close
CímlapEgyetemi életMiért fontos, hogy a PTE-nek legyen Üzemi Tanácsa?

Miért fontos, hogy a PTE-nek legyen Üzemi Tanácsa?

2021. december 02.

A modellváltással a PTE eddigi, kifejezetten a munkavállalók érdekeit a Szenátusban és egyéb plénumokon képviselő Közalkalmazotti Tanácsa megszűnik, és helyébe az ún. Üzemi Tanács lép. Ennek tagjait a PTE munkavállalói választják. Szavazni december 3-7. között lehet majd. A részletekről az UnivPécs készített egy összefoglalót, és az Üzemi Tanács választást lebonyolító Választási Bizottság elnökét is megkérdeztük.

Átállás, változás

A modellváltás előtt a PTE-n az ún. Közalkalmazotti Tanács látta el a Szenátusban és egyéb egyetemi plénumokon a PTE dolgozóinak érdekképviseletét. Tagjait öt évre lehetett megválasztani. Legutóbb 2016-ban zajlott le választás, akkor 22-en indultak a 13 helyért. Ez a megbízatás nem járt juttatással, vagyis a Közalkalmazotti tanács tagjai ingyen dolgoztak a többiek érdekvédelméért.
(A korábbi tagok listája ezen a belső linken érhető el.)
A modellváltással a PTE Közalkalmazotti Tanácsa helyére az Üzemi Tanács lép. Ezt a szervezetet már a Munka Törvénykönyve alapján kell létrehozni, ami nem szabályozza külön a felsőoktatási intézmények üzemi tanácsára vonatkozó speciális kérdéseket - vagyis ugyanazok az alapelvek vonatkoznak egy egyetemre mint egy húsfeldolgozó üzemre vagy egy autógyárra. Mivel a PTE munkavállalóinak száma meghaladja a kétezer főt, ugyanúgy 13 tagja lehet, akiknek ugyanúgy öt évre szól a mandátuma, mint korábban, anyagi juttatás pedig a továbbiakban sem jár a tagok részére. Az üzemi tanács nem jogi személy, nincs önálló vagyona sem, létrehozásának és működésének költségeit a munkáltató fedezi. Ennek összege a két fél közti alku kérdése.
Az üzemi tanács sztrájkot nem szervezhet, nem támogathat, de nem is akadályozhatja azt.
Jelöltet a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet állíthat és olyan közalkalmazott  is jelölt lehet, akit a választásra jogosult munkavállalók legalább tíz százaléka vagy ötven választásra jogosult munkavállaló erre felhatalmaz.

Mi a tét? Mi a jogköre egy Üzemi Tanácsnak?

A Munka Törvénykönyve szerint az üzemi tanács feladata a munkaviszonyra vonatkozó szabályok megtartásának figyelemmel kísérése. Jogosult információt kérni és tárgyalást kezdeményezni minden e kérdéshez fűződő témában. A munkáltatónak félévente tájékoztatnia kell az üzemi tanácsot az egyetem gazdasági helyzetével kapcsolatban, a munkabérek változásáról, a bérkifizetéssel összefüggő likviditásról, a foglalkoztatás jellemzőiről, a munkaidő felhasználásáról, a munkafeltételek jellemzőiről, a munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók számáról.
A munkáltató és az üzemi tanács közösen dönt a jóléti célú pénzeszközök (pl. bérelőleg, temetési segély, szociális segély, iskolakezdési hozzájárulás, stb.) felhasználása tekintetében.

A munkáltató döntése előtt legalább tizenöt nappal ki kell, hogy kérje az üzemi tanács véleményét a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedések és szabályzatok tervezetéről. Ilyen lehet pl. az átszervezés, a munkarend meghatározása, a munka díjazási elveinek meghatározása (pl. teljesítményértékelés elemei), esélyegyenlőség, tervezett leépítés, stb.
 

PTE Üzemi Tanács, 2021-es választás

A választást is a Munka Törvénykönyve szabályozza. A PTE-n a Választási Bizottság vezetője Kőnigné Dr. Péter Anikó (PTE ÁOK). A jelöltet egyrészt a szakszervezetek állíthattak. Ezek a PTE-n a jelenleg képviseletekkel rendelkező szakszervezetek, jelesül a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Orvosok Szakszervezete, a PTE Integrált Egészségügyi Szakszervezet, az Egészségügyi Munkavállalók Szakszervezete.
“Összesen 38 jelöltre lehet szavazni” - összegzi  VÁB elnöke. - “16 főt jelölt szakszervezet, 22 fő a munkavállalók közvetlen támogatása révén indul a választáson. Nem írja elő a törvény, de a Választási Bizottság lehetőséget adott a jelölteknek a bemutatkozásra. A határidőig beérkezett anyagok a https://pte.hu/hu/hirek/uzemi-tanacs-valasztas-megvannak-jeloltek link alatt olvashatók.”
A bemutatkozásra a jelöltek kevesebb mint fele fordított energiát. A listát áttekintve szembeötlő, hogy a korábbi Közalkalmazotti Tanácsnak mindössze 4 tagja indul újra a tagságért, és mindössze két olyan jelölt van, akik a 2016-os Közalkalmazotti Tanács választáson is jelöltként szerepeltek - a többiek új versenyzők. A jelöltek a szélesebb értelemben vett munkavállalói kört képviselik majd, ám nyilván munkahelyük lesz az, melynek problémáit jobban átlátják. Utóbbi alapján a jelöltek arányai: Klinikai Központ 16, Kancellária 6, ÁOK 6, Klinikai Vizsgálatok Koordinációs Központ (ÁOK és KK közös szervezet) 1, BTK 2, Gyakorló iskolák 2, ETK, 1,  KTK 1, Rektori Kabinet 1, TTK 1, Egyetemi Könyvtár 1, Hallgatói Szolgáltatási Központ 1  jelölt. A Klinikai Központban dolgozik a PTE-n foglalkoztatottak több, mint fele.

“A sikeres választáshoz a munkavállalók legalább 50%-nak szavaznia kell.

A szavazásnál a jelöltek közül 13-ra lehet voksolni. Egy jelölt akkor kap érvényes tagságot, ha a beérkezett szavazatoknak legalább a 30%-át megkapja”.
Matematikailag ez azt jelenti, hogy a kb. 7400 aktív munkaviszonnyal bíró PTE-munkavállaló felének szavaznia kell, és egy érvényes tagság eléréséhez több mint ezer szavazatra van szüksége egy jelöltnek.
“Ha nem lesz érvényes a szavazás, a választást meg lehet ismételni - ekkor már elég, ha a munkavállalók összlétszámának a 30%-a voksol. A jelölteknek a második körben is a beérkezett szavazatok 30%-át szükséges megkapniuk ahhoz, hogy tagok lehessenek. Ha a második választás sem sikeres, akkor egy éven belül nem lehet megismételni az üzemitanács-választást” – ezt mondja ki a Munka Törvénykönyve.

Hogyan zajlik majd?

A szavazás 2021. december 3. 0 óra és 2021. december 7. 14 óra között.

A szavazófelület a https://uzemitanacsvalasztas.pte.hu/ webhelyen érhető el.

A jelöltek közül 13 személyt támogatható. “A szavazásnak titkosnak kell lennie, és ezt az online térben is meg tudjuk valósítani. A hátteret jelentő rendszert a PTE IIIG munkatársai fejlesztették. A weboldal, melyen keresztül lezajlik majd, már éles, de szavazni még nem lehet. Fontos, hogy az EHA/Neptun kóddal és az ahhoz tartozó jelszóval lehet majd bejelentkezni. Ha valaki elfelejtette a jelszavát az sd@pte.hu e-mail címen tud újat igényelni” - mondta el Kőnigné Dr. Péter Anikó.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni