close
CímlapNyelvtanulásIsmét indul japán nyelvtanfolyam!

Ismét indul japán nyelvtanfolyam!

A PTE Idegen Nyelvi Központja ebben a félévben is várja a japán nyelv iránt érdeklődő nyelvtanulókat, méghozzá online. A kezdő és haladó szintű japán nyelvtanfolyamra február 10-ig várják a jelentkezőket! A lelkes, fiatal tanárnő, Yuka Chimata már tanított a PTE-n, Oszakából fog jelentkezni.

Tudnivalók a kurzussal kapcsolatban

A japán nyelvóra angol közvetítő nyelven zajlik, de könnyen követhető. A tanárnő japán anyanyelvű, és japán mint idegen nyelv szakon végzett, több éves tanítási gyakorlattal rendelkezik. A kurzus nagyon jó lehetőséget kínál a japán nyelv elsajátításához, és a japán kultúra megismeréséhez. A beszéden és a nyelvtani szabályokon kívül a csodálatosan szép japán írásrendszerekkel is megismerkedhetnek a résztvevők.

Az előző évek japán nyelvkurzusai mindig nagy sikerrel zajlottak, sok résztvevővel és rengeteg lelkesedéssel. Volt, aki később Japánban akart dolgozni, volt olyan, aki utazást tervezett, és volt, aki a kultúra iránti érdeklődése miatt jelentkezett. Összetartó csapat verbuválódott minden alkalommal hallgatókból, dolgozókból, és egy-egy érdeklődő középiskolásból. Ha érdekel, jelentkezz!

További információ a kurzussal kapcsolatban »

Jelentkezem » 

Még 2019 őszén, a pandémia előtt készítettem Yuka Chimatával egy interjút, ebből hoztunk néhány részletet!

Oszakából Pécsre

Yuka Chimata már egy évig tanított japán nyelvet külföldön, amikor Pécsre érkezett. A lelkes, fiatal tanárnő a Kansai Gaidai Egyetemen végzett, Japánban. Nem ő az első japán nyelvtanár, aki a PTE Idegen Nyelvi Központ és az alma matere közti jó kapcsolatnak köszönhetően a Pécsett elérhető idegen nyelvi portfóliót gazdagítja.

Mikor érkeztél Pécsre?

A szemeszter kezdetén, szeptember 2-án. Azóta magyarul tanulok.

Nehéznek találod?

Természetesen. Tizennégy magánhangzó van a magyar nyelvben, ezek közül több is akad, amit nekünk, japánoknak kicsit nehéz kiejteni. De úgy gondolom, hogy meg kell tanulnom ennek az országnak a nyelvét, hiszen nem mindenki beszél angolul, és szükséges megértetni magam. Néhány évig tanultam spanyolul is, nagy része viszont sajnos passzív tudássá vált, mert nem használom. Érdekes módon a spanyol nyelv egyszerűbb, mint a magyar. De magyarul tanulni nagyon hasznos, hiszen valóban szükségem van rá, és amit tanultam az órán, rögtön gyakorolhatom is.

Mindig is tudtad, hogy tanár akarsz lenni?

Először angol nyelvészetet hallgattam az egyetemen. Még első évben kaptam egy lehetőséget, hogy az USA-ban tanítsak japánt egy általános iskolában, természetesen éltem is vele. Az ott tanuló diákok már ezt megelőzően is tanultak japánul. Mielőtt Amerikába mentem volna, nem igazán érdekelt a tanítás. De amikor hallottam a gyerekeket japánul beszélni, rájöttem, hogy tanítani nagyszerű dolog, és nagyon élvezem! Ezért amikor visszamentem Japánba az egyetemre, eldöntöttem, hogy nyelvtanár leszek. A japán, mint idegen nyelv szakot viszont csak az angol tanítói szakkal együtt, szakpárban lehetett felvenni, így történt, hogy három szakot végeztem.

Pécsett nem sok lehetőség van a japán tanulásra, nagyon örülünk, hogy jöttél!

Köszönöm, örülök, hogy itt lehetek! Ugyan az egyetemem döntötte el, hogy ki melyik országba megy majd tanítási gyakorlatra, örülök, hogy Európába kerültem. Így még többet tanulhatok én is, mint ha egy olyan országba kerültem volna, ahol az angol a hivatalos nyelv. Az óráimon sokat megtudok a tanítványaimról, az attitűdjükről, gyakran vannak egyedi, érdekes kérdéseik és ötleteik. Úgy gondolom, még sokat kell tanulnom. Nagy szeretettel várom az órámra a japán nyelv és kultúra iránt érdeklődőket!

- Az interjú 2019 szeptemberében készült. -

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni