close
CímlapNyelvtanulásÖnálló nyelvtanulás

Önálló nyelvtanulás

2020. november 05.

A következő cikkben összegyűjtöttem néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni, végiggondolni, ha önálló nyelvtanuláson töröd a fejed. Természetesen nem szentírás, mindenkinek lehet különvéleménye, sőt! Nézzük miről érdemes elgondolkodni, mielőtt belefogunk!

  1. Létezik-e önálló nyelvtanulás?

A filozófiai kérdésen túl, igen, van olyan, hogy autodidakta nyelvtanulás, amikor valaki vezetés nélkül, önállóan fog neki a nyelvtanulásnak, kitartóan gyakorol, tanul és folyamatosan fejlődik, akár több különböző idegen nyelvet elsajátít így. Sok legendás példája van, magyarok közül a Lomb Kató megkerülhetetlen!

Aki még nem hallott Lomb Katóról, ajánlom, hogy gyorsan pótolja ezirányú hiányosságát, garantáltan nem fogja megbánni. Nyelvekről, nyelvtanulásról szóló írásai egyszerűen zseniálisak, a végletekig szórakoztatóak és informatívak. Tényleg élmény olvasni, és nem mellesleg gyakorlati nyelvtanulási tippeket is elleshetünk tőle. 1909-ben Pécsett született, és bár fizikából és kémiából doktorált a pécsi Erzsébet Tudományegyetemen, érdeklődése hamar a nyelvek felé fordult. Végül tolmács, fordító lett belőle, a világ első szinkrontolmácsainak egyike volt. Kilenc-tíz nyelven tolmácsolt, és tizenhat (!) nyelven értett. Ezek nagy részét autodidakta módon sajátította el, így el lehet neki hinni, amit erről a témáról mond.

Egy másik jó magyar példa Kőrösi Bálint, aki Öt év, öt nyelv projektjével értékes tapasztalatokra tett szert, és ezt szívesen meg is osztja másokkal. Hogy mi volt ez a vállalás? Öt év alatt megtanulni öt nyelvet, méghozzá autodidakta módon. Ha érdekel, hogy sikerült-e a kétszeres Ironman-nek teljesíteni a küldetést, bátran olvass utána!

Bár úgy tűnhet, mégsem feltétlenül azon van a hangsúly, hogy több idegen nyelvet is elsajátítsunk, persze ha ez szimpatikus, lehet ez a cél. A legtöbben már egy idegen nyelv körülbelül középfokon mozgó ismeretével boldogok lennének. Úgy gondolom, hogy azoktól, akiknek ez a bravúr többször is sikerült, különösen érdemes tanulni a módszereikről, hogy mi az, ami bevált, hátha lehet alkalmazni a saját nyelvtanulásunkban is.

  1. Miért, kinek lehet jó ötlet az önálló nyelvtanulás?

A pandémia miatti helyzet egyszerre nehezíti és könnyíti meg a nyelvtanulók életét. Nehezíti, hiszen a nyelviskolába járás, a nyelvtanárhoz járás most sok egyéb egészségügyi/ biztonsági kérdést is felvet, viszont egyre több online lehetőség adódik, ez újabb kapukat nyit sok tekintetben. De az önálló nyelvtanulás mindig jó ötlet, ha nem is kizárólagosan, akár az iskolai nyelvórák kiegészítése, a megszerzett nyelvtudás megerősítése, hosszú távú rögzítése szempontjából.

A független nyelvtanulás előnyei, hogy saját magunk határozhatjuk meg, választhatjuk a módszereket, az eszközöket (tankönyvből? nyelvtanuló appal?, videókat nézve?), akkor és azt tanulunk, amit csak szeretnénk, nincs előírt tanmenet, témák, stb., nem kell alkalmazkodnunk a többi nyelvtanuló, vagy a tanár tempójához, és még sorolhatnám. Persze az önálló nyelvtanulás sikerességéhez kell egy olyan szintű belülről fakadó motiváció, ami tényleg előreviszi az embert nap nap után, akár éveken át.

Lomb Kató szerint a következő kérdésekre kell választ adnunk magunknak, mielőtt belekezdenénk a nyelvtanulásba:

„Mennyire érdekel ez engem? Mit akarok ezzel? Mit jelent ez nekem? Mire jó ez nekem?”

 – ezek megválaszolásával közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni miért akarjuk épp azt a nyelvet megtanulni, milyen céllal, vagy akár milyen szintű ismeretig? A legtöbb embernek az sajnos nem elég motiváció, hogy kell a diplomához egy nyelvvizsga. Vagy mert jó lenne tudni angolul. Ennél komolyabban el kell beszélgetnünk magunkkal, ennél mélyebbre kell néznünk önmagunkba.

A nyelvtanulás, főleg az autodidakta módszerrel, egy önismereti utazás is, jó ha van tudomásunk például arról, hogy milyen módszerrel tudunk a leghatékonyabban tanulni. Könnyebb-e vizuális tartalmakat megjegyeznünk, vagy mondjuk mindenképpen hallanunk kell egy adott szót, hogy egyáltalán le tudjuk írni, meg tudjuk jegyezni? Esetleg mindig babrálunk valamit tanulás közben? Vagy épp a dolgok leírása segíti elő, hogy megjegyezzük az adott szókapcsolatot? Ezeken való gondolkodás közben tartsuk szem előtt, hogy a legtöbben nem egy típusba tartoznak, hanem a tanuló-típusok keverékei inkább. Érdemes kipróbálni többféle tanulási módszert, stílust.

Nagy valószínűséggel olyanok nem feltétlenül fognak önálló nyelvtanulásba kezdeni, akiknek lételeme a társaság, a sok-sok beszélgetés, bár a különböző platformok sokszínűsége nekik is nyújthat hasznos ötleteket. Az önálló nyelvtanulás sokaknak jó ötlet lehet, a nyelvi gátlásaink feloldásában is segítséget nyújthat, ami még hatékonyabb nyelvtanuláshoz vezethet, aminek pedig magabiztos nyelvtudás lesz az eredménye.

Hasznos tippek:

  1. Fogalmazzuk meg a motivációnkat a nyelvtanulásra, méghozzá minél pontosabban! Mennyi idő alatt milyen szintre szeretnénk eljutni, mi ezzel a fő célunk, az miért lenne jó nekünk. Képzeljük el a végeredményt is részletesen! Ha például a célunk a nyelvtanulással egy utazás, tervezzük meg, hogy hova mennénk, mit néznénk meg!
  2. Találjuk ki, naponta mennyi időt tudunk/ akarunk rászánni a nyelvtanulásra! Igen, naponta – állítólag többet ér, ha 10 percet foglalkozunk a nyelvvel minden nap, mintha egy nagy adagban próbáljuk meg ezt bepótolni a hétvégén, a titok az ismétlésszám, ahányszor az agyunknak át kell állnia a másik nyelven való gondolkodásra. Váljon a szokásunkká a nyelvtanulás, az idegennyelvvel való foglalkozás!
  3. A nyelvészek, nyelvtanárok vitatkoznak róla, hogy létezik-e és ha igen, akkor miben nyilvánul meg a nyelvérzék, viszont ami tény, hogy mindenki képes az idegennyelv elsajátításra. Úgyhogy nincs kifogás, csak el kell kezdeni!

Sok sikert és jó tanulást!

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni