close
CímlapSport68. Sportszakos hallgatók találkozója a PTE szervezésében

68. Sportszakos hallgatók találkozója a PTE szervezésében

2022. október 07.

1952 óta három év kivételével minden évben megrendezik a Sportszakos Hallgatók Sporttalálkozóját, amelynek elődjét „Spartakiád” néven a Pécsi Pedagógiai Főiskola Testnevelési Tanszéke indította útjára. A találkozón hét, sportszakos hallgatók képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény közel 400 versenyzője, hat sportágban mérte össze tudását. A minden évben más városban, immáron 68. alkalommal megrendezett kétnapos versenynek 2022-ben a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézete adott otthont október 6-7. között. A rendezvénynek utoljára 2014-ben volt gazdája a PTE.

„A rendezvény több névváltozáson ment keresztül, de a Sporttalálkozó célja nem változott a kezdetek óta: barátságok és a sportszakma közösségének építése volt a legfontosabb – mondta kérdésünkre Dr. Váczi Márk a Sporttudományi és Testnevelési Intézet igazgatója. Versenyek és sportszakmai megbeszélések egyaránt zajlanak. Alakult egy szervezet: Országos Testnevelés- Sportszakmai Kollégium, amely rendszeresen összeül és kardinális kérdésekben tesz javaslatot pl.: a felvételi vizsgákról vagy a képzések tartalmi összetevőiről és ezeket az ajánlásokat megfogalmazva továbbítja a szakminisztérium vagy más döntéshozó szerv felé.

„A sporteseménynek jelentős sportértéke van, emellett hozzájárul a megrendezendő sportágak népszerűsítéséhez és intézményünk szakmai tekintélyének növeléséhez”– mondta Váczi. A rendezvény fő célja, hogy a sportágak népszerűsítése mellett szakmai és sportbaráti kapcsolatok létesüljenek.

A versenyre nevező 7 egyetem sportolói atlétikában, úszásban, női kézilabdázásban, férfi kosárlabdázásban, mix röplabdázásban és kispályás labdarúgásban mérték össze erejüket. A versenyen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Budapest), ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely), Nyíregyházi Egyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Eger), Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem (Győr), Debreceni Egyetem és a házigazda Pécsi Tudományegyetem sportszakos hallgatói vettek részt. A közel 350 hallgató, 40 oktató, edző és a házigazdák 30 fős szervezői csapata nagyszabású eseménnyel gazdagította Pécs sportéletét, amelyen a PTE-t mintegy 60 hallgató képviselte. A sporton túl a szórakozásra is jutott idő, első nap este 10-kor kezdődött a buli.

„Kézilabda miatt vagyok itt, a Magyar Testnevelési  és Sporttudományi Egyetem csapatát képviselem – mondta a kézilabdaedzőként tanuló Molnár Anna Tímea. - Mi nem csak profi sportolókat nevelünk, nemcsak bajnokokat, hanem profi edzőket is. Mindenben törekszünk a profizmusra, igyekszünk jól szerepelni. Sokszor játszottunk Pécsett rangadókat, jó kis csapat dolgozik itt. Mindig kalandos utaink voltak eddig, most is erre számítok!”

„A Sporttudományi és Testnevelési Intézet azon dolgozik, hogy ez a két nap több legyen, mint sportesemény – mondta Váczi Márk – a résztvevők az elért eredmények mellett élményekkel gazdagon térhetnek haza.”

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni