close
CímlapSportÁtadták a PTE ETK és a PTE PEAC új asztalitenisz termét

Átadták a PTE ETK és a PTE PEAC új asztalitenisz termét

2021. november 11.

Csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (PTE ETK) és a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) közös beruházásában megvalósult asztalitenisz termet.

A Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Sportközpontok között 2017-ben született meg az együttműködési megállapodás egy új asztalitenisz terem kialakításáról, a PTE ETK Szepesy utcai épületében. Fontos cél volt a sport, és az azon keresztül megvalósuló egészségtudatos életmód támogatása, valamint, hogy az új, korszerű terem helyet biztosítson az edzésekhez és felkészüléshez a PEAC asztalitenisz szakosztályának.

A képen balról Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja, egyúttal a PTE PEAC elnöke, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Kollár Lajos miniszteri főtanácsadó (EMMI), Miseta Attila, a PTE rektora, Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke és Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója látható a PTE PEAC fiatal sportolóival.

A beruházás központi költségvetési forrásból bruttó 74 M Ft értékben valósult meg. A PTE vagyonkezelésében álló infrastruktúra kivitelezését a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végezte, a beruházó és építtető a Nemzeti Sportközpont volt.

Prof. Dr. Ács Pongrác, a PTE ETK dékánja, egyúttal a PTE PEAC elnöke elmondta: „A beruházás egyaránt segíti a PTE sportképzések gyakorlati helyszínének biztosítását, és az egyetem sportegyesületének, a PTE PEAC asztalitenisz szakosztályának, a régió legeredményesebb csapatának a felkészülését.

A PTE PEAC az egyetlen olyan egyetemi klub ma Magyarországon, amely bajnokok ligájában játszó csapattal, a PTE PEAC Kalo-Méh csapatával rendelkezik,

és minden korosztályban válogatott sportolókkal, így elvitathatatlan az eddigi infrastruktúra bővítés létjogosultsága, egyúttal esszenciális annak további fejlesztése” – hangsúlyozta a dékán. 

„Pécs tradicionálisan a magyar asztalitenisz sport egyik fellegvára, így méltó helyre került ez a beruházás és infrastruktúra fejlesztés” –

kezdte beszédét Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke.  „A Magyar Asztalitenisz Szövetségtől a PTE-PEAC minden lehetséges támogatást megkapott, de nem véltlenül. A pécsiek célkitűzései kedvesek a Szövetségnek is, a pécsiek minden évben sziporkáznak az élvonalban, minden évben gyakorlatilag bajnokesélyesként állnak rajtvonalhoz a férfiak az Extraligában, amelyet megnyerni Európában is nagy presztízs."

A Szövetség elnöke nagyra értékelte a PTE-PEAC-ban folyó munkát, külön kiemelte azt, hogy a sportszakemberek tudományos háttérrel és tudományos igényességgel végzik a feladatukat, és az a sportdiagnosztikai és sportelemzési háttér, amit a PTE-PEAC maga mögött tud, példa nélküli Magyarországon. Nátrán szerint fontos az egyetem szerepe abban, hogy ne csak a tehetségek kinevelése történjen meg, hanem a tehetségek megtartása is, mert az PTE nem csak a magas szintű sportoláshoz nyújt lehetőséget, hanem hogy ugyanilyen szinten tanuljanak tovább a tehetségek.

Nátrán Roland fontosnak tartotta, hogy a PTE-PEAC intenzíven igyekszik bevonni a határon túli magyar lakta területek sportolóit az itt folyó magas szintű munkába, valamint azt is, hogy az utánpótlás rangsorokban a PTE-PEAC elképesztő ütemben jön fölfelé:

most már a TOP 3-as helyek egyikét foglalja el évről évre.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni