close
CímlapMagazinÚjra látogatható a Pécsi Állatkert

Újra látogatható a Pécsi Állatkert

Mindössze két hónapnyi kényszerszünet után újra megnyitja kapuit a pécsi állatkert. A megnyitást előtt a sajtótájékoztatón köszönetet mondtak az állatkertet adományokkal segítőknek.

A péntek délutáni sajtótájékoztatón előbb Bognár Szilvia, Pécs megyei jogú város alpolgármestere és Siptár Dávid, az állatkert igazgatója beszélt.

Bognár Szilvia elmondta, hogy az állatkertért kibontakozó pécsi összefogás volt talán a leglátványosabb akciója az elmúlt időszaknak, sikerült megőrizni a munkahelyeket, s minden dolgozó megkapja a munkabérét is.

Siptár Dávid, a pécsi ZOO fiatal igazgatója elmondta, hogy járvány miatt a kényszerszünetben 28.500 látogatót vesztettek - a tavalyi időszak adatai alapján. Az igazgató elárulta, hogy az elmúlt pár hétben közadakozásból 5 millió forint gyűlt össze, a természetbeni adományok (állati takarmány, szalma, széna, táp, zöldségek, gyümölcsök) értéke meghaladta a 3 millió forintot. Jött adomány 100 kilóméterről – egy gazda saját traktorával fuvarozott el 17 bála szénát, s voltak olyan óvodások, akik saját zsebpénzükből vásároltak macskatápot.

Siptár Dávid elárulta, hogy az állatkert újranyitásával a kieső bevétel okozta probléma nem oldódik meg, a 45 milliós bevételkiesést majd pótolni kell. Előreláthatólag a nyári hónapokban önfenntartó lehet a park, de a téli hónapokra nem fognak tudni tartalékot képezni.
Bognár Szilvia alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a jegyvásárláson túl lehet támogatni az állatkertet egy-egy állat örökbefogadásával, de akár az adó 1 százalékának felajánlásával is.

Siptár Dávid a látogatók türelmét kérte, a járvány okozta változások miatt

egyszerre csak 400 embert tudnak beengedni az állatkertbe.

Az akvárium-terrárium felső szintje nem lesz látogatható, az oroszlán- és a csimpánzházat egyaránt lezárják, de természetesen az állatokat a kifutókban is megtekinthetők és a fogadótérből is rájuk lehet pillantani. A részleges lezárások miatt olcsóbbak leszenek a jegyek – tájékoztatott az igazgató. Az állatsimogatóban egyszerre hat ember tartózkodhat, a WC-ékben pedig egy. Fertőtlenítő szereket helyeztek el a park területén, és az igazgató kihangsúlyozta, ha valaki belép valaki az állatkertbe, fertőtlenítse le a kezét. A maszk viselete az állatkerti területen kötelező.
A sajtótájékoztatót a zászlósfarkú kolobuszok kifutója előtt tartották – az állatok másik neve gereza.

Pár nappal ezelőtt született egy új majmocska,

amely különlegessége, hogy felnőtt egyedektől eltérően hófehér a bundája, s momentán ő is megfigyelhető, amint az anyjára csimpaszkodik.

Az állatkertet önkéntesek csapata segítette, és ahogy körbe néztünk, furcsa volt a nagy nyugalom. Egyetemünk kabalaállata mintha direkt pózolt volna nekünk, de a puma és az oroszlán is végtelen nyugalommal élvezte a napsütést. A majmok élénken mozogtak, ebédidőben is ugrándoztak, de a leghangosabban a kakaduk igényelték az emberi társaságot. Szombattól nem fognak unatkozni.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni