close
Címlap12. Felelős fogyasztás és termelésÚj lehetőségek, változatos programok a csodás Pécsi Egyetemi Borbirtokon

Új lehetőségek, változatos programok a csodás Pécsi Egyetemi Borbirtokon

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete (SZBKI) rengeteg izgalmas programmal várja az érdeklődőket idén nyáron is. A Pécsi Nemzeti Színházzal együttműködésben lesznek ismét zenés nyáresték, valamint borkóstoló és csillagmozi is a Perseidák meteorraj érkezésének idején, augusztusban. A június 2-3 közötti nyílt napokon megrendezett sajtóreggelin számolt be a további tervekről Madaras Zoltán, az SZBKI vezetője a lélegzetelállító Szentmiklós hegyen.

„Egy mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen az elmúlt két évben ezért az új szolgáltatási irányért küzdöttünk”

számolt be Madaras Zoltán elnök az új rendezvényhelyszínen az új lehetőségekről, majd hozzátette: „a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet alapfeladataink tekintetében tovább erősítettük. Szeretnénk azt is, hogy a nemesítői és génbanki munka mellett új irányokat mutassunk meg.” Az intézet elnöke kifejtette, hogy a tudományos munka folyamatos fejlesztése, valamint az innováció mellett elnöki programjának meghatározó része e csodálatos hely méltó bemutatása. A hegyen felállított és felszentelt kereszt, az újonnan burkolt tér, a sátor, és nem utolsó sorban a lenyűgöző kilátás mind hozzájárul ahhoz, hogy minden program a megálmodott módon valósuljon meg.

Madaras Zoltán hangsúlyozta: a 200 fős, de akár 280 fős befogadóképességre bővíthető panorámás rendezvénysátor és a 70 fős rendezvényterem által az Egyetemi Borbirtok nagyobb volumenű események befogadására is alkalmas, így valóban kinyílik a helyi lakosság előtt, akár egy esküvő, évforduló vagy céges rendezvény céljából.

Pécs legszebb szőlőskertjébe, a Pécsi Egyetemi Borbirtokra június 2-án és 3-án bárki ellátogathat! 

Nyílt Nap alkalmából megtekinthetik a sátrat, a rendezvényházat, felsétálhatnak a kereszthez, személyre szabott rendezvényszervezési tanácsokat kaphatnak, megkóstolhatják a Pécsi Egyetemi Borbirtok borait, ízelítőt kaphatnak a rendezvényekhez kapcsolható catering kínálatból, sőt a 4 féle variációt megjelenítve a bútorokat és a dekorációt is kiválaszthatják.

Az SZBKI nyári programja:

A korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a Zenés nyáresték a borbirtokon sorozat. Stubendek Katalin és Götz Attila, a Pécsi Nemzeti Színház színművészein várják a színház- és borbarát közönséget. A Borban az igazság! című zenés összeállításukban népszerű operettslágerek és musical részletek csendülnek fel.

  • Borkóstoló és csillagmozi: augusztus 10, 11.

Az év leghíresebb meteorraja, a Perseidák „előadásában” lehet gyönyörködni a pécsi közvilágítástól távolabb eső Borbirtokon egy pohár finom borral a szabad ég alatt. Az népszerű esti borkóstolón lehetőség nyílik a borválasztásra, az égi színjátékban pedig akár a szőlősorok mellett, akár az emlékkereszt lábánál lehet gyönyörködni.

  • Csemegeszőlő mintakert avatás: augusztus 25.

Csemegeszőlő mintakertet létesít az SZBKI, mely projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé: javítja az egyetem karbonsemlegességi mutatóját a zöld felület jelentős széndioxid megkötésének köszönhetően a teljes vegetációs periódusban, évente megújuló formában. A mintakertben 1200 tőkét telepítenek, amely perspektivikus, új csemegeszőlő fajtákból áll. A mintakert részben fajta nemesítési kísérlet, új technológiák bemutatását teszi lehetővé, továbbá az oktatásban a gyakorlati képzést fogja szolgálni.

A szőlőkedvelő résztvevők többszáz különleges csemegeszőlőt ismerhetnek és kóstolhatnak meg, valamint megválasztják a legszebb és a legnagyobb fürtöt, a legnagyobb szemű, és természetesen a legfinomabb szőlőt szakmai zsűri véleménye és a közönség szavazatai alapján.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok nyári programjairól részletesebben szbki.pte.hu honlapon, valamint a facebook.com/pteszbki közösségi oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni