close
CímlapModellváltásA Kuratórium az Egyetemmel, az Egyetemért kíván tenni

A Kuratórium az Egyetemmel, az Egyetemért kíván tenni

2021. július 30.

Közös sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Tudományegyetem rektora és a PTE fenntartói jogkörét 2021. augusztus 1-től átvevő Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Miseta Attila és Bódis József egyaránt azt hangsúlyozták, hogy csak együtt gondolkodva, összedolgozva lehet megvalósítani az egyetemi fejlesztéseket, amelyek a régió gazdaságára is komoly hatással lehetnek. Az eseményre július 30-án került sor a Halasy-Nagy József Aulában.

Magyarország Országgyűlése 2021. április 30-án fogadta el a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló 2021. évi IX. törvényt, amely alapján létrejött az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány.
„Korábban is elmondtam, és azóta sem változott a véleményem: a modellváltással új lehetőségek nyílnak meg az Egyetem előtt” – mondta Miseta Attila rektor a sajtótájékoztatón. „Fontos azonban, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is tudnunk kell! Mindannyiunknak, akik itt ülünk a teremben, tehát az alapítvány kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjainak, a szenátoroknak, és a rektori vezetésnek egyaránt az a célja, hogy fejlesszük az Egyetemet, és fokozzuk annak hazai és nemzetközi szerepét, elismertségét. Ezért fogunk dolgozni a jövőben is, egy új, a reményeim szerint rugalmasabb és gyorsabb működést biztosító modell szerint” – hangsúlyozta a rektor. A PTE első embere azt is hozzátette: „A változás mindig bizonytalanságokkal jár, természetes, hogy félelmek merülnek fel.

Kellő garanciákat kaptunk arra, hogy senki nem járhat rosszul.”

Miseta Attila a teljesítményértékelési rendszerre is utalt, és aláhúzta: „a modellváltás megalapozza a Pécsi Tudományegyetem további fejlődését.”

„Az alapítvány az egyetem vezetésével és a Szenátussal közösen kíván az egyetemért tenni” – folytatta a rektor gondolatmenetét Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. „A felsőoktatási modellváltás érthetően mindenkiből reakciót váltott ki, mivel ez a fajta működési modell korábban nem volt ismert a magyar felsőoktatásban.

A fenntartó azonban immár személyessé, beazonosíthatóvá vált, és ez a közelség alkalmat teremt arra, hogy az együtt gondolkodást, együtt cselekvést megvalósítsuk!

Valóban komoly fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani, melyek a régió számára is hatalmas előrelépést jelentenének mind gazdasági, mind tudományos szempontból. Hogy konkrétumokat is említsek: a Science Park vagy az Egyetem fejlesztési csomagjának megvalósítása valamennyiünk érdeke, de fontos, hogy mindez az egyetemi vezetés, a Szenátus és az alapítvány koordinációjában, a régió meghatározó szereplőinek egyetértésével történjen. Akkor lesz igazi sikertörténet a Pécsi Tudományegyetem számára ez az új korszak” – mondta Bódis József.

Azt is hozzátette, hogy a mind a Kuratórium, mind a Felügyelőbizottság tagjai széles portfóliót ismerő szakemberekből áll, és mind kellően ismerik a PTE-t.
Kitért a sokak által várt 2X15 százalékos béremelésre is, úgy fogalmazott: az első 15% szeptembertől várható, bértömegben jelenik meg, a szétosztás mikéntjének meghatározása – teljesítményértékelő rendszer hiányában – az egyetem vezetésének jogköre. A második, januártól esedékes emelés már a várhatóan az ősz folyamán bevezetett teljesítményértékelő rendszer alapján kerül kiosztásra.
Végül azt ígérte: „Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány Kuratóriuma – a rektori vezetéssel, és a PTE polgáraival, hallgatóival közösen – sokat tesz majd azért, hogy

a Pécsi Tudományegyetem jövője szebb, jobb és biztonságosabb legyen.”

További infók a modellváltásról általában: https://modellvaltas.kormany.hu/modellvaltas
A modellváltásról a PTE-t tekintve: https://univpecs.com/rovatok/modellvaltas

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni