close
CímlapModellváltásÚjabb tíz egyetem vált modellt

Újabb tíz egyetem vált modellt

modellváltás
2021. április 08.

Március 31-én 13 törvényjavaslatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Országgyűlés elé.

Ezekből egy a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozásáról szól, egy az Eszterházy Károly Egyetem az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülését kezdeményezi, egy pedig a modellváltó egyetemeket a jövőben fenntartó közhasznú alapítványokra vonatkozik.

A többi javaslat tíz magyar felsőoktatási intézmény modellváltási terveit tartalmazza, melyeket az intézményekkel való kommunikáció és az adott egyetemek Szenátusainak döntése értelmében állított össze az ITM.

Az új modellhez az alábbi intézmények csatlakoznak:

Budapesti Gazdasági Egyetem,
Debreceni Egyetem,
Dunaújvárosi Egyetem,
Magyar Táncművészeti Egyetem,
Nyíregyházi Egyetem,
Óbudai Egyetem,
Pécsi Tudományegyetem,
Semmelweis Egyetem,
Szegedi Tudományegyetem,
Testnevelési Egyetem.

Az újfajta működés kezdeti időpontja a javaslat szerint 2021. augusztus 1.

A Kormány 2016-ban fogadta el az egyetemekkel konszezusban kialakított Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű stratégiát, mely már a modellváltás lehetőségét is körvonalazta. Tavaly év végén mindezt az új uniós fejlesztési ciklushoz kapcsolódóan az intézményfejlesztési tervekben is élesebben kirajzolódtak az irányok. 2021 januárja óta pedig 10 egyetem szenátusa döntött arról -nagy többséggel-, hogy a modellváltás irányába szeretnének elmozdulni. “Miután ez a három lépés - a stratégiai, az intézményfejlesztési tervek, és a szenátusi döntések- megvalósult, a kormányzati előkészítői munka során kialakításra kerültek a törvényjavaslatok.” - mondta el Hankó Balázs. Az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára azt is hangsúlyozta: “Az állam, kormányzat ágazatirányító szerepe az új fenntartói modellben is megmarad, hiszen a nemzetstratégia, nemzetgazdasági céloknak megfelelő felsőoktatást a hosszú távú stratégiai és finanszírozási szerződések biztosítják, melyek ugyancsak érvényesek lesznek az állam által továbbiakban is fenntartott nem modellváltott 6 felsőoktatási intézményre is.”  A 2021-ben modellt váltó egyetemekkel együtt összesen 21 felsőoktatási intézményben kezdődik a következő tanév új működési modell szerint. Idén szeptembertől több, mint 180 ezer hallgató kezdi meg a tanulmányait modellváltó intézményben, azaz a hallgatók közel 70 százaléka.

A Pécsi Tudományegyetem Szenátusi döntéséről összefoglaló ezen a linken olvasható:
https://univpecs.com/egyetemi_elet/szenatusi_naplo_2021_januar_29

A PTE munkacsoportjainak megalakulásáról részletek ezen a linken olvashatók:
https://univpecs.com/egyetemi_elet/munkacsoportok_alakultak_sikeres_targyalasok_erdekeben

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni