close
CímlapMagazinVloggereknek áll a világ

Vloggereknek áll a világ

Mi az a téma, mely a tizenéves korosztálytól egészen a késő harmincasokig megmozgatja az embereket? Mi az az esemény, amely képes volt színültig megtölteni az ÁJK háromszáz fős termét? Vagy inkább tegyem fel úgy a kérdést, hogy kicsoda? Április 4-én Szirmai Gergely, a Hollywood Hírügynökség, az AFK és a GameDay Iroda videobloggere Pécsre látogatott.

20160404-csortos-szabolcs-1255-4254-eloadas-szirmai-aok.jpg

Amikor írott tartalomról, avagy sokak által megszerkesztett videós tartalomról van szó, mindig szkeptikusan állok a témához, hogy az adott szerző milyen lehet élőben. Mennyit képes hozzáadni ahhoz az értékhez, amelyet rendszeresen prezentál? Milyen benyomást ébreszt azzal, hogy nem közvetve, a monitor személytelenségen keresztül beszél hozzánk, hanem közvetlenül hozzánk szól? Legyen egy alkotó bármilyen sikeres, ha élőben hiteltelennek bizonyul, egy életre kiábrándulunk belőle. És hogy most ez történt volna? Dehogy, pontosan az ellentettje!

Szirmai Gergely élőben is pont olyan lendületes, dinamikus monológot képes a közönségnek átadni, ahogy azt a négy fal között, a kamerával édeskettesben. A tartalom releváns, a mondanivaló jól struktúrált, elgondolkodtató, minden nagyobb lélegzetvételnél egy csipetnyi humorral fűszerezve. Pergő szóviccek, lelkes önironizálás, játék a térrel, hangsúllyal és hangszínnel, ahogy ezt már megszokhatták azok, akik követik.

20160404-csortos-szabolcs-1256-4257-eloadas-szirmai-aok.jpg

És hogy miről beszélt? Két évvel ezelőtt pontosan azzal a mondattal indította előadását, hogy idézem „a jogászok seggfejek”. Az ÁJK otthont adó falai ellenére idén sem kímélte őket, habár most némileg szofisztikáltabb stílusban fejezte ki ellenérzéseit a jogi szakma iránt, miért vannak rossz hatással a szerződések magukra a filmekre, a színészekre és úgy általánosságban az egész mozira. Valamint egy nagy bejelentést is tett: szinkronok utálata ide, szinkronok utálata oda, tudtátok, hogy az Angry Birds filmben ő lesz az egyik madár magyar hangja? Mindemellett a jelenlévők is befolyásolhatták a beszélgetés fonalát, és be kell látni, nem tudni, hogy a közeg, a hangulat, vagy az ember lehetett az oka, de csak úgy záporoztak a kérdések. Emellett mi is kérdezhettünk.

20160404-csortos-szabolcs-1258-4260-eloadas-szirmai-aok.jpg

Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben?
Fejlődni kell. Az alkotói elvárás az, hogy jobbnak kell lenni, mint amilyenek tegnap voltunk. Tény, hogy a Youtube-on az ember nem küzd másokkal, hanem a saját eredményét próbálja felülmúlni, és egyedül ehhez lehet mérni a saját teljesítményed. Úgyhogy ilyen szempontból nekem az az elvárásom, hogy az előző részhez képest jobb részt csináljak.

Mit gondolsz az írott sajtóról szakmai szemmel?
Az írott sajtó halott, gyakorlatilag semmi értelmét nem látom most már. Emellett nagyon örülök neki, hogy ez valakit mozgat, nem kell feltétlenül rám hallgatni. Úgy látom, hogy a videóban annyival nagyobb távlatok, lehetőségek és kifejezőbb eszközök vannak, mint az írásban, hogy nem lehet egy kalibernek nevezni. Számomra az írott sajtó továbbfejlesztett változata az audiovizuális forma.

20160404-csortos-szabolcs-1258-4266-eloadas-szirmai-aok.jpg

Gondolkodtál azon, hogy átnyergelsz és az angol nyelvű anyagokat készítesz?
Nem. Minden embernek fel kell mérnie, hogy mi az, amit a munkájában képvisel. Úgy gondolom, hogy az én munkámban talán az egyik legfontosabb, hogy magyarul csinálom. Vannak fantasztikus elődjeim és példaképeim angol nyelven, akikkel nem kívánok és nem is tudnék eredményesen versengeni, mert ugyanaz a tematikájuk és a közönségük. Bár sose lehet tudni, ki kell próbálnia magát az embernek. Örülök, hogy jelen pillanatban én vagyok az a csatorna, ami ma Magyarországon a mainstream hollywoodi filmekről gyárt szakmai kritikákat.

Mi a véleményed a feltörekvő vloggerekről?
Rengeteg új vlogger jelenik meg új tematikában, és köztük van a semmi is. Fontos, hogy kellenek olyan videobloggerek, akik a semmiről beszélnek hosszasan, mert nagyon sok embert a semmi szórakoztat, általában sokkal többeket, mint a valami. Ezt lehet szapulni, ezt lehet nem szeretni, de szerintem egy egészséges kultúrkörnek bármelyik országban szüksége van a semmit gyártó emberekre. A lányok tekintetében sokkal többre lenne szükség, több témában, mert egyelőre mindenki még csak a saját kinézetével foglalkozik. Úgy gondolom, sokkal jobb példát tudnának mutatni a nagyon fiatal lányoknak.

 

 

Tervezted, hogyha a Hollywood Hírügynökségnek vége szakad, lesz egy új közösségi tematikájú csatorna. Gondolkoztál már azon, hogy több embert is bevonj a munkába?
Igen, vannak ilyen terveim. Az álmaim úgy tűnik, megvalósulnak, az AFK-t sem egyedül csinálom, mindig van mellettem valaki, a GameDayt gyakorlatilag Imi segítségével tudom üzemeltetni. Próbálok egyre több segítséget bevonni, és növelni a csapat létszámát. Remélem, hogy minél több lehetőségem lesz másokkal is megosztani ezt a szakterületet.

 

Steiner Petra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni