és ettől kezdve évente rendez Tanuló Fesztivált a PTE innovációjával létrehozott Pécsi Tanuló Város-Régió Fórummal együttműködésben.

A 2020. évi Tanuló Fesztivál programjait a Civil Közösségek Háza koordinálta, és rengeteg izgalmas programmal várták az érdeklődőket. Ezek egyik eleme a Tanuló Város – Okos Város címet kapta, és a technológia és digitalizáció különböző lehetőségeit járta körbe például Visual Guide-os barangolással a Dzsámiban, egy másik események okostelefonra letölthető telefonos applikáció segítségével ugorhattak évmilliókat a történelemben a Pécsi Állatkertben. A Város és környezet modul a Cselekvő közösségek a környezetért a COVID19 pandémia korában témakörben kínált programokat, például egy rendkívül izgalmas beszélgetést Dr. Kanizsai Péterrel, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetőjével, aki beszámolt a személyes tapasztalatiról, és a pandémia egyénre, társadalomra kifejtett hatásáról a sürgősségi ellátók szempontjából.

A Család és tanulás szekcióban a közös tanulási élmények szerepét hangsúlyozták könyvtártúrával, apiterápiával és örömtánccal. A résztvevők megismerkedhettek többek között a tűzzománc, a csikung, a kungfu, a hastánc rejtélyeivel az Intergenerációs és interkulturális tanulással az aktív állampolgárságért modul keretén belül. A Velünk élő történelem témakörben az értékek és hagyományok ápolása került előtérbe, ahol belvárosi szoborsétával, valamint Trianonnal kapcsolatos kerekasztal beszélgetéssel várták az érdeklődőket. A Tehetséggondozás és inklúzió modul előadásai több szempontból is bemutatták a jó tapasztalatokat: a robotika és virtuális valóság mellett így a rendkívül aktuális témakör, a tanulás változó útjai és környezete is hangsúlyos szerepet kapott, utóbbit a PTE BTK Humán Fejlesztési Intézete karolta fel.

A PTE ezáltal proaktív módon csatlakozott az idei Tanuló Fesztivál programjához, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a folytonos tanulás és a megszerzett tudás generálja a tudomány állandó fejlődését. A szimpóziumot Dr. Németh Balázs UNESCO Global Learning City szakértő moderálta. Az előadások egyértelművé tették, hogy a tanulás és a tanulási és tanítási környezet változásairól, trendjeiről, a közösség kérdéseiről és kihívásairól érdemes, sőt szükséges diskurzusokat folytatni, ezzel is segítve a tanulási részvétel és teljesítmény, valamint az inklúzió megvalósítását a COVID-19 által generált kényszerhelyzetben is.

A távoktatás áttekintésére Cserné Dr. Adermann Gizella, címzetes egyetemi tanár segítségével indulhattak az érdeklődők. Meglepőnek tűnhet, de a távoktatás gyökerei a 18. századig nyúlnak vissza – tudhattuk meg az előadásból, és az információhordozó eszközök fejlődésével egyre bővült a lehetőségek repertoárja – például ki gondolta volna, hogy gramofon-lemezen is voltak elérhető oktató felvételek? Cserné azonban felhívta a figyelmet, hogy ami a mai digitális távoktatásból hiányzik az a tanulási útmutató, amely elmagyarázná a hallgatóknak, hogy mit fognak megtanulni, milyen az anyag felépítése.

„A távoktatás pedagógia, a tanulói aktivitás kiváltása és a visszacsatolás nagyon fontos lenne” – emelte ki az előadó.

Dr. Kocsis Mihály, címzetes egyetemi tanár pályafutásának szerteágazó didaktikai tapasztalatait összegezte, és az előző előadóval összhangban rávilágított, hogy akár a tanyai magnós programról, akár az ún. iskolatelevízióról legyen szó, ezek csupán eszközök, amelyekre pedagógiailag fel kell készülni. Tanulás, megértés, beépülés című prezentációjában az inkluzív módszertani műhelyről, valamint

a társadalmi tanulásról beszélt, és a kritikus gondolkodásra való tanítás fontosságát hangsúlyozta.

Fotó: KTT

Dr. Minorics Tünde, egyetemi adjunktus a Makovecz Imre munkásságának továbbgondolására létrehozott, közösségszervező és építész hallgatók részvételével zajló Közösség, Tér, Társadalom (KTT) c. projektet és annak lenyűgöző közösségépítő és társadalomformáló eredményeit mutatta be. A szekciót Berendi Carmel, andragógus PhD Hallgató: Érték - és értelemközpontú tanulás a közösségek szolgálatában című előadása zárta, amely többek között a jó gyakorlatok megosztásának fontosságát húzta alá.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni