close
CímlapMagazinTe is a netről rendeltél apróságokat?

Te is a netről rendeltél apróságokat?

2021. július 01.

Júliustól elsejétől megszűnik az EU-n kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, 150 eurós értékig azonban a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad (de áfát kell utánuk fizetni).

Az ÁFA Magyarországon alapból 27% - de vannak olyan termékek, melyeknél kevesebb. Erről a NAV-nál lehet tájékozódni.

A vám mértékről a NAV-nál lehet tájékozódni. A magánszemély címzettek

 július 1-jétől a NAV új, eVÁM webes felületén keresztül is benyújthatnak vám-árunyilatkozatot.

A vámkezelés ebben az esetben díjtalan. A vámkezelt termék áfája (legtöbb esetben 27 százalék) az eVÁM portálon bankkártyával vagy átutalással is megfizethető. Az eVÁM webfelület olyan küldeménynél használható, amely behozatala nem tiltott, vagy engedélyköteles, értéke pedig nem lépheti túl a 150 eurót. A címzettnek érvényes ügyfélkapu-regisztrációval kell rendelkeznie, és a csomag megérkezése előtt értesítenie kell a szállítócéget is – például a Magyar Postát vagy a gyorspostai szolgáltatót – arról, hogy a webes felületen saját maga szeretné a vámkezelést intézni. Az eVÁM portál lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfél a vám-árunyilatkozatait tervezetként elmentse, és a beküldést egy későbbi időpontban végezze el. 2021. július 1-jétől tehát a magánszemély ügyfelek az eVÁM felületen is kitölthetik a vám-árunyilatkozatot, és – miután ezt az igényüket a postai szolgáltatónak, annak weboldalán jelezték – vámkezelési díj nélkül intézhetik az Európai Unión kívülről érkező, 150 eurót meg nem haladó értékű áruk vámkezelését.

A vámkezelés költségét a Posta szabja meg: a 22 euró feletti értékű termékekre vonatkozóan a Magyar Posta eddig is végzett vámkezelést, egységesen 3500 Ft-ért. 10 eurós termékérték alatt, online fizetés esetén 399 Ft, 10-22 euró között 499 Ft lesz a vám elé állítás díja. Amennyiben nem online, hanem utánvéttel, azaz kézbesítéskor fizet a címzett, úgy a díj magasabb lesz: 799 és 899 Ft.
Értéktől független, 399 Ft-os egységes díjat állapított meg a Posta arra az esetre, amikor a termék értéke nem haladja meg a 150 eurót és a vásárló a megrendeléskor a webshopnak az ÁFA-val megemelt árat fizet ki online. Az ÁFA kifizetése azonban hiába történik meg előre a vásárláskor, a vámkezelés akkor is kötelező.

Az áfamentesség megszűnése miatt

a vámeljárások száma a Magyar Posta előzetes becslései szerint 70-80-szorosára is nőhet.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatot meggyorsítsuk, érdemes a vásárláskor a cím mellett a telefonszámot és az emailt is megadni - ha ezek nem szerepelnek a feladott csomagon, akkor a Posta ajánlott levélben tudja csak a vásárlót értesíteni arról, hogy vámolási kötelezettsége van.

További info ezen a linken érhető el.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni