close
CímlapSportA 2024-es Medikus Kupa szakmai oldala

A 2024-es Medikus Kupa szakmai oldala

2024. április 30.

Stratégiát váltott a PTE a Medikus Kupát illetően: a pécsi orvoskar rektori és dékáni támogatással és segítséggel a GYTK és az ETK hallgatóival kiegészülve egy stratégiai és szakmai program mentén építi a Medikus Kupán szereplő sportágak csapatait a sikeres szereplés érdekében. A részletekről és az idei kupáról Téczely Tamás több, mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező sportszakembert kérdeztük.

Hogyan alakult a 2024-es Medikus Kupa végeredménye?
Rendkívül kiélezett és szoros verseny alakult a pontszámításnál, ugyanis hármas holtversenyt hirdettek ki Debrecen, Szeged és Pécs között. Ebből mi jöttünk ki a legjobban, hiszen a holtversenynél az dönt, hogy ki hány bajnokságot nyert, és mi voltunk ebben a legjobbak: nyolcból négyet megnyertünk. Másnap jött a levél, hogy a szervezők elszámolták az eredményeket, és az összesítéskor a Szeged a kelleténél több pontot kapott. Az újraszámolás után Szeged lett a negyedik, a Semmelweis pedig a harmadik. A tabella élén annyit változott a helyzet, hogy a pontszámítás alapján csak a Debrecennel kerültünk holtversenybe, ám Debrecenben a helyi egyetemet megelőzni és ezzel a vándorserleget elhódítani, még holtverseny után is dicsőség!                               

Laikusként azt gondolná az ember, hogy a Medikus Kupa arról szól, hogy egy-egy orvostanhallgató, aki mellesleg sportol is, barátságos mérkőzéseken ismerkedik a többi medikussal. Amennyit a meccsekből láttam, nem erről tanúskodik, mert úgy tűnt, vérre menő harc zajlik a pályákon.
A Medikus Kupa történetének kezdetén nagyon belterjes volt a versengés, csak a sportolók körében volt ismert az esemény és az eredményeknek sem volt különösebb jelentősége. A 2000-es évektől, viszont kezdett presztízzsé válni, hogy melyik egyetem nyer. Azóta az egyetemi, kari vezetők is élénken érdeklődnek az eredmények iránt,

most már komoly presztizsnek számít az összetett pontverseny alapján kihirdetett győzelem megszerzése.

 A sportolókat rengeteg szurkoló is elkíséri a kupára. Idén csak Pécsről közel háromszázan utaztak Debrecenbe kifejezetten azért, hogy buzdítsák a csapatokat. Magyarországon az egyetemi sport területén egyedülállónak számít az ilyen mértékű érdeklődés! A Medikus Kupán esténként kulturális programként különböző könnyűzenei koncerteket hirdetnek a szervezők, így válik igazán vonzóvá az esemény a hallgatók számára, ettől még a pályán vérig menő küzdelmek folynak.

Úgy tudom, már nem kizárólag csak orvostanhallgatók vehetnek részt a Medikus Kupán.
Eredendően csak az orvosképző egyetemek vehettek részt a versenyen, és csak az orvostanhallgatók játszhattak. A kétezres évek elején megvalósult integrációk után vetődött fel először, hogy fogorvosok (vannak olyan képzőhelyek, ahol a fogorvosképzés önálló karként működik, Pécsett még nem ez a helyzet - a szerk.), gyógyszerészek és az egészségtudomány területén tanulók is részt vehessenek a Medikus Kupán, ezért a versenykiírás is alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Ami Pécset illeti: dominánsan orvostanhallgatók szerepelnek a csapatokban, de idén is voltak a GYTK-ról és az ETK-ról is hallgatók.

A sportküldöttséget 70%-ban ÁOK-s, 20%-ban ETK-s 10 %-ban GYTK-s hallgatók képviselték. Fontos azt is megemlíteni, hogy a sportolók között egyre több az angol és német programon tanuló hallgató.

A Nemzetközi Esten kívül a sport, így a Medikus Kupa is kiváló alkalom arra, hogy az idegen nyelven tanulmányokat folytató hallgatók közelebb kerülhessenek a magyar nyelvű képzésben résztvevő társaikhoz és a felkészülés során megvalósuló rendszeres együttlétek miatt még barátságok is szövődnek közöttük. A Medikus Kupa remek alkalom arra is, hogy a hallgatók felszabadultan, a tanulmányi kötelezettségüktől mentesen tudjanak eltölteni egy hétvégét az egyetemi színek képviseletében.

Melyik sportágban voltunk jók és melyiket kellene fejleszteni?
Kézilabdázásban mind a női, mind a férfi csapatunk nyert, illetve a férfi röplabda és a férfi vízilabda csapatok is bajnokok lettek. A kosárlabdázásban és a labdarúgás sportágakban van hová fejlődni, de igaz ez a női röplabda csapatra is. Ennek megvalósítása a következő időszak feladata lesz.

A korábbi kupákat áttekintve olyan, mintha stratégiát váltott volna Pécs. Mi az, aminek ez az eredmény köszönhető?
Harminchárom évig dolgoztam az egyetem a sport terén, négy éve mentem nyugdíjba, ezzel magamban le is zártam az egyetemi sporttal való kapcsolatomat. Tavaly jött rektor úr és  dékán úr felkérése, hogy próbáljam hasznosítani a sportban eltöltött hosszú idő alatt összegyűlt tapasztalataimat. Hamar beadtam a derekamat, és elfogadtam az ajánlatot.  Dékán úr ötlete alapján létrehoztunk egy bizottságot, melynek Németh Attila testnevelő tanár, Lukács Gergely vízilabda-edző, Pénzes Martin HÖK-elnök és jómagam bizottságvezetőként vagyunk a tagjai. Sportáganként kijelöltünk egy-egy felelőst, aki kapcsoltat tart a bizottsággal és a csapatokkal.

Erkölcsi és anyagi támogatást kapunk rektor úrtól és dékán úrtól, illetve jó kapcsolatot építettünk ki a másik két kar vezetőivel és hallgatói önkormányzataival, ők is támogatják az elképzeléseinket. Ebben a tanévben elkezdtünk egy hároméves programot.

Megalkottunk egy stratégiai és szakmai koncepciót, és elkezdtünk komolyabban együttműködni a PTE PEAC-cal és a Rátgéber Akadémiával. A legfőbb célnak azt tűztük ki, hogy 2026-ban, amikor ismét Pécs ad majd otthont a Medikus Kupának, mindenképpen győzelmet szerezzünk! Azt szeretnénk, ha a hallgatók az edzések alatt, illetve közösségformáló programok beiktatásával forrnának csapattá és tudnának eredményesen teljesíteni a pályán. A sikeres szereplés érdekében próbálunk több motivációs eszközt (pl. térítésmentes konditeremlátogatás, masszázs, sportfelszerelés megtartása stb.) is bevetni, mert a többi egyetem is igyekszik felkészülni arra, hogy megnyerjék a Medikus Kupát.
Fokozatosan, szisztematikusan építkezünk, vannak még lehetőségeink a további fejlődést illetően, de

nagyon örülök annak, hogy a szemléletváltásunk, az új stratégiánk megvalósítása már most megmutatkozott az eredményben.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni