close

Az aranylista

2021. január 14.

Mindenkinek más válik be a nyelvtanulás kapcsán, de az biztos, hogy minél jobban ismeri valaki önmagát, a neki bevált tanulási módszereket, és minél motiváltabb, annál hamarabb ér el eredményeket a nyelvtanulás területén is. Olyan módszereket próbálunk meg bemutatni, amik sokaknak bejöttek, és arra biztatunk minden nyelvtanulót, hogy adjon nekik egy esélyt.

Poliglottok és Davey bácsi
Több (egyesek szerint legalább négy vagy öt) nyelven folyékonyan beszélők a poliglottok. A legtöbbjük nyelvoktatásból él, amit legtöbbjük a saját módszereivel egészít ki. Van köztük olyan is - mint Lydia Machová  - aki egyfajta nyelvtanulási mentorként keresi a kenyerét, ami azt jelenti hogy nem nyelvet tanít, hanem segít megkeresni az adott egyén számára optimális módszereket. Az egyik poliglott konferencián készült felvétel adott ihletet ehhez a cikk-sorozathoz. Az Uncle Davey névre hallgató David James is egy híres poliglott. Az ő nevéhez kötődő leghíresebb módszerrel, az ún. Goldlist method-dal kezdjük!

Az aranylista módszere
A hosszú és a rövidtávú memória közti különbségre alapozva a szókincs fejlesztésére lehet használni ezt. A magolással a rövidtávú memóriába kerülnek be a szavak, az aranylista pont ezt szeretné megelőzni, és eleve a hosszú távú memóriára gyúr.

Ígéret: Szinte erőfeszítés nélkül a hosszú távú memóriába raktározni el szavakat a választott idegen nyelven, kb. másfél hónap alatt kb. 560 emlékezetbe végleg bevésődött szóval.

Szükséges eszközök: nagyobb alakú füzet, négyféle színű írószerszám, naponta olyan 20 húsz perc.

Röviden:

1.Jelentéspárokból listát írni

2.Egyszer felolvasni hangosan

3.Pihenni hagyni 14 napig

4.Visszatérni, és kikérdezni magunktól a szavakat

5.Újabb listát írni azokból a szavakból, amiket nem tudtunk

És a 2. ponttól végteleníteni az egészet, amíg minden szó át nem került a hosszú távú memóriánkba.

Részleteiben: A füzetet egy oldalpárnál kezdjük. A bal oldali lapra felírunk egymás alá egy sorban a választott idegen nyelven szavakat és a magyar jelentésüket, sorszámozva, egymás alá. A módszer hívei szerint ez nem működik máshogy, csak, ha kézzel írjuk papírra a szavakat. Általában 20 szót javasolnak, amiket kimásolhatunk szótárból, kiírhatunk cikkekből, tanulmányokból - ez a rész rajtunk áll. Amikor ezzel végeztünk, egyszer hangosan olvassuk fel a szószedetet. Ezután jön a módszer legjobb része: legalább 14 napig elő sem szabad vennünk a listát. 14 nap múlva visszatérhetünk, és a jelentéspárok egyik oszlopát letakarva kérdezzük ki magunkat. A módszer rajongói szerint a listán található szavaknak 20-30%-ra emlékezni fogunk. Ezek már a hosszútávú memóriánkban vannak, nem kell velük a továbbiakban foglalkoznunk. Azokat a szavakat, amikre nem emlékeztünk, írjuk fel az oldalpár jobb oldali lapjára, és használjunk hozzá egy másik színt. Ezt “leszűrésnek” vagy desztillálásnak nevezik a módszer hívei. Olvassuk fel hangosan egyszer a második listát. Ismét a lustálkodás jön: 14 napig a lista felé se nézzünk, majd térjünk vissza hozzá, kérdezzük ki magunkat. Ennek a listának is várhatóan a 20-30%-ra fogunk emlékezni. A jobb oldali lap maradék, alsó részére ismét egy másik színnel írjuk össze azokat a szavakat, amikre nem emlékeztünk. Ez a második leszűrés. Olvassuk fel. Ezután jön a harmadik “lusta” szakasz, vagyis 14 napig a lista felé se szagoljunk. Ha ez letelt, vegyük elő, kérdezzük ki magunkat, és az utolsó pár szót, amire nem emlékeztünk, egy negyedik választott színnel írjuk át a bal oldali, kiinduló listánk alá.
Egy angol nyelvű összefoglaló a módszerről, Lydia Machová tolmácsolásában:

Hogy a tempót fokozzák, a poliglottok azt javasolják, hogy minden nap állítsunk össze egy listát, így az egész egy nagy folyamattá válik. Amikor a 14 nap végére értünk, nyilván az összes listán végig kell csinálnunk a desztillációt, azután nem érdemes teljesen új szólistát kezdeni.
A harmadik leszűrés után megmaradt legkisebb szólistákból, amik makacsul nem akartak megragadni a fejünkben, egyszerűen összedobhatjuk a következő aranylista-szószedet első pár listáját.

Van kedved kipróbálni?
Indítunk egy Facebook csoportot (Aranylista UnivPécs), amiben meg tudjuk beszélni a módszert és az arról szerzett tapasztalatainkat. Ha lenne kedved, csatlakozz! Semmiféle kötelezettség nincs, és - ahogy a módszer sem - pénzbe sem kerül. Ha nem lennél Facebook-hívő, de érdekel a módszer és/vagy megosztanád a tapasztalataidat, írj egy mailt az univpecs@pte.hu mailre.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni