close
CímlapSport7 napig nonstop bringázni fog!

7 napig nonstop bringázni fog!

2022. szeptember 30.

7 napos nonstop kerékpáros rekord felállítására vállalkozott Mindum Károly: október elsején, szombaton kezdi a távot és a Harkány-Vajszló közti szakaszon próbál minél több kilométert teljesíteni. A HWMR (Highest Weekly Mileage Record) hitelesítője a WUCA (Ultrakerékpár Világszövetség) lesz. A PTE egykori hallgatóját (aki címlapképünkön a tavalyi Moonbike kihívás nyitókörének vág neki, balján Miseta Attila rektorral) a részletekről kérdeztük.

Hogyan jutott eszedbe ez a kísérlet?
A Covid járvány miatt több ultratriatlon verseny is elmaradt. Tavaly csak egy ultratávú versenyen tudtam részt venni, a 24 órás kerékpáros EB-n, de azt is elhalasztva, új helyszínen rendezték meg.

Nagyon hiányzott már egy több napos erőpróba.

Az WUCA (Ultrakerékpáros Világszövetség) - aminek én tagja is vagyok- honlapját nézegetve jött az ötlet, hogy belevágok ebbe a rekordkísérletbe. Felvettem velük a kapcsolatot és egyeztettük a teljesítés feltételeit.

Hogyan kell elképzelni a teljesítését, lesznek/lehetnek szüneteid egyáltalán?
A HWMR (Highest Weekly Mileage Record) kategóriában szeretnék új rekordot felállítani.

A cél az, hogy 7 napon keresztül, minél több kilométert tegyek meg kerékpáron. Az útvonal szabadon választott. Olyan helyet kerestem, amit jól ismerek, nem dombos, viszonylag kicsi a forgalom. Harkány-Vajszló közti szakaszon és a Fekete-víz töltésén lévó kerékpárúton gyűjtöm majd a kilométereket.

A bázis Drávaszerdahely lesz. Egy 7 napos tekerés során már szükség van pár óra alvásra is. A település polgármestere rendelkezésünkre bocsátotta a vendégházukat, ami nagy segítség. Itt leszenek a segítőim, a felszerelésem és itt tudok majd pihenni is az erőpróba közben. A családom, barátaim, sporttársaim lesznek segítségemre. Előkészítik a frissítőket, táplálékkiegészítőket, feladják a kulacsot menet közben, biztosítják az étkezésemet, segítenek átöltözni, gondoskodnak a lámpák, technikai eszközök töltéséről, a kerékpárok karbantartásáról.

Hogyan lehet egy ekkora távra felkészülni fizikailag, eszközöket tekintve és lelkileg?
Ami a fizikai felkészülést illeti, nem ma kezdtem az ultrasportot. Több hosszútávú verseny van már mögöttem. (Hogy csak egy kiugró teljesítményét említsük a sok közül: 2019-ben első lett az Ultratriatlon Világkupán, Svájcban! - a szerk.) Elsősorban a formába hozás volt a cél. Ennél sokkal fontosabb volt a szervezet felkészítése. A verseny előtti időszakban már speciális étrendet követek. Sok vastartartalmú ételt- máj, cékla, brokkoli- fogyasztok, figyelek a megfelelő fehérjebevitelre, kerülöm a finomított lisztből készült ételeket, a cukrot. Fontos a verseny előtti napokban a szénhidrátraktárak feltöltése is. Ahogy idősödöm, egyre több időt kell fordítanom az izomzatom, az ízületeim karbantartására is. Sokat foglalkozom nyújtással, hengerezéssel, a tartó izmok erősítésével. Egy masszőr is segítségemre volt, aki nagyon sokat javított a tartásomon, segített a kötött izmok fellazításában. A fentiek mellett kulcsszerepe van a mentális felkészülésnek a ráhangolódásnak. Mindezek mellett biztosítani kell a technikai eszközöket, felszerelést. Lámpákat az éjszakai időszakokra, az online követés, pontos mérés feltételeinek biztosítását. Két kerékpárt viszek magammal és tartalék alkatrészeket, gumit, pótkereket, szerszámokat stb. Fel kell készülni a változó időjárási körülményekre is, hidegre, melegre, esőre, szélre. A hideg és az eső ellen megfelelő ruházattal lehet védekezni, de a szél, az nagyon megnehezítheti a dolgom.

Hogyan lehet szurkolni neked, hogy ez számodra is valóban támogató legyen?
Készítettem egy facebook oldalt, ahol az érdeklődők nyomon követhetik a tevékenységemet és a segítőim időnként majd tudósítanak is az oldalon.

Ha valaki a helyszínen szeretne drukkolni nekem, az Drávaszerdahelyen és környékén megtalál.

1-1,5 óránként megjelenek majd a fissítő állomáson, de a segítőim folyamatosan ott lesznek, és meg tudják mondani, hogy merre járok.

Hogyan tudod fenntartani a teljesítményed?
Az ilyen többnapos erőpróbák nagyon fontos a mentális felkészülés. A japán írótól, Harukitól származik egy mondás: „A fájdalom szükségszerű, a szenvedés rajtad múlik.”

Fel kell készülni arra, hogy nehéz lesz, hogy eshet az eső, fújhat a szél, hogy fáradt, álmos leszek, hogy fájni fog itt-ott. Ezt vállaltam erre készülök, ez mind része a vállalásnak.

A másik kulcs momentum a táplálkozás, energiapótlás. Nem lehet pótolni teljes egészében az elégetett kalóriát 7 napon keresztül. Ha napi 6-8000 kalóriát normál étkezéssel szeretném pótolni, ahhoz 50-60 szendvicset kellene megennem, de ennyit az emésztőrendszer nem képes feldolgozni. A végére mindenképpen energiadeficit alakul ki, de nem minegy, hogy ez milyen nagyságú, ezért az energiapótlást is pontosan meg kell tervezni és lehetőség szerint betartani.

Hajrá, Karcsi!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni