close
CímlapMagazinValentin napi agybaj

Valentin napi agybaj

2023. február 15.

Az tény, hogy mindannyian egy kicsit őrültek vagyunk. Viszont az is tény, hogy ha eljössz olyan kerekasztal-beszélgetésre, ahol pszichológusok mesélnek a pácienseik történetei és a statisztikák alapján, az roppant érdekfeszítő, ám olykor lehangoló. Ugyanis az előbb említett “kicsit őrült” pozíciót a hivatalos diagnózis váltja fel. Amit most nem is próbálok rekonstruálni. Inkább pár alapgondolatot és egy ősi kapcsolati formát boncolgatok. A Pszieszta light eseményén a Van-e szerelem első látásra? című, február 13-án, a PTE BTK B épületében rendezett pódiumbeszélgetésen a szerelem témakörét járta körbe Juhász Szabolcs, dr. Putz Ádám, dr. Bandi Szabolcs és Szalai Friderika moderátoruk Matuz-Budai Tímea segítségével. 

A szakmai beszélgetés roppant szórakoztató volt. Dr Putz Ádám tengeri hasonlataival színezte a társalgást, olykor ez a felszínen is tartotta a diskurzust, ezzel egyben nem is engedve mélyebbre merülni bizonyos pontokon. 

via GIPHY
És hogy van-e szerelem első látásra? A statisztika alapján ez a férfiak esetében nagyobb eséllyel fordulhat elő mint nőknél - ez egyrészt azért lehet, mert a nőknél a másodlagos nemi jellegek jobban felfedezhetőek. Másrészt a nők számára a maszkulinitás mellett más fontos szempontok is megjelentek az evolúció folyamán, mint például az, hogy a leendő pár mennyire lesz majd gondoskodó a közös utódokkal. Ez csupán egy szegmens, azonban az is egy tény, hogy ez alapján a felfogás alapján

a szerelem a genetikai kód továbbörökítését hivatott elősegíteni.

Szépít az esetek egy nagy százalékán az, hogy a sikeres fajfenntartás után, amikor az unokák kérdezik az emlékeink, a kognitív torzításnak köszönhetően a történet az első pillanattól nagyiért dobogó szívről is szólhat.
A kedves Olvasó hallott már a

szeriális monogámia

fogalmáról?  Én ezen az esten hallottam először. A koncepció alapján az első emberi közösségekben élhettek hasonló kapcsolati formában, ami abból ált, hogy a párválasztás után közel 4-7 évig fenntartották a kapcsolatot, egészen addig, míg a pár gyerekei önállósodni nem kezdtek. Miután ez a “projekt” lezajlott, a kapcsolat felbomlott, és új párt kerestek. Talán ennek “maradványa” az, hogy napjaikban a vallási és társadalmi nyomás csökkenésével egyre több a válás. Franciaországban például nemrég vezettek be egy öt évre szóló kvázi házassági szerződést, minek a vége után a felek dönthetnek a további folytatásról vagy a szétválásról.

Ha további pszichológiai témák érdekelnek, figyeld a Pszieszta Facebook-oldalát, legközelebbi, Együtt - Egyedül programjukat ugyanis március 23-án tartják majd.

Rónoki Bertalan

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni