close
CímlapMagazinZazongpari sikere

Zazongpari sikere

2021. október 15.

Helstáb Martin, a Pécsi Tudományegyetem BTK hallgatójának első egész estés filmje a Legjobb Kísérleti Nagyjátékfilm díját kapta az indiai Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon. A délkelet-ázsiai művészeti seregszemlén több, mint 400 nevezett alkotás közül választották programjukba a dokumentumfilm-rendező művész mesterképzésben részt vevő alkotó Zazongpari című filmjét.

Helstáb Martin korábban már világszerte számos elismerést begyűjtött animációs kisfilmjeivel, a másfél órás alkotásán öt és fél éve dolgozott. A munkát a PTE Műszaki és Informatikai Karon végzett televíziós műsorkészítő szak alatt kezdte.


A film premierje október 9-én volt egyszerre három nemzetközi filmfesztiválon: a győzelmet elhozó indiain, a spanyol fantasy filmek fesztiválján, valamint Uruguayban, az El Salto függetlenfilm szemlén. Az egy hetes filmfesztivál eredményét a végén a zsűri jelentette be online díjátadó formájában, elismerték a magyar rendező egyedi formába öntött, szórakoztató stílusát.
A fiatal alkotó a pécsi stúdiójában saját maga által épített díszletek közt, és egy zöldháttérrel befedett garázsban dolgozott a filmjén, az utómunka két évet vett igénybe. A Zazongpari egy kísérleti fantasy film, ami egy szerzetesről szól, akit egy rejtett erdőbe küldenek, hogy felkeresse a legnagyobb szellemeket, ám nem várt találkozások nehezítik útját.
Helstáb Martin a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatójaként levelező tanrend mellett fejezte be nagyjátékfilmjét.


A film további filmfesztiválok programjában is versenyben van a hónapban, a Párizsi Fantasy Fesztiválon, újra Indiában a Tagore Filmfesztiválon, továbbá egy szingapúri seregszemlén is bemutatják.

Korábbi írásunk az alkotóról.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni