close
CímlapMagazinÜdítő tanulni

Üdítő tanulni

Richard Shuster az Amerikai Egyesült Államok Texas államából, Dallasból érkezett a PTE ÁOK NOK Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemére. Itt szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk.

Richard Shuster, PTE ÁOK NOK Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevő; fotó: Csortos Szabolcs

"Dentonban a Texas Woman’s University zongora szakának vezetője, a zongoraprofesszor vagyok. Világ életemben érdekelt a magyar zene, és egy teljes éven át tanulmányoztam a zongora- és kamarazenét a Liszt Ferenc Zeneakadémián évekkel ezelőtt, 1997-98. között. Jövő tavasszal vendégprofesszorként térek majd vissza a zeneakadémiára, Fulbright ösztöndíjasként fogok zongora irodalmi órákat tartani. Ez késztet arra, hogy megtanuljak magyarul. Texasban kezdtem magyarul tanulni kicsivel több, mint egy éve, és eddig nagyon jól ment. Minden pécsi tanár briliáns, tapasztalt, magasan képzett, elkötelezett, és odafigyelnek a hallgatókra. Fantasztikus ez a program (Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem - a szerk.), sokkal gyorsabb ütemben tanulok, mint hittem. Most építem a szókincsemet és dolgozom azon, hogy megértsem, hogyan épülnek fel a mondatok. Ha lassabb a tempó, már kezdem megérteni, amit magyarul mondanak. Nagyon üdítő, hogy ennyit lehet haladni mindössze néhány hét alatt.

Richard Shuster, PTE ÁOK NOK Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevő; fotó: Csortos Szabolcs

Ez az első alkalom, amikor kifejezetten azzal a szándékkal tanulok egy nyelvet, hogy gyakorlott beszélő legyek, ezért is támaszkodom a zenetanulással kapcsolatos tapasztalataimra, hogy megértsem a nyelv tanulásának folyamatát. Zenészként mindig lenyűgözött, hogy mennyi hasonlóság van a zene- és a nyelvtanulás között. Például a nyelvtantanulást össze lehet hasonlítani a zeneelmélettel, vagy egy nyelvet egy bizonyos zeneszerzővel vagy zenei stílussal. Mindkettőhöz elengedhetetlen a napi, rendszeres és állhatatos gyakorlás ahhoz, hogy a kifinomultságot elérjük. Mind a zene- mind a nyelvtanulásban minden kis szócskát és minden apró hangot oda kell tenni, ahová való. Aztán valami módon, ahogyan folyamatosan dolgozol rajta, azt elme egyszercsak megérti, és ezek a skillek jelentéssel bíró zenei vagy beszélt kifejezéssé fejlődnek.

Richard Shuster, PTE ÁOK NOK Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem résztvevő; fotó: Csortos Szabolcs

Mivel intenzív a program, igen gyorsan tanulok magyarul. Nagyon sokat tanulok, de ez igazán örömteli. Végtelenül élvezem a Pécsen töltött időt."

TÓTH Mariann