close
CímlapMagazinUtcára Fel!

Utcára Fel!

2024. május 21.

Neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be május 24. és szeptember 22. között a Street Up nemzetközi kiállításon a Zsolnay Kulturális Negyedben, Art of skate címmel gördeszka kiállítás látható a belvárosi Pécsi Galériában, emellett hip-hop és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, és tárlatvezetések is várhatóak.

Az idei évben a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szeretné bővíteni a műfaji palettáját, ennek jegyében nyár elején átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni a street art ’70-es évektől progresszíven kibontakozó előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában május 24. és szeptember 22. között.
A rendezvény egyik kiemelkedő tárlata az ART OF SKATE – a gördeszka Kaliforniától Pécsig című kiállítás, amely a gördeszkázás történetét és művészetét mutatja be az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben.

A tárlat mintegy 150 művészi alkotással készült gördeszkát, a gördeszkás életérzés relikviáit, a hozzá kapcsolódó divatot és művészeti alkotásokat, fotókat és kulturális jelenségeket mutat be.

A kiállítást 2022-ben több mint 50.000 érdeklődő látta Párizsban. Kurátora Philippe Danjean független kurátor, művészeti szakember és elismert urban art gyűjtő. A kiállítás május 24-től szeptember 15-ig látogatható a Pécsi Galériában. 

Az m21 Galériában május 30-tól szeptember 22-ig lesz látható a fesztivál címadó kiállítása, a street art munkákat bemutató STREET UP , amely a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. Az általa a kiállításban képviselt 5 művész, a nemzetközi street art elismert és keresett alkotói: Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója Millo Olaszországból. A nemzetközi mezőny mellett a kiállításon bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói is.

A Zsolnay Örökségkezelő Vizuális Művészeti Centrumának célja, hogy a városi művészet periférikus műfajait megismertesse a nagyközönséggel, ezért az idei kiállításon a látogatók arról is szavazhatnak, mely műveket látnák szívesen a galéria falain túl a következő Street UP eseményen.

Részletek!

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni