close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértXXIII. „Kínai Híd” nemzetközi kínai nyelvi verseny

XXIII. „Kínai Híd” nemzetközi kínai nyelvi verseny

Az idei XXIII. Kínai Híd” nemzetközi kínai nyelvi verseny a világ minden tájáról érkező egyetemisták részére jó lehetőség arra, hogy bemutathassák kínai nyelvi és kulturális ismereteiket. A május 24-én megrendezett esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a kínai nyelvet tanuló fiatalok számára tudásuk mélyítésére és a kínai kultúra megértésére. Idén a Pécsi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete adott otthont a rendezvénynek, amelyet a Littke Palace Látogatóközpontban rendeztek meg. Az esemény közreműködői: az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem, Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézete.

A versenyre való felkészülés és a megmérettetés során a résztvevők nemcsak nyelvi készségeiket csiszolják, hanem mélyebb bepillantást is nyernek a kínai kultúrába, így hozzájárulva a két kultúra közötti megértés és barátság erősítéséhez. Az idei verseny témája: „Egy világ, egy család” (中文主题:天下一家), mely a globális összetartozást és egységet hangsúlyozza.

„A „Kínai Híd” nyelvi verseny a Hanban által szponzorált nagyszabású nemzetközi verseny, amelynek keretei között három kategóriában mérhetik össze tudásukat a külföldi nyelvtanulók: „Kínai Híd” nyelvi verseny külföldi hallgatóknak, „Kínai Híd” nyelvi verseny külföldi középiskolásoknak, és „Kínai Híd” nyelvi verseny Kínában tanuló külföldi diákoknak. A világszerte egyre népszerűbb versenyeket mintegy 20 országban évente tartják, a döntők helyszíne Kína. Minthogy a versenyen előadásokat kell bemutatni, így a megmérettetés elengedhetetlen eleme a kínai kultúra mélyebb ismerete is. A versenyen eredményesen szereplő diákok egyéb értékes nyeremények mellett nagyvonalú kínai tanulmányokat finanszírozó ösztöndíjhoz juthatnak. Intézetünk mind középiskolai, mind egyetemi szinten vállalja a vállalkozó szellemű diákok/hallgatók felkészítését.” - olvasható a PTE ETK Konfuciusz Intézet honlapján. 

A verseny ünnepélyes megnyitóján Kína magyarországi nagykövete, Gong Tao köszöntő beszédében hangsúlyozta Kína és Magyarország kapcsolatának és a nyelvtanulás fontosságát. „A nyelv a kommunikáció eszköze, de a kölcsönös megértés hídja is. Egymás nyelvének, történelmének és kultúrájának megismerése elősegíti a két nép közötti kölcsönös megértését és rokonságot, és hozzájárul az emberi sorsközösség építéséhez is. Örülök, hogy egyre népszerűbb a kínai nyelv a magyarok körében.” Továbbá kiemelte, hogy a „Kínai Híd” verseny nemcsak a nyelvi készségeket fejleszti, hanem a résztvevők kulturális látókörét is szélesíti, hozzájárulva egy harmonikusabb nemzetközi együttműködéshez.

Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese elmondta: „Amikor közel tíz évvel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetemen a Konfuciusz Intézetét megnyitották, az akkori vezetők is hidak építéséről beszéltek. Örülök, hogy excellenciás úr ismételten hidakat említett, mert ha egyszerre több híd épül, akkor ezen a hídon sokkal gyorsabban, többen fognak tudni áthaladni mindannyiunk örömére és sikerére.”

Gong Tao nagykövet itt tartózkodása alatt találkozott az egyetem vezetőségével a Tudásközpontban, ahol Kínáról és a kínai kultúráról szóló könyveket adományozott egyetemünk számára. Ezt követően a nagykövet meglátogatta a Konfuciusz Intézetet is, ahol megismerkedett az intézet munkájával és az ott folyó tevékenységekkel. "Az ókorban a Selyemút volt igen népszerű, ma pedig a Kínai Nyelvút. Remélem, hogy egyre több magyar barátom fogja követni a „Kínai Híd” és az „Egy világ, egy család” eszméjét, és a két nemzet közötti barátság előmozdításának nagyköveteivé válnak." – mondta a nagykövet.

A versenyen különböző kategóriákban mérhették össze tudásukat a diákok, többek között kultúrtörténeti ismeretek és művészeti bemutatók terén. A rendezvény végén a legjobbak értékes díjakkal és ösztöndíj-lehetőségekkel gazdagodnak, amelyek tovább segítik őket kínai nyelvi és kulturális tanulmányaikban. 

A verseny eredménye:
I. helyezett:
Puskás József (SZTE Konfuciusz Intézet)

II. helyezett:
Döme Zsófia (PTE ETK HKO Konfuciusz Intézet)
Zoller Adrienn (SZTE Konfuciusz Intézet)

III.  helyezett:
Varga Enikő (Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézet)
Sebeszta Miklós (ELTE Konfuciusz Intézet)
Kota Abigél (Debreceni Egyetem Konfuciusz Intézet)

A „Kínai Híd” nemzetközi verseny jelentősége évről évre növekszik, és egyre több fiatal érdeklődőt vonz, bizonyítva ezzel a kínai nyelv és kultúra iránti növekvő globális érdeklődést és elkötelezettséget.

További információért látogass el a “Kínai Híd” nemzetközi kínai nyelvi verseny Facebook és YouTube csatornájára. 

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni