close

2 X 15

2021. október 05.

A PTE vezetésének tájékoztatása a modellváltás kapcsán tervezett béremelésről

Szeptemberben sikeresen megvalósult a Magyar Államkincstártól történő függetlenedést követő első, teljes egészében saját hatáskörben kivitelezett bérszámfejtés.

A modellváltás során többször is előtérbe került 2x15 százalékos tervezett béremeléssel kapcsolatban az egyetem vezetése és a téma kidolgozásával megbízott szakértő bizottság előkészítő munkája folyamatban van.

A főbb irányelveket tekintve a következő alapelvek mentén történik majd a bérmeleés:

2021-re vonatkozóan

Az érintett munkavállalói kör – a Klinikai Központ munkatársait ide nem értve – a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, 2021. december hó 01. napján határozatlan idejű munkaviszonyban álló munkavállalója.
Az első 15 % béremelést szolgáló bértömeg az egyetemre érkezését követően, 2021 év végén, egy összegben kerül a munkatársak számára átutalásra. Ez az összeg 2021 utolsó négy hónapjára vonatkozik.
A 15% számításának alapja 2021. június elsején hatályos kinevezés szerinti közalkalmazotti illetménytábla alapján megállapított illetmény és a munkáltatói hatáskörű illetménykiegészítés bruttó összege, a 2021. augusztus hó 01. napját követően jogviszonyba lépett munkatársak esetében pedig a munkaszerződésben meghatározott bruttó munkabér. A határozott időre adott munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítés nem szolgál a számítás alapjául.

2022-re vonatkozóan

Az első 15% kérdése
2022. január elsejétől az első 15% béremelés határozatlan időre beépül a jogosult munkatársak bruttó bérébe.
A jogosult munkavállalói kör – a Klinikai Központ munkatársait ide nem értve – a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, 2022. január hó 01. napján határozatlan időre szóló munkaviszonyban álló munkavállalója.

A második 15% kérdése
A 2022. január elsejétől rendelkezésre álló újabb 15% bértömeg az egyetem vezetésének döntése értelmében a hatékonyság növelését célzó és a fejlesztési igényeket támogató Teljesítmény Értékelési Rendszer által szabályozva lesz adható. A TÉR-rendszerek felülvizsgálatával, harmonizálásával és működési elveinek kidolgozásával szintén szakértő bizottság foglalkozik.

A Pécsi Tudományegyetemmel határozott idejű munkaviszonyban álló munkatársak esetében a béremelés lehetősége a foglalkoztatási konstrukció függvényében egyedileg felülvizsgálatra kerül.

A fent leírtak szerint a béremelés módszertanának teljes körű, részletekig történő kidolgozása zajlik, ennek eredményéről hamarosan további tájékoztatást adunk.

PTE

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni