close
CímlapSportEzüstérmes Németh Domonkos a vitorlás világbajnokságon!

Ezüstérmes Németh Domonkos a vitorlás világbajnokságon!

2023. február 02.

Csillogó ezüsttel térhet haza a Miamiban rendezett vitorlás világbajnokságról Németh Domonkos, aki a PTE ETK hallgatója. És ez a második hely majdhogynem első - a dobogó legfelső fokán ugyanis a világklasszis Ed Wright áll, aki tapasztalatban két évtizeddel többet bír a magyar fiúnál. Németh Domonkost eleve a verseny nagy reménységének tekintették, de elképesztő teljesítménnyel minden várakozást felülmúlt, a nyolc versenyből háromszor volt második, sőt, egyszer első is. A hazautazás előtt kérdeztük.

Gratulálunk! Egy-másfél napos késéssel kaptunk a teljesítményedről információkat, és lenyűgöző volt látni, mennyire jól teljesítesz! Értékelnéd a versenyt a magad szemszögéből?
Nagyon boldog vagyok! Jó érzés, hogy annak ellenére, hogy nálam jóval idősebbek is versenyeztek,  mindenki úgy néz rám, mint valami nagy mágusra. Ugyanakkor azt is érzem, hogy van még hova fejlődni.
A hátszeleket nagyon jónak éreztem, ott számít sokat a technika, ezeket tudtam igazán jól venni. Ed nagyon jól ment. Ez egy olyan sport, hogy az nyer, aki a legkevesebbet hibázza, és a legjobban rajtol, az nyer. Ő ezt általában jól kijátszotta, minden irányban gyors volt, ügyesen kezelte a szorosabb szituációkat is. Nekem ezekben kell még tapasztalatot szereznem! Ilyenkor ugyanis az a fontos, hogy hiába közeledik a hajóm felé egy másik, csak magamra kell koncentrálni, és ebben még fejlődnöm kell. Azért néha még rajta is tudtam fogást találni!


Nagyon jó volt, hogy édesapám és egy barátja elkísért a versenyre, sőt, az egyik versenytársam is velünk lakott.
Az egyik tanulság, amit a versenyből levonhatok, a konzisztencia fontossága. Bármit csinálok, csak arra kell figyelnem, hogy minél kevesebb legyen a hiba, mert az jelenti a legnagyobb előnyt. Fontos lenne az is, hogy hallgassak a megérzéseimre, mert volt, hogy nem hittem nekik, pedig kellett volna. Őszintén szólva minél többet kellene vitorláznom!

Lenyűgöző eredményeid voltak végig, egy futam kivételével, amikor mindenki, aki az élvonalban volt addig, sok helyet csúszott vissza. Mi történt veletek?
Egy nap volt, amikor minden TOP-ban szereplő sokat rontott a helyezésén: mind rossz oldalt választottunk, és - bár általában 50-10 perc, amíg egy ilyen szélirány kitart, ezért nem szabad megfordulni a hajóval - most nem fordult meg a szél. Ott is maradtunk mind, és küzdhettünk azért, hogy ne csússzunk nagyon vissza. Nagy küzdelem volt részemről is, mert emiatt az utolsó bólyba kerültem, és onnan sikerült visszakapaszkodni a 15. helyre., Amiatt a nap miatt mérges is vagyok magamra, mert jó rajtjaim voltak, de nem úgy jött ki a lépés, ahogy kellett volna: egyszerűen nem lehetett kiismerni a szelet, ami frusztráló volt. Persze nem fogom csak erre, én is hibáztam.

Korábban mesélted, hogy nem tudtál a saját hajóddal indulni, a kontinensváltás miatt. Hogyan szuperált az Amerikában kapott hajótest?
Nem sikerült mindent beállítani a hajón, nem éreztem teljesen komfortosnak, de a sebességem jó volt. Úgy gondolom, elsősorban mentálisan segített volna nekem, ha a saját hajómmal vagyok, de ki tudtam zárni a fejemből ezt a részt, nem ezen agyaltam a futamok alatt.

Úgy tudom, nagyon elégedett voltál a szervezéssel.
A parton nagyon rendben volt minden, az egész csapat komolyan vette a feladatát, segítettek a kiszállásban, nagy volt a terület, jó ételekkel vártak a futamok végén, sőt, még egy olyan bár is volt, ahol nemcsak alkoholt lehetett kapni. Jófejek és nyitottak voltak, segítettek bármiben.

Milyen volt az időjárás Miamiban?
A futamok alatt nem is érzem, milyen a hőmérséklet, de Miamiban a verseny első két-három napján olyan hideg volt, hogy fel kellett öltöznöm, mert vacogtam. Azon a pár napon a nap sem sütött, ami mindenkit meglepett, de nem panaszkodhatunk, mert ez az idő jó szelet hozott.

Milyen versenyekre nevezel legközelebb?
A következő megmérettetés az Európa-bajnokság lesz Csopakon, a Balatonon. Nagyon örülök ennek, mert össze tudom hangolni a tanulmányaimmal. Kórházi gyakorlatot kell ugyanis teljesítenünk az ETK-n, amit Veszprémben tervezek teljesíteni, és a gyakorlat után lesz még nagyjából tíz napom arra, hogy lejárjak edzeni. Nyárra pedig a junior világbajonkság a terv, amit Olaszországban rendeznek majd.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni