close
CímlapMagazinViszlát, szevasz!

Viszlát, szevasz!

magasház, designer, alkotás
2016. szeptember 20.

Azám, lazán... vagyis sok meló árán, de bontják a Magasházat. Eljött ez a pillanat is, évek óta hallgatjuk, hogy nemsokára bizony a porig rombolják, a földdel teszik egyenlővé. Az utolsó híreszteléseknél én már el sem hittem, hogy bekövetkezhet, mert megszámlálhatatlan éve kering ez az urban legend a levegőben. Most pedig, mikor elérkezett az idő, csak kapkodjuk a fejünket, hogy emeletről-emeletre tűnik el a szemünk elől. A pécsi városkép fontos tartozéka volt, kinek így kinek úgy, így illik is róla megemlékezni. Két pécsi tervező elő is kapta az ötletládikáját és addig matatott, míg a legszuperebbeket elő is kapta. Lessétek, vegyétek, vigyétek!

Koller Eszter, Dobozka Manufaktúra

Nagyon sajnálom a magasházat, de azt gondolom, számára is méltatlan volt már ez az állapot – ha tényleg menthetetlen, inkább bontsák le, minthogy tovább pusztuljon. Azt tapasztaltam, hogy sokaknak szívéhez nőtt az épület, ezért készült a képeslap. Emlékbe. Képnek a falra, ajándékba, vagy csak esti színezésre. Közel lakom hozzá, hallom a bontási munkálatok zaját. Szomorúan gondolok arra, hogy eltűnik az én "világítótornyom" – bárhonnan hazataláltam, mert mindenhonnan látszott. Most már elbújik a környező épületek között. Azt szoktam szem előtt tartani a képeslapok tervezése során, hogy legyen lehetőség színezésre, ugyanakkor a grafika állja meg a helyét önmagában is. A geometria közel áll hozzám, és a magasház markáns és szabályos alakjához öröm volt a képeslapot megtervezni.

Somogyi Éva, In memoriam Magasház

Nem lepett meg, mikor elkezdték lebontani, mert már évek óta a pécsi közbeszéd tárgya volt.  Egy jellegzetes épülettel lesz kevesebb Pécs, de ez jelen esetben nem feltétlen tartom sajnálatosnak, viszont az épület története, sorsa és a begyűjtött guiness rekordja annál érdekesebb.Pont ezek miatt miatt gondoltam, hogy jó lenne valamilyen formában megemlékezni a Magasházról. Így jöttek az ötletek afféle szuvenírajándékok és bizsuk formájában. Az első legyártott széria után nagyon kedves visszajelzéseket kaptam, így tovább fejlesztgettem az ötleteket. Végzettségemet tekintve grafikus és formatervező vagyok. Alapvetően papírral illetve számítógéppel szeretek dolgozni, de van egy lézervágó gépem amivel nagyon szépen meg lehet munkálni a falemezeket. A termékeket viszont én festem meg kézzel.

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni