close
CímlapSportDobogós öregfiúk a kézilabda világkupán!

Dobogós öregfiúk a kézilabda világkupán!

2023. június 02.

Két csapat képviselte a Pécsi Tudományegyetemet a VI. Masters Handball World Cup versenyen a horvátországi Omisban. A világkupán az 50 + korcsoportban a PTE PEAC PTKE Old Boys ezüstérmet, míg a 40 + korcsoportban a PTKE Young Boys bronzérmet szerzett!

A játékosok között több PTE dolgozó is volt. A szervezés mellett a PTKE Old Boys csapat játékosaként is részt vett a világkupán Lipcsik Zoltán, a PTE ÁOK Testnevelő- és Mozgásközpont testnevelő tanára. A 40+ korcsoportos PTKE Young Boys csapat játékosai között volt Szögi Balázs, a PTE PEAC férfi kézilabda szakosztály vezetője, Vajda Kornél, a PTE PEAC férfi kézilabda szakosztály edzője és NB II-es csapat játékosa, Lévay Tamás, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika haemodinamikai szakasszisztense, valamint Deák András, a PTE KK SOT SBO ápolásszakmai igazgató-helyettese. A játékosok többsége a PTE PEAC férfi kézilabda Megyei I. osztály játékosa.
Deák Andrást kérdeztük a megmérettetés részleteiről.

„Összetartó a két csapat, az 50 +-os kategóriában indult pécsiek több mint 20 éve játszanak együtt – ez egy olyan baráti társaság, akik a születésnapjaikat is együtt ünneplik. Mi, fiatalabbak évfolyamtársak voltunk, még egy általános iskolába - a TÁSI-ba - is együtt jártunk, és azóta is összetartunk. Az a tapasztalatom, hogy a kézilabda és általában a csapatsportok összehozzák az embereket, a gyermekeim is kézilabdáznak, és a világ minden kincséért sem hagynának ki egy edzést” – meséli Deák András. Hozzáteszi: „A felállások annyiban változtak az évek alatt, hogy van pár olyan játékos, akik az NB 1-ben is játszottak – ők az élsport után már sérülékenyebbek, kevésbé is vállalnak be intenzívebb támadásokat a meccsek során.”

Az idei világkupán 16 ország csapata mérte össze erejét és kézilabda-tudását, a legfiatalabb korcsoport a +30-as, a legidősebb a +50-es. A Masters Handball World Cup-ot 2017. óta rendezik a horvát tengerparthoz közeli Ribnjak sportközpontban. „Nagyon profi volt a szervezés, a csarnokban két kézilabda-pályán zajlottak a küzdelmek egymással párhuzamosan. A meccseket élőben közvetítették is” – meséli Deák András. India, Chile, Honduras, Egyiptom küzdött európai vetélytársaikkal: lengyel, cseh, német, litván, szlovák, norvég, román, olasz, portugál, ukrán és természetesen magyar csapatokkal. „Hazánkból 5 női és 3 férfi (a két érmet nyert pécsi és egy BME-hez köthető – a szerk.) csapat vett részt a versenyen. Egymásnak is szurkoltunk, bármelyik városból érkeztünk is” – meséli Deák András.


A 40+-osok gólkirálya Vajda Kornél lett, a szlovák Adrian Jamrich-csal holtversenyben: mindketten 14 gólt varrtak be a hálóba a világkupa alatt. Az 50+-os csapat a döntőben a lengyel Masters of Pabianice csapattól szenvedett vereséget, a 40+-os csapatunk pedig a hondurasiakat léptette le a dobogóról – itt az ezüst a görög Veterans of Drama csapatnak, az arany pedig a lengyel Team of Tarnownak csillog idén.

 

„Úgy gondolom, azzal sikerült az ezüstöt megfogniuk az öregfiúknak, hogy jelenleg is a megyei bajnokságban játszanak, hihetetlen rutinjuk van! A mi 40+-os csapatunkban is vannak rutinos játékosok, és a magas szintű tudás mindig megmutatja magát. Külön előny volt, hogy több poszt kapcsán összecsiszolódott a csapat, összeszokottan tudtunk játszani.

Az ellenfelek stílusa vegyes volt: sokan a miénkhez hasonló rutinnal rendelkeztek, velük nehezebb, de sokkal jobb volt játszani, mint a taktika nélkül pályára lépők ellen. Utóbbi mindig nagyobb sérülésveszélyt is jelent” – mondta el Deák András.

Az is kiderült: a többi nemzet csapatai mögött láthatóan kiépített szponzori rendszer áll, például egyenmezben, ugyanolyan márkájú cipőkben játszottak, volt, akik komoly szurkolótáborral jelent meg Horvátországban, vagyis nekik nem kellett, hogy fájjon a fejük a költségek finanszírozása miatt. „Támogatás szerzésével mi is próbálkozunk” – tájékoztatott Deák András, de már előre is tekint: „Szeptembertől folyamatos edzéseket szeretnénk tartani!”

A cél nem lehet kérdés: az a terv, hogy jövőre Omisban megnyerik a világkupát.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni