close
CímlapNyelvtanulásIdegen nyelvet tanulni kell, no de mi alapján válasszunk megfelelőt?

Idegen nyelvet tanulni kell, no de mi alapján válasszunk megfelelőt?

2020. március 12.

Az Európai Uniónak ma már 500 millió polgára, 27 tagállama és 23 hivatalos nyelve van. Ennek kapcsán az Európa Tanács hangsúlyozta, hogy a nyelvismeret egyike azon alapkészségeknek, amelyeket minden polgárnak el kell sajátítania ahhoz, hogy hatékonyan részt tudjon venni az európai tudásalapú társadalomban.

Az Európai Bizottság azt a célt tűzte ki, hogy egy olyan„valóban többnyelvű európai társadalmat” hozzon létre, „amelyben minden polgár gyakorlati nyelvi készségekkel rendelkezik az anyanyelvén kívül legalább két másik nyelven”. A Bizottság ajánlása értelmében érdemes egy „világnyelv” mellé lehetőleg egy úgynevezett „kisnyelvet” választani, legkézenfekvőbbként valamelyik környező ország nyelvét. És épp itt kezdődik a nyelvtanuló dilemmája: melyik legyen az első idegen nyelv? Melyik legyen a második? Elsőnek érdemes egy sok ember által beszélt nyelvet választani. Jól át kell gondolni, hogy a későbbiekben milyen területen és milyen célra szeretnénk felhasználni a nyelvtudásunkat. Ugyanis minden nyelv más-más lehetőséget kínál, ahogyan a lenti felsorolásból is kiderül (a teljesség igénye nélkül):

 – Az angol a nyelvek vitathatatlan „királya”: a tudomány, az üzlet és a nemzetközi kapcsolatok nyelve. Aki tud angolul, az elképesztő mennyiségű könyvhöz, újsághoz, filmhez fér hozzá, megértheti a legtöbb zeneszöveget, az internetes oldalak döntő többségét, más emberekkel létesíthet kapcsolatot világszerte.

 –  A német nagyon fontos szerepet tölt be Európában. Noha a legelső órákon a tanulók viszonylag nehéznek ítélik, megéri a fáradságot, hiszen a német nyelv ismerete hozzáférést biztosít a világ technikai és gazdasági szempontból egyik legfejlettebb nemzetének tudásához, valamint jelentős kulturális örökségéhez

.– A spanyolt aránylag könnyű, logikus és kifejezetten hasznos nyelvnek tartják. A spanyol nyelvtudás igen praktikusnak bizonyul azok számára, akik Dél-Nyugat-Európát és Dél-Amerikát választják úti célnak. A spanyolul tudók élvezhetik az ezen a nyelven megjelent temérdek könyvet, a spanyolul forgatott filmeket, és a szenvedéllyel teleszőtt dalszövegeket.

 – Sokak szerint az olasz az egyik leggyönyörűbb élő nyelv. Megtanulása ajánlott a művészet iránt rajongóknak, valamint – a sok hasonló nyelvtani és lexikai sajátosság miatt – mindazoknak, akik már beszélnek valamilyen újlatin (spanyol, francia, portugál) nyelvet.

 – A franciáról megegyeznek a vélemények: egy elegáns, de relatívan nehéz nyelvről van szó. A franciatudás lehetőséget nyújt arra, hogy eredeti nyelven élvezhessünk világhírű irodalmi és filozófiai műveket, és hogy franciaországi útjaink során személyesen rendelhessük az ottani konyha páratlan ízeiből.

 – Hosszú évekig tartó „száműzetése” után az orosz újra meghódítja Európát. Hírneve ellenére nem mondható megtanulhatatlan nyelvnek. Az orosz nyelvtudás nem csak a mai Oroszországban hasznosítható, hanem számos volt szovjet tagköztársaságban is. Az oroszul beszélő könyvkedvelő pedig világhírű szépirodalmi művekben gyönyörködhet.

Ami a kevésbé elerjedt és oktatott nyelveket illeti – a megtanulandó nyelv kiválasztásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni a földrajzi helyzetet. Tudniillik, a közös határral rendelkező országok többnyire élénk kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatokat ápolnak, így például munkakereséskor előnyt jelenthet a szomszédos ország nyelvének ismerete. Magyarország esetében megfontolandó második idegen nyelv így a szerb, horvát, szlovén, román, szlovák vagy ukrán. Abban az esetben, ha már otthonosabban mozgunk valamely nyelvben, és hivatalosan is szeretnénk igazolni tudásunkat, ezt egy nyelvvizsga keretében megtehetjük.

A PTE Idegen Nyelvi Központja lehetőséget biztosít arra, hogy a leendő vizsgázó több nemzetközi és hazai, általános és szakmai nyelvvizsga közül válasszon (ECL, ITK Origó, Goethe, KITEX, TOEFL). A központ munkatársai pedig szakmai tanácsokkal segítik az érdeklődőket minden nyelvtanulással és nyelvvizsgával kapcsolatos kérdésben.

 

HRISZTOVA-GOTTHARDT Hrisztalina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni