close
CímlapSportAmerikai foci Pécsen és a PTE-n

Amerikai foci Pécsen és a PTE-n

2024. március 28.

Nemrég zajlott le a II. Amerikai Futball Kupanap, melyet ezúttal a PTE szervezett. Ennek apropóján kérdeztük a pécsi, és a magyar egyetemista amerikai futball sportól Bakos Tibort, a Pécs Legioners elnökét.

Mennyien érdeklődnek Magyarországon az amerikai foci iránt?

Legjobb tudomásom szerint jelenleg - az edzőket és a kisegítő személyzetet is beleszámolva - 3600 fő körül van Magyarországon azoknak a száma, akik aktívan foglalkoznak az amerikai focival valamilyen szinten.

Ezen belül több egyetemi csapat is van, közülük a legtöbb játékossal - 31 fővel - a győriek büszkélkedhetnek. Ugyanakkor kaptunk információt arra vonatkozóan, hogy Nyíregyháza is elkezdte a toborzást, és várhatóan a szombathelyiek, és két további budapesti egyetem is szívesen csatlakozna. Azt reméljük, hogy amennyiben sikerül a MEFS révén a MEFOB sportágak közé kerülni az egyetemi amerikai futballnak,  öt éven belül kinőheti a szövetség bajnokságait, így maga a felnőtt bajnoki rendszer is tudna bővülni. Ami Pécset illeti: mi négy éve vagyunk ennek a sportnak részesei.

Az egyetemi képzések egyre rövidebb ciklusúak. Mekkora a fluktuáció a csapatban?
Ahol van elmenő játékos, ott van érkező is. Jelenleg is van olyan egyetemistánk, aki a PTE-n tanul, de éppen Budapesten tölti a gyakorlatát, és heti egy alkalommal megoldja, hogy lejárjon edzésre - ehhez nyilván az egyesület részéről igyekszünk is kedvezményeket biztosítani a számára. Szóval próbáljunk megtartani a játékosainkat.

Nem túl sok a sérülés ebben a sportban?
Ez egy kontatksport, előfordulnak sérülések. A leggyakoribbak a térd-, váll- és nyaksérülések, de ezek leginkább annak tudhatók be, ha az adott játékos nem elég felkészült, nincs jelen megfelelő számú edzésen, nem veszi elég komolyan. Ilyenkor nem tud eléggé felkészülni azokra a mozgásokra, amiket a meccs közben kell, hogy végezzen.

Hogyan, mivel lehetne népszerűsíteni az amerikai focit?

Ez a sport az, amiben bárki játszhat- lehet lassú vagy gyors a mozgása, lehet bármilyen a testalkata, mindenki megtalálja a magának való posztot, feladatot, tud majd a csapatban érvényesülni, és élvezni fogja ezt a sportágat.

Egyébként azt gondolom, az egészet át kell gondolni, és az alapoknál kellene kezdeni, vagyis a 13-14 éves korosztálytól szervezni az utánpótlást, hiszen öt év múlva aztán ők lesznek azok, akik a felnőtt bajnokságokba is csatlakozhatnak. De 14-18 évesen vagy egyetemistaként sem késő csatlakozni, ha még nem tették meg korábban.
Folyamatosan várjuk a jelentkezőket, bármelyik közösségimédia-csatornán, de minden héten hétfőn és szerdán 19:30-tól a Stadion utca 2-ben a műfüves pályán megtalálnak minket személyesen is az edzéseken.

Szurkolókat is szívesen látunk a meccsekre: behallatszik a pályára az, amit a nézők kiabálnak, hatalmas nagy lelki segítséget jelent, nagyon örülünk neki.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni