close
CímlapMagazin„ZongOpera” est a Kodály Központban

„ZongOpera” est a Kodály Központban

2024. április 15.

Miklósa Erika és Balázs János évek óta járják az országot és Európát a Cziffra Fesztivál ZongOpera című produkciójával, melyben céljuk, hogy megmutassák azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Az előadás május 8-án érkezik a Kodály Központ színpadára.

Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában, s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész ugyanazon küldetéssel lép a közönség elé: átadni azt a zenei szabadságot, azt az örömet, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúr szoprán énekesnő, akit 2020-ban a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát. Ami a zongora világát illeti, Balázs János elsősorban az ImprovisArt című lemezéről válogat majd, például Liszt, illetve Ponce darabokat, s ezeket átirataival színesíti. Miklósa Erikával széles spektrumon kalandoznak majd, hiszen Gounod Rómeó és Júliájától, Verdi La Traviata-ján át, egészen Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének ikonikus áriájáig jutnak el az est folyamán.

Balázs János zongoraművész ezekkel a szavakkal ajánlja a közös produkciót:
„Miklósa Erika koloratúrszoprán opera-énekesnőt azt gondolom, hogy nem kell bemutatni a pécsi közönségnek sem, hiszen tehetsége világhírű. Amikor a színpadra lép, árad belőle a szenvedély. Természetesen a darabokat előre egyeztetjük, de azt, hogy éppen abban a pillanatban hogyan hangzanak el, nem tudjuk megtervezni. A koncert alatt más tudatállapotba kerülünk, sodor minket a darabok áramlata, és a pillanatnak, az adott hangulatnak megfelelően a legjobbat hozzuk ki belőlük.”

2024. május 8. (szerda), 19.00 óra - Pécs, Kodály Központ, Hangversenyterem
Közreműködik: Miklósa Erika és Balázs János
Műsor: Gounod: Romeo et Julietta - Je veux vivre aria, Delibes: Les filles de Cadix song, Ponce-Balázs: Estrellita, 
Verdi: La Traviata: Addio del passato aria, Verdi-Liszt: Rigoletto paraphrases, Gershwin: Song medley, and By Strauss, Liszt: Hungarian Rhapsody no. 6, Kodály: Hungarian folk songs (selection), Imre Kalman: Csardasfürstin - Sylvia aria, Piazzolla: Yo Soy Maria

A koncertre jegyek kaphatók a Kodály Központ jegypénztárában, illetve online.
A Cziffra György Fesztivál és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös koncertje. A Fesztivál támogatója a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

A PTE Művészeti Kara nemrégiben indított új posztgraduális képzést a Miklósa Erika által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvánnyal együttműködésben.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni