close
CímlapSport101 sportoló képviseli a Pécsi Tudományegyetemet az Európai Egyetemi Játékokon

101 sportoló képviseli a Pécsi Tudományegyetemet az Európai Egyetemi Játékokon

2024. július 02.

Őrjöngő közönség. Hatalmas tapsvihar. Nincs is jobb érzés annál, amikor felállnak a dobogóra az egytemet képviselő hallgatók. Idén július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak, ahol a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rekord létszámú, 101 fős csapattal vesz részt a hazai rendezésű nemzetközi egyetemi versenyen, ahová a szervezők több mint 5000 sportember érkezését várják. Az indulás előtt július 2-án a Szenátusi Tanácsteremben gyűltek összea PTE sportolói.

A PTE összesen 11 sportágban (asztaliteniszben, B33 kosárlabdában, futsalban, judoban, karatéban, kézilabdában, kick-bokszban, sakkban, taekwondoban, tollaslabdában, vízilabdában), 13 csapattal, 83 sportolóval és 18 csapatvezetővel, edzővel vág neki a 2024-es küzdelmeknek. A csapat gerincét a tavalyi egyetemi EB-n érmes helyezést elérő asztaliteniszező, cselgáncsozó és vízilabdázó hallgatók képezik.
„Nagyon büszke vagyok a PTE-PEAC sportolóira!” – mondta dr. Miseta Attila, a PTE rektora.

„A második évben tavaly, tavalyelőtt a legsportosabb egyetem lett a PTE. Ez is jelzi azt a minőséget, amit képviseltek!”

– szögezte le a rektor, majd arra biztatta a sportolókat, hogy érezzék jól magukat a játékok alatt. Hozzátette: „A pécsi csapat viselkedjen pécsi csapatként! Sportszerű küzdelmet kívánok, és jó eredményeket!”

Dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese, a Sport- és Parasport Bizottság elnöke szintén köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem  jelentős erőfeszítéseket tett a sportélet fejlesztésére az elmúlt években, amely meg is látszik a sportolók számának növekedésében. „2022-ben az Európai Egyetemi Sportszövetség által szervezett versenyeken és játékokon négy sportágban körülbelül 30 sportolónk kvalifikált. 2023-ra ez a szám megduplázódott, 60 sportolóval, hét sportágban vettünk részt. Az idei évre pedig azt reméljük, hogy még tovább növelhetjük ezt a számot: 11 sportágban több mint 100 sportoló fogja képviselni a Pécsi Tudományegyetemet, ami egyben az elmúlt időszakban lezajlott komoly felkészülési munka manifesztációja is.” Majd a rektorhelyettes búcsúként hozzátette: „Kívánom azt, hogy a Himnusz sokszor hangozzék el a pécsi sportolók javára, különösen a dobogós helyezések esetében. Bízom abban, hogy ez a fajta szellemiség valóban a pécsiség és a pécsi egyetem szellemiségét fogja leginkább tükrözni mindenki számára. Csak azt tudom mondani:

hajrá, PTE! Hajrá, PEAC!”

„Kiváló játékosok alkotják a Pécsi Tudományegyetem csapatát! Gyakorlatilag bármely kategóriában sikerülhet érmet szerezni” – latolgatta az esélyeket dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja, egyben a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club elnöke. Hangsúlyozta, hogy aki komoly, magas szinten sportol és egyben egyetemre jár, órási lemondásokkal kell szembenéznie. „Már csak emiatt is nagyon-nagyon büszke vagyok rátok! Nemcsak a PEAC sportolóira, hanem mindenkire, aki az egyetemet fogja képviselni” – húzta alá dr. Ács Pongrác, majd hozzátette:

„A PTE sportolói a legjobbak legjobbjaival veszik fel majd a versenyt az Európai Egyetemi Játékokon, próbálják kihasználni a hazai pálya előnyét.” 

Az esemény fénypontjaként dr. Miseta Attila professzor ünnepélyes keretek között adta át a PTE csapatzászlóját és pólóját az egyetemi csapat képviselőjének, Dari Helgának, ezzel szimbolizálva a sportolók elkötelezettségét és az egyetem támogatását. „Magam is azért választottam ezt az egyetemet, mert hallottam, hogy itt a tanulás mellett a sportot is nagyon magas szinten lehet űzni” – hangsúlyozta az egyetemi csapatok képviselője, majd hozzátette: „Büszke vagyok arra, hogy ilyen magas szintű versenyeken képviselhetem az egyetemet. Szerintem minden sportoló mindent megtesz annak érdekében, hogy kihozza magából a maximumot és büszkén képviselhesse az egyetemet. Szeretnénk érmeket nyerni, különösen aranyérmeket, és minél több érmet haza hozni. Nagyon hálásak vagyunk a támogatásért, ami lehetővé teszi számunkra, hogy ilyen versenyeken részt vehetünk, élményeket szerezhetünk és új barátokat találhatunk.” 

A Pécsi Tudományegyetem valamennyi egyetemi polgára és alumnija nevében sok sikert kívánunk a 2024-es Európai Egyetemi Játékokon résztvevőknek!
Az eredményeket a PTE hivatalos Facebook oldalán lesznek követhetőek.

Hajrá, PTE! 

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni